Αρκετά δύσκολο φαγητό που αξίζει όμως να το φτιάξεις έστω και για μια φορά. Εγώ το κάνω μόνο σε γιορτές ή τραπέζια. Η γεύση του θα σε αποζημιώσει. Υλικά
Για τον ζωμό κρέατος
- 1 κιλό κόκκαλα από μοσχάρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 κλωνάρι σέλινο
- 2 φύλλα δάφνη
- μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι σε κόκκους
| για τη γέμιση
- 1.300 γραμ. κιμά (κατά προτίμηση αρνίσιο)
- 2 κρεμμύδια πολτοποιημένα
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι
- πιπέρι
| για το ζυμάρι
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 1/2 ποτήρια νερό περίπου
- 2 αυγά
- Λίγο λάδι
- 1 κουταλιά ξύδι
- αλάτι
| για το σερβίρισμα
- 1/2 κιλό γιαούρτι
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- Σουμάκ
|
Εκτέλεση Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα φτιάχνοντας το ζωμό. Πλένουμε πολύ καλά τα κόκκαλα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε περίπου 5 λίτρα νερό και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Τα ξαφρίζουμε χωρίς να αλλάξουμε νερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Χαμηλώνουμε την φωτιά κάτω από το μισό (η δική μου κουζίνα φτάνει μέχρι το 9 και το κατεβάζω στο 4) και αφήνουμε το ζωμό να βράσει για περίπου 3 ώρες. Πρέπει να μείνει περίπου το μισό. Μόλις κρυώσει ελαφρά το σουρώνουμε και το κρατάμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν τελειώσουμε με τα μαντί.
|
| Την άλλη μέρα βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τα αυγά, το ξύδι, λίγο λάδι, αλάτι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό και ελαστικό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Σε μια άλλη λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, το βούτυρο, τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 με 8 μπαλάκια. Τα αλευρώνουμε και τα ανοίγουμε σε φύλλο όχι πολύ λεπτό. Αν έχουμε το ειδικό μηχάνημα για τα ζυμαρικά γίνεται πολύ πιο εύκολα. Παίρνουμε το ροδάκι που κόβουμε τις ζύμες και αρχίζουμε να κόβουμε το ζυμάρι σε μικρά τετραγωνάκια.
| | Τοποθετούμε σε κάθε τετραγωνάκι από ένα βωλαράκι κιμά, πιάνουμε τις δύο άκρες τις ζύμης και τις ενώνουμε χωρίς να την κλείσουμε στο κέντρο. Επειδή η ζύμη μας είναι αλευρωμένη, μπορούμε να έχουμε δίπλα μας ένα μπολάκι με νερό και να βουτάμε τις άκρες πριν τις ενώσουμε. Έτσι θα κολλάνε πιο εύκολα.Αραδιάζουμε τα μαντί σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει το ζυμαράκι. | | Μόλις βγάλουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο ρίχνουμε το ζωμό κρέατος και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 1 ώρα (εγώ τα έφτιαξα το πρωί και τα ξεσκέπασα το βράδυ).Ρίχνουμε το σκόρδο στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να γίνει σαν κρέμα. Σερβίρουμε τα μαντί σε μια μεγάλη πιατέλα. Περιχύνουμε την πιατέλα με το γιαούρτι και πασπαλίζουμε με λίγο σουμάκ. Αν δεν έχουμε μπορούμε να ρίξουμε κοκκινοπίπερο ή πάπρικα.
Καλή όρεξη! | |
Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 15775 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |