Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Βασιλόπιτα πολίτικη Νο.01 (της γιαγιας) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 19
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Σάββατο, 29/12/07
Ευρετήριο άρθρου
Βασιλόπιτα πολίτικη Νο.01 (της γιαγιας)
Σελίδα 2
Βασιλόπιτα πολίτικη

Παραδοσιακή και μυρωδάτη πολίτικη συνταγή της γιαγιάς. Μοσχομυρίζει όλη η γειτονιά.

Δεν αμελουμε να βαλουμε το μαυρο σουσαμι γιατι θεωρείται ότι φερνει γουρι.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 250γρ βούτυρο τούβλο κατά προτίμηση super fresco
  • 350γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά που θα τα έχουμε εκτός ψυγείου
  • 75 γρ νωπή μαγιά
  • ¼ κγ μαστίχα
  • 1 κγ μαχλεπι
  • 1 φλιτζάνι γάλα βρασμένο με 2 κουταλιές γλυκάνισο ή ποσότητα του γλυκανισου κατά προτίμηση(για να χρησιμοποιησουμε το γαλα στο ζυμαρι μας θα πρεπει να εχει γινει χλιαρο)
  • 2 κ.σ γάλα για να διαλύσουμε τη μαγιά
  • 1-2 κρόκους αυγών για άλειμμα
  • Μαύρο και άσπρο σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Διαλύουμε τη μαγιά στις 2 κουταλιές από το γάλα με λίγο από το αλεύρι και λίγη από τη ζάχαρη και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει.
  • Αφού φουσκώσει βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ το βούτυρο χλιαρό και σιγά σιγά όλα τα άλλα και χτυπάμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
  • Την αφήνουμε να φουσκώσει και μετά βάζουμε σε ταψάκια αβουτύρωτα με πάχος το ζυμάρι μας 1μιση δάχτυλο
  • Αφήνουμε και πάλι λίγο στα ταψάκια να φουσκώσει.
  • Αλείφουμε με τον κροκό και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
  • Αν θέλουμε με λίγο αλεύρι και νερό φτιάχνουμε ένα ζυμάρι ίσα για να στολίσουμε την πίτα μας με τη χρονολογία.δε χρησιμοποιουμε το ζυμαρι της πιτας γιατι μαυριζει ενώ με αυτόν τον τροπο παραμενει λευκο, βεβαια δεν τρωγεται.
  • Ψήνουμε στους 160β.στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Βγάζουμε τις πίτες από τα ταψάκια αφού έχουν κρυώσει .
  • Βαζουμε το κερμα τυλιγμενο σε αλουμινοχαρτο.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (38) | Εμφανίσεις: 57200
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (21)
16. 31-12-2009 15:57
 
Και του χρόνου Μαργαρίτα. Μόλις τελείωσα τα φουσκώματα και βάζω στο φούρνο Καλή μου επιτυχία
 
mariaZ
17. 31-12-2009 18:39
 
Εγώ ,μόλις την έβγαλα και φαίνεται ΥΠΕΡΟΧΗ...Μάρτζι, μπράβο για μία ακόμη φορά!!! 
Φώτο θα σας βάλω άλλη στιγμή γιατί τώρα τρέχω και δεν φτάνω :x
 
Flora
18. 03-01-2010 02:20
 
Μαργαρίτα την έφτιαξα και έγινε υπέροχη. Στα ταψάκια που σου είπα παραπάνω και ήθε μέχρι το χείλος του ταψιού. Έγιναν υπέροχες. Να σκεφτείς τη μία τη μικρή την τρώγαμε απ το μεσημέρι, πριν αλλάξει ο χρόνος τόσο μας άρεσε.Και όση έμεινε την έκοψα λεπτά φετάκι που τα έκανα παξιμαδάκι στο γκιλ για το καφεδάκι μας. :grin
 
Faye
19. 03-01-2010 09:48
 
Το να πω πως η βασιλόπιτα ήταν πεντανόστιμη είναι περιττό! Πολύ μυρωδάτη και αφράτη... Θα την ξαναφτιάξω σήμερα για τον καφέ μας ;) 
Ευχαριστούμε Μαργαρίτα! 
 
Και του χρόνου :zzz
 
Flora
20. 03-01-2010 10:44
 
Μπραβο βρε Φλο μου σου εγινε τελεια !!! 
Τα πρωτα χρονια ο ανδρας μου ειχε παθει τρέλα και τις φτιχναμε σε ασχετες φασεις μεσα στη χρονια για το πρωινο μας ! :grin  
Αν σου μεινουν πολλα κομματια μπορεις να τα βαζεις στην καταψυξη και να τα βγαζεις σιγα σιγα και να ειναι της ωρας. 
Καο του Χρονου!!!!!!!!!!!!
 
margarita79
21. 03-01-2010 10:49
 
Μπραβο Φαιη!!Πολυ χαιρομαι!!! 
Ειναι πολυ μυρωδατη πιτα και δεν μπορεις να αντισταθεις να μην την τσιμπησεις απο νωριτερα :grin (και εμεις το κανουμε χιχιχι). 
Ναι εισαι καλα να ξαναφτιαξεις και του Χρονου!
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 09/12/12 )