Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Banoffee Pie (Banoffee Pie) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από zoi   
Τετάρτη, 02/01/08
Ευρετήριο άρθρου
Banoffee Pie (Banoffee Pie)
Σελίδα 2
dsc01821_400

Βρήκα στο Net την αυθεντική συνταγή του ξακουστού Banoffi κι έτσι είπα δώσω μια δεύτερη συνταγή ολοκαίνουργια και ανέλπιστα καλή!!! Δεν τη βάζω ως παραλλαγή της προηγούμενης διότι αυτή είναι η αυθεντική.

Η Banoffi Pie ή ευρέως γνωστή και ως Banoffee Pie ανακαλύφθηκε στο εστιατόριο Hungry Monk, ανατολικό Sussex στην Αγγλία το 1972. Ακόμη και σήμερα όμως είναι δημοφιλής όπως και την πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο μενού το εστιατορίου. Υπήρξαν πολλές απομιμήσεις κατά καιρούς. Φήμες λένε ότι είναι από τις αγαπημένες πουτίγκες της Κυρίας Thacher.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 250gr αλεύρι
  • 25gr ζάχαρη άχνη
  • 125gr βούτυρο
  • 1 αυγό
Για τη γέμιση:
  • 1 ½ τενεκεδάκι γάλα συμπυκνωμένο (εβαπορέ) εγώ έβαλα 1 τενεκεδάκι ζαχαρούχο
  • 2 φύλλα ζελατίνη (περίπου 3,3gr) μαλακωμένα πρώτα σε κρύο νερό και μετά διαλυμένα σε 100ml ζεστό νερό
  • 4-5 ώριμες μπανάνες
  • 450ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά του τσαγιού στιγμιαίο καφέ
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη άχνη
  • Λίγο καφέ για το πασπάλισμα
Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε και το βούτυρο σε κύβους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύοντας φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη, την οποία αφήνουμε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Έπειτα την απλώνουμε στον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας 23 εκατοστών διαμέτρου με στεφάνι (εδώ θέλει λίγη υπομονή) και δημιουργούμε τρύπες με ένα πιρούνι ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180οC για 15 λεπτά και για όσο ακόμη χρειάζεται για να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανή. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να κρυώσει.

dsc01793_400 dsc01797_400

Για τη γέμιση:

dsc01796_400Βράζουμε όσα τενεκεδάκια χωράει μια κατσαρόλα με νερό για 5 ώρες προσέχοντας πάντα να είναι σκεπασμένα με νερό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε συνεχώς νερό αν χρειάζεται.

Εναλλακτικά βάζουμε σε μια κατσαρόλα που μπορεί να μπει στο φούρνο όσα τενεκεδάκια χωράει, προσθέτουμε νερό και το φέρνουμε σε βρασμό. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τη μεταφέρουμε στο φούρνο στου 140οC για 3 ½ ώρες. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει κίνδυνος να σωθεί το νερό και όντας σταθερή η θερμοκρασία είναι και το αποτέλεσμα της καραμέλας καλύτερο. Ανασύρουμε τα τενεκεδάκια από το νερό, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε. Αν τα αφήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι (πχ λίγους μήνες) η καραμέλα (toffee) ζαχαρώνει κι έτσι έχουμε ένα τραγανό banoffi μμμμμμμμ...

dsc01799_400Εγώ επειδή δεν έχω τόσο χρόνο βράζω τα τενεκεδάκια στην κατσαρόλα 2 ώρες και μετά για να μην νερουλιάσει η καραμέλα στο ψυγείο προσθέτω τη διαλυμένη στο νερό ζελατίνη. Βάζω το μίγμα στο ψυγείο για 15 περίπου λεπτά για να πήξει λίγο.

Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τις μπανάνες κατά μήκος (μάκρος) και τις τακτοποιούμε πάνω στην καραμέλα ταιριάζοντας τις καμπύλες τους με αυτές του σκεύους μας. Προσεκτικά απλώνουμε την καραμέλα πάνω στις μπανάνες.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το στιγμιαίο καφέ και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τις μπανάνες έως επάνω μέχρι τις άκρες της ζύμης και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο.

dsc01800_400 dsc01802_400

Το ξεφορμάρουμε την επόμενη μέρα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον αλεσμένο καφέ. Αν θέλουμε το αφήνουμε κανένα 15λεπτο εκτός ψυγείου πριν το φάμε για να είναι πιο απαλή η σαντιγί.

Καλή επιτυχία!!!

Apploffi (Apploffee)

Παραλλαγή με μήλα

Δεν το έχω κάνει ποτέ αλλά το αναφέρω για όσους δεν συμπαθούν τις μπανάνες.

Αντί για μπανάνες χρησιμοποιούμε μήλα τα οποία έχουμε προηγουμένως βράσει σε λίγο χυμό πορτοκάλι και λίγη ζάχαρη. Η παραλλαγή αυτή κόβει ευχάριστα την πλούσια γεύση της καραμέλας και της κρέμας.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (35) | Εμφανίσεις: 35761
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (16)
16. 07-05-2010 18:03
 
episis paidia an theleta pros diefkolinsi i bon maman - i gonsti etaireia me tis marmelades- vgazei k karamela toffee ,tin onomazei karamela galaktos!katalathos to anakalipsa ,tin perasa gia pralina fountoukiou logo tou kapakiou :p !
 
happydreamer

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 09/12/11 )