Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Μαντί Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
Έχει υποβληθεί από Mary   
Τετάρτη, 02/01/08

Αρκετά δύσκολο φαγητό που αξίζει όμως να το φτιάξεις έστω και για μια φορά. Εγώ το κάνω μόνο σε γιορτές ή τραπέζια. Η γεύση του θα σε αποζημιώσει.

Υλικά

Για τον ζωμό κρέατος

  • 1 κιλό κόκκαλα από μοσχάρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι σε κόκκους

για τη γέμιση

  • 1.300 γραμ. κιμά (κατά προτίμηση αρνίσιο)
  • 2 κρεμμύδια πολτοποιημένα
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το ζυμάρι

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 1/2 ποτήρια νερό περίπου
  • 2 αυγά
  • Λίγο λάδι
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • αλάτι
για το σερβίρισμα
  • 1/2 κιλό γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • Σουμάκ
Εκτέλεση
Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα φτιάχνοντας το ζωμό. Πλένουμε πολύ καλά τα κόκκαλα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε περίπου 5 λίτρα νερό και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Τα ξαφρίζουμε χωρίς να αλλάξουμε νερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Χαμηλώνουμε την φωτιά κάτω από το μισό (η δική μου κουζίνα φτάνει μέχρι το 9 και το κατεβάζω στο 4) και αφήνουμε το ζωμό να βράσει για περίπου 3 ώρες. Πρέπει να μείνει περίπου το μισό. Μόλις κρυώσει ελαφρά το σουρώνουμε και το κρατάμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν τελειώσουμε με τα μαντί.
100_0073_400
Την άλλη μέρα βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τα αυγά, το ξύδι, λίγο λάδι, αλάτι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό και ελαστικό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Σε μια άλλη λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, το βούτυρο, τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 με 8 μπαλάκια. Τα αλευρώνουμε και τα ανοίγουμε σε φύλλο όχι πολύ λεπτό. Αν έχουμε το ειδικό μηχάνημα για τα ζυμαρικά γίνεται πολύ πιο εύκολα. Παίρνουμε το ροδάκι που κόβουμε τις ζύμες και αρχίζουμε να κόβουμε το ζυμάρι σε μικρά τετραγωνάκια.
100_0074_400
Τοποθετούμε σε κάθε τετραγωνάκι από ένα βωλαράκι κιμά, πιάνουμε τις δύο άκρες τις ζύμης και τις ενώνουμε χωρίς να την κλείσουμε στο κέντρο.
Επειδή η ζύμη μας είναι αλευρωμένη, μπορούμε να έχουμε δίπλα μας ένα μπολάκι με νερό και να βουτάμε τις άκρες πριν τις ενώσουμε. Έτσι θα κολλάνε πιο εύκολα.Αραδιάζουμε τα μαντί σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει το ζυμαράκι.
100_0075_400


Μόλις βγάλουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο ρίχνουμε το ζωμό κρέατος και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 1 ώρα (εγώ τα έφτιαξα το πρωί και τα ξεσκέπασα το βράδυ).Ρίχνουμε το σκόρδο στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να γίνει σαν κρέμα. Σερβίρουμε τα μαντί σε μια μεγάλη πιατέλα. Περιχύνουμε την πιατέλα με το γιαούρτι και πασπαλίζουμε με λίγο σουμάκ. Αν δεν έχουμε μπορούμε να ρίξουμε κοκκινοπίπερο ή πάπρικα.

Καλή όρεξη!

100_0076_400


Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 14419
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 03-01-2008 09:06
 
Μπελαλίδικη αλλά πεντανόστιμη και ιδιαίτερη η συνταγή σου Μαίρη. Σίγουρα θα αξίζει να υπάρχει στο τραπέζι μας σε κάποια γιορτή ή ιδιαίτερο γεγονός. 
Χρυσοχέρα μου !
 
sgr
2. 03-01-2008 10:16
 
Είναι απ τα νοστιμότερα φαγητά. Να σας πω ότι κάθε χρόνο πηγαίνω στο μπαζάρ που κάνουν οι Αρμένιοι μονο και μόνο για ν αγοράσω καταψυγμένο μαντι. Βγάζω όσα θέλω όποτε θέλω και ακολουθω τη συνταγή μετά το ψήσιμο. Δηλαδή ρίχνω το ζωμό κ.λπ.Μόνο που εγώ βάζω ζωμό κοτόπουλου κι όχι κρέατος.Περί ορέξεως ...
 
Nena
3. 03-01-2008 13:58
 
Μπράβο σου Mary! 
(Τώρα που το θυμήθηκα μου έχει τάξει μία θεία τραπέζωμα με μαντί-αποκλειστικά. Καιρός να της το θυμίσω χεχεχε.)
 
elie
4. 06-01-2008 19:25
 
Βρε κορίτσια, δεν κατάλαβα.  
1. Περιχύνουμε τα πιτάκια με περίπου 2.5 lt. ζωμό? 2. Ζεστός πρέπει να είναι ο ζωμός η κρύος? 3. Σερβίρουμε στραγγισμένα η με ζωμό? 4. Τι είναι το soumak???  
Sorry, είναι προφανές ότι είμαι τελείως άσχετη... :cry
 
Eisheth
5. 03-01-2008 23:33
 
Η δόση που σας δίνω είναι αρκετά μεγάλη και γεμίζει 1 1/2 λαμαρίνα τουλάχιστον. Οπότε χρησιμοποιείς όλο το ζωμό 2 1/2 (από μισό σε κάθε λαμαρίνα). Ο ζωμός πρέπει να είναι ζεστός. Φυσικά και δεν θα τον τραβήξουν όλο το ζωμό κάτι θα μείνει στη λαμαρίνα. Τα βγάζεις από τη λαμαρίνα και αφήνεις τον υπόλοιπο ζωμό στη λαμαρίνα δεν τον βάζεις στην πιατέλα. Το σουμάκ είναι μπαχαρικό που υπάρχει άφθονο στη βόρειο Ελλάδα και στην Τουρκία. Αν το δοκιμάσεις έχει τη γεύση του λεμονιού.
 
Mary
6. 06-01-2008 19:23
 
Ευχάριστο Mary! Θα δοκιμάσω να το φτιάξω οπωσδήποτε. Και ο θεός βοηθός, θα σου πω αποτελέσματα! :)
 
Eisheth
7. 08-01-2008 12:05
 
Πάντως αν δεν έχετε σουμάκ, μπορείτε να πασπαλίσετε πάπρικα (γλυκό πιπέρι). Δεν είναι το ίδιο αλλά του πάει πολύ.
 
Nena
8. 29-02-2008 16:26
 
Αχ Μαίρη τι μου θύμισες. Το μαντί το έφτιαχνε η γιαγια μου και τρελαινομασταν... Απλα εκείνη τα ζυμαράκια τα έβραζε στο ζωμό και το σερβίραμε σαν σούπα. Τηγάνιζε και κιντίρ κιντίρ (το ζυμάρι κομμένο σε κυβάκια και τηγανισμένο) και το ρίχναμε μεσα στο πιάτο. Απαιχτο αλλά θέλει κουράγια για να το φτιάξεις.
 
IRINI

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 05/05/09 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός