Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ματιες ή οματιές Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Τετάρτη, 26/12/07
p1010453_400
Ένα πεντανοστιμο μεζεδάκι που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα.

Σε πολλά μέρη τις λένε οματιές ή ομαθιές αλλά εινα τελείως διαφορετική συνταγη.εμεις στη γέμιση βάζουμε κιμά ενώ σε πολλές άλλες εκδοχές χρησιμοποιούν πληγουρι.φτιαχνουμε αρκετές τις βάζουμε ψημένες κατάψυξη και οπότε θέλουμε βγάζουμε και ζεσταίνουμε αν και είναι ένα ορεκτικό που τρώγεται κρύο.

Υλικά:

  • 2 κιλά μπλεξουδες έντερα μοσχαρίσια ή χοιρινά
  • 2 κιλά κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κιλά κιμά χοιρινό από μπούτι
  • 3 κιλά πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 ματσακια μαϊντανό
  • 1 κιλό λάδι
  • Αλάτι
  • Μπόλικο πιπέρι
  • ¾ κιλού ρύζι Καρολίνα
  • Χλιαρό νερό για να πλαστούν καλά τα υλικό της γέμισης

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε τα έντερα καλα.τα πλένουμε καλά με χλιαρό νερό και μπόλικο λεμόνι.
  • Τα γεμίζουμε καλά και τα δένουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο φούρνο το ταψί στην αρχή δυνατα 240 βαθμούς και τα τρυπαμε καλά με ένα πιρούνι.
  • Θα βγάζουν κατά τη διαρκεια του ψησιματος πάρα πολλά υγρά από τα λαχανικά της γέμισης και το νερό που χρησιμοποιήσαμε για το πλάσιμο.
  • Μόλις ροδίσουν λίγο χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να ψηθούν καλά μέσα ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να τις τρυπάμε κατά διαστήματα.
  • Όταν έχουν ψηθεί καλά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεροψηθούν.
  • Κάθε ταψί χρειάζεται περίπου 3μιση ώρες.
  • Αφού κρυωσουν κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε

Καλή επιτυχία!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 17506
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 21-10-2009 09:50
 
Επειδή τυχαίνει να φτιάχνουμε και εμείς λουκάνικα και συνήθως κάθε χριστούγεννα τα κάνουμε τελείως διαφορετικά δηλαδή βάζουμε ξύσμα πορτοκαλιού, ρίγανη, θρόμπη μπόλικο πιπέρι γίνονται θεικά αλλά και η δική σου γέμιση μου φαίνεται ωραία και ειδικά το ρύζι μου φαίνεται λίγο πρωτότυπο. Μπράβο σου. :)
 
marylou
2. 21-10-2009 11:03
 
Μaryloυ μου αυτα δεν ειναι λουκανικα.μονο στην οψη θυμιζουν λουκανικα δεν εχουν καμμια σχεση στη γευση,ειναι αλλο πραγμα. 
Λεγονται ματιες και το συνηθιζουν στην Στερελα Ελλαδα.
 
margarita79
3. 21-10-2009 20:11
 
Μαργαρίτα τι ωραίο μεζεδάκι είναι αυτό; Το όνομα το είχα ακούσει αλλά τι ακριβώς είναι δεν ήξερα. Μπράβο ωραίο :p  
 
Εμείς φτιάχνουμε κάτι ανάλογο το Πάσχα αλλά η γέμιση μπαίνει μέσα με έντερο χοντρό. Θα βρω τη συνταγή να σας τη δώσω ;)
 
Faye
4. 21-10-2009 20:29
 
Φαιη ειναι παραα πολυ νοστιμος μεζες ακομα και για μενα που δεν ειμαι και τοσο κρεατοφαγος.Εχει μεσα τοσα μυρωδικα που δινουν μοναδικη γευση. 
Τι εννοεις εντερο χοντρο?γιατι και αυτα ειναι πολυ μεγαλα..
 
margarita79
5. 22-10-2009 12:24
 
Μαργαρίτα το συγκεκριμένο έντερο το ζητάς παχύ έντερο ή μπουμπάρι . Ένα κομμάτι είναι και ο χασάπης το ξέρει σίγουρα.  
Η συνταγή που έχω είναι από το Πήλιο. Πάω να τη βάλω να τη δεις. ;)
 
Faye
6. 27-03-2010 07:57
 
θα μπορούσες τη γέμιση να την τυλίξεις με μπόλια και όχι με έντερα? να γίνει σαν σεφταλια?
 
piertzovanis
7. 27-03-2010 09:04
 
Δε ξερω να στο απαντησω αυτο..φανταζομαι πως μπορεις αλλά θα ειναι κατι αλλο και οχι ματιες.Η συνταγη αυτη ειναι παραδοσιακη και ειναι ετσι οπως τη δινω ,δοκιμασε και μου λες.
 
margarita79
8. 27-12-2011 20:20
 
Τελειες!!Τις ματιες τις συνηθιζει η οικογενεια μου καθε Χριστουγεννα και φετος τις ευχαριστηθηκαμε παλι.Ιδια ακριβως συνταγη με τη διαφορα οτι εγω δεν τις τρυπαω.Μπραβο Μαργαριτα που εβαλες την συνταγη αξιζει πραγματικα για οποιον θελει κατι διαφορετικο :)
 
guzelina
9. 29-12-2011 12:07
 
Να και καποιος αλλος που φτιαχνει την ιδια συνταγη!!!!Μα πραγματικα ειναι ενα πεντανοστιμο μεζεδακι.Μονο οποιος εχει δοκιμασει μπορει να το καταλαβει!!!
 
margarita79
10. 26-01-2012 12:35
 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΤΙΑ. ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΤΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΦΑΖΑΜΕ ΤΑ ΧΟΙΡΙΝΑ. 
ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΟΙΡΙΝΑ 
ΑΛΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ: 
ΣΙΤΑΡΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟ 
ΤΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ 
ΚΑΥΚΑΛΙΘΡΕΣ , ΛΕΡΓΟΥΔΕΣ (ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΟΣΚΟΡΔΟ), ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΡΙ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΑΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥ ΒΑΖΑΜΕ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΧΟΙΡΙΝΟ. ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ.
 
annakouki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 21/10/09 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός