Ένα πεντανοστιμο μεζεδάκι που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα. Σε πολλά μέρη τις λένε οματιές ή ομαθιές αλλά εινα τελείως διαφορετική συνταγη.εμεις στη γέμιση βάζουμε κιμά ενώ σε πολλές άλλες εκδοχές χρησιμοποιούν πληγουρι.φτιαχνουμε αρκετές τις βάζουμε ψημένες κατάψυξη και οπότε θέλουμε βγάζουμε και ζεσταίνουμε αν και είναι ένα ορεκτικό που τρώγεται κρύο. Υλικά:
- 2 κιλά μπλεξουδες έντερα μοσχαρίσια ή χοιρινά
- 2 κιλά κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κιλά κιμά χοιρινό από μπούτι
- 3 κιλά πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 ματσακια μαϊντανό
- 1 κιλό λάδι
- Αλάτι
- Μπόλικο πιπέρι
- ¾ κιλού ρύζι Καρολίνα
- Χλιαρό νερό για να πλαστούν καλά τα υλικό της γέμισης
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τα έντερα καλα.τα πλένουμε καλά με χλιαρό νερό και μπόλικο λεμόνι.
- Τα γεμίζουμε καλά και τα δένουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στο φούρνο το ταψί στην αρχή δυνατα 240 βαθμούς και τα τρυπαμε καλά με ένα πιρούνι.
- Θα βγάζουν κατά τη διαρκεια του ψησιματος πάρα πολλά υγρά από τα λαχανικά της γέμισης και το νερό που χρησιμοποιήσαμε για το πλάσιμο.
- Μόλις ροδίσουν λίγο χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να ψηθούν καλά μέσα ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να τις τρυπάμε κατά διαστήματα.
- Όταν έχουν ψηθεί καλά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεροψηθούν.
- Κάθε ταψί χρειάζεται περίπου 3μιση ώρες.
- Αφού κρυωσουν κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε
Καλή επιτυχία!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 21914 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |