Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τσουρέκι Πολίτικο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 41
Έχει υποβληθεί από ata   
Πέμπτη, 10/01/08
Ευρετήριο άρθρου
Τσουρέκι Πολίτικο
Σελίδα 2
Σελίδα 3

Είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο.

  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ :3
  • ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 5 ώρες περίπου (μαζί με το ψήσιμο σε 2 δόσεις) και δεδομένου ότι έχεις συγκεντρωμένα από πριν τα υλικά στον πάγκο σου.
3_400_09

ΥΛΙΚΑ :

  • 1 συσκευασία αλεύρι Robin Hood (1 kg)
  • 3 κοφτές κ.σ μαγιά ξερή (3 φακελάκια)
  • 85 γραμ. μαγιά νωπή (2 συσκευασίες)
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (120 γραμ)
  • 1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (380 γραμ)
  • λίγο αλάτι (1 πρέζα)
  • ½ κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη (5 γραμ)
  • 1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη σκόνη (6 γραμ)
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό (120 γραμ)
  • 5 αυγά
  • ¾ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο Lurpak αγελάδος λιωμένο ζεστό – 170 γραμ. περίπου.
  • λίγο σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε σε μία λεκάνη την μαγιά (νωπή και σκόνη) το νερό και 2½ κ.σ αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.1_400_10
  • Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα από επάνω την λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα (προζύμι).
  • Eν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι.
  • Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.
  • Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα και από επάνω και κάτω με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.
  • Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.2_400_13
  • Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά (χωρίς να αλείψουμε με αυγό).
  • Αλείφω με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα ή σουσάμι και ψήνω στην κάτω θέση του φούρνου (όχι όμως να ακουμπάει στο πάτο του φούρνου) στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα πάνω κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά την κάθε φορά.
  • Η δόση αυτή βγάζει 2 κιλά περίπου τσουρέκια τα οποία προτείνω να τα ψήσεις σε 2 δόσεις (εάν τα ψήσεις με μία φορά θα είναι πολύ το υλικό και δεν θα ψηθεί καλά).
  • Επίσης μην τα πλάσεις πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα. Μπορείς να δημιουργήσετε 2 ισομεγέθη τσουρέκια (ένα την κάθε δόση) ή 2 (1 μεγάλο την μία δόση και 1 την άλλη) το πολύ γιατί τα πολύ μικρά θα καούν ενώ τα πολύ μεγάλα θα μείνουν άψητα.

Μικρά μυστικά

  • Η λεκάνη που θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μην είναι πολύ μικρή γιατί όταν φουσκώσει το υλικό μπορεί να υπερχειλίσει και να σου λερώσει τα πάντα.
  • Δεδομένου ότι τα φλυτζάνια και τα κουτάλια από σπίτι σε σπίτι διαφέρουν, καλύτερα χρησιμοποίησε τα γραμμάρια που σου δίνω για πιο ακριβές αποτέλεσμα.
  • Για να κάνεις την μαστίχα σκόνη, αγόρασε ένα φακελάκι σε κομμάτια μαστίχας, βάλε το μία ημέρα στην κατάψυξη, μετά βγάλτο και βάλε το στο mulinex ή στο μπλέντερ σου ώστε να γίνει σκόνη. Αμέσως μετά ξέβγαλε το μπωλ του μπλέντερ με ζεστό νερό και σαπουνάδα γιατί η σκόνη της μαστίχας είναι κολλώδης και πλένεται πολύ δύσκολα όταν ξεραθεί. Αξίζει να πάρεις 2 συσκευασίες μαστίχα για να την διατηρείς την υπόλοιπη στην κατάψυξη.· Όταν θα λειώσεις το βούτυρο, θα σχηματιστεί αφρός τον οποίο θα πρέπει να αφαιρέσεις οπωσδήποτε με ένα κουτάλι.
  • Κατά το ψήσιμο, περίπου στα πρώτα 30 λεπτά βάλε στο επάνω μέρος του τσουρεκιού αλουμινόχαρτο για να μην σου καεί η επιφάνειά του.
  • Τέλος, μόλις ψηθούν τα τσουρέκια μετά από 10-15 λεπτά τύλιξέ τα εξ’ ολοκλήρου με διάφανη μεμβράνη ώστε να διατηρηθούν μαλακά και να μην ξεραθούν. Κάθε φορά που θα το καταναλώνεις, θα τυλιγεις ό,τι περισσεύει με διάφανη μεμβράνη.
  • Διατηρείται εκτός ψυγείου.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (50) | Εμφανίσεις: 101499
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (39)
1. 11-01-2008 09:43
 
Πολύ καλή η συνταγή σου ATA και με ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες που είναι πολύ κατατοπιστικές. Είμαι και γω της άποψης ότι πρέπει να λες όλες τις διαδικασίες χωρίς να παραλείπεις τις αυτονόητες γιατί η συνταγή δεν απευθύνεται μόνο σε έμπειρους αλλά κυρίως σε άπειρους. Ένας έμπειρος μπορεί να διορθώσει ή να προνοήσει μια διαδικασία. Ένας άπειρος όμως θα τα κάνει μαντάρα!!! αν δεν του γράφεις ακόμα και τη μέγεθος λεκάνης χρησιμοποιείς. Εύγε!!
 
Mary
2. 11-01-2008 11:31
 
Πολή αναλυτική η συνταγή σου ATA, μπράβο! 
Μια ερώτηση μόνο. Δεν είναι πολλή η μαγιά για 900γρ αλεύρι; (τόσο δεν είναι το βάρος αυτής της μάρκας;) Μήπως εννοείς ή την ξηρή ή τη νωπή μαγιά; Οι συνταγές βέβαια διαφέρουν μεταξύ τους αλλά αν θυμάμαι καλά (έχω και καιρό να φτιάξω) 4 φακελάκια ξηρή ή περί τα 100γρ νωπή ανά κιλό αλεύρι είναι συνήθως η μαγιά για τα τσουρέκια.
 
elie
3. 11-01-2008 12:58
 
Την γράφω πολύ αναλυτικά γιατί έχω πετάξει αρκετά τσουρέκια πριν καταλήξω σε αυτήν.... επίσης δεν θέλω με τίποτε να κάνω αυτό που έπρατταν κυρίως οι παλιές νοικοκυρές δηλ. έλεγαν την συνταγή και παρέλειπαν σημαντικές λεπτομέρειες/μυστικά ώστε εκείνος που την φτιάχνει να μην έχει ποτέ το ίδιο γευστικό ή αισθητικό αποτέλεσμα. Κορίτσια είναι σίγουρα πολύ πολύ καλή το έχω ακούσει από όλους όσους την έχουν δοκιμάσει... τα υλικά διευκρινίζονται δηλ. η ξηρή μαγιά σε όλες τις μάρκες έχει μαζί 3 ενωμένα φακελάκια η δε νωπή έχει στανταρντ συσκευσία νομίζω 42 ή 45 γραμ. Ό,τι άλλο θέλετε με ρωτάτε.
 
ATA
4. 11-01-2008 15:10
 
Τσουρέκια συνήθως φτιάχνει η μητέρα μου. Δεν θυμάμαι ακριβώς την συνταγή, αν και έχω δει την διαδικασία όλη. Ωστόσο κρατάω και αυτή εδώ, αφού είναι αναλυτική και δοκιμασμένη σίγουρα. Ευχαριστούμε ATA που την μοιράστηκες μαζί μας.
 
Pan
5. 11-01-2008 15:15
 
Παρακαλώ, παρακαλώ !! δείτε και μία σάλτσα που μόλις καταχώρησα για λαδερά λαχανικά !! αξίζει..είναι μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά...δεν ξέρω μόνο εάν χρειάζεται λίγος χρονος για να καταχωρηθεί... 
Μακάρι να μπορούσα να στείλω και φωτογραφία πρότασης σερβιρίσματος...
 
ATA
6. 11-01-2008 21:18
 
Γεια σου ATA,πες μου κατι γιατι πρεπει η μαστιχα να μπει στη καταψυξη; δεν τ,οχω ξανακουσειεγω τη χαρτακια μαστιχας τ,αχω στο ντουλαπι, και για να γινει σκονη οταν χρειαζομαι αλεθω μαζι με λιγη ζαχαρη και δεν κολαει καθολου το μιξερ :) :) :) :)
 
SOULAPAPAF
7. 14-01-2008 10:29
 
Επιλέγω αυτόν τον τρόπο για να μην χρειάζεται να την αναμείξω με ζάχαρη ώστε να έχω καθαρή την σκόνη μαστίχας. Μπαίνει στην κατάψυξη για να μην είναι κολλώδης όταν θα αλεθεί σε σκόνη.
 
ATA
8. 03-03-2008 11:04
 
Νόστιμη η συνταγή σου ATA την έφταξα εχθές το βράδυ. Το πρόβλημα μου όμως ηταν ότι έβαλα ακριβώς 1 κιλό αλεύρι όπως γράφεις αλλά η ζύμη έγινε πολύ μαλακιά με αποτέλεσμα να μην μπορώ να την πλάσω. Πρόσθεσα αλέυρι αλλά μήπως δεν έπρεπε? Δώσε μου τα φώτα σου σε παρακαλώ. Επίσης πως θα πετύχω τα τσουρέκια να είναι ωραία φουσκωμένα και όχι απλωμένα?
 
DOROTHEAMI
9. 03-03-2008 15:21
 
Η συνταγή είναι μετρημένη και δοκιμασμένη με απόλυτη ακρίβεια...Μήπως δεν ζύμωσες αρκετά ? Στην αρχή όντως είναι πολύ μαλακή αλλά θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα...πιστεύω ότι αυτό φταίει...Τα τσουρέκια είναι πάντοτε φουσκωτά..μήπως κι εδώ φταίει το ζύμωμα ? Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ που χρησιμοποιείς...σκοπεύω να την φτιάξω σύντομα και θα επανέλθω με φωτογραφία...Λυπάμαι εάν δεν σου πέτυχε γιατί ξέρω πόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι αλλά όσες φορές την έχω φτιάξει τόσο εγώ όσο και άλλοι έχει απόλυτη επιτυχία..
 
ATA
10. 03-03-2008 19:05
 
Η αλήθεια είναι οτι στα 20 λεπτά και ενω δεν μου είχε ξεκολήσει τελείως απο τα τοιχώματα σταμάτησα το ζύμωμα και σκέπασα τη ζύμη.Θα ξαναπροσπαθήσω όμως γιατί ηταν πολύ γευστικά και θα σε ενημερώσω. Ευχαριστώ.
 
DOROTHEAMI
11. 30-04-2008 14:50
 
Έβαλα και φωτογραφίες στην συνταγή για τσουρέκια...άντε και του χρόνου !!!
 
ATA
12. 06-12-2008 23:13
 
συγχαρητηρια για την συνταγη σου, την δοκιμασα σημερα,και ηταν πρωτη μου φορα που δοκιμασα να κανω τσουρεκι... 
και παλι μπραβο σας
 
fatsa7
13. 08-12-2008 09:12
 
Xαίρομαι που σου άρεσε fatsa7....και του χρόνου....
 
ata
14. 13-04-2009 16:48
 
Και εγώ θέλω κάτι να ρωτήσω. Βάζουμε και την ξηρή και την νωπή μαγιά? Αν ναι μπορώ να αντικαταστήσω την νωπή με παραπάνω ξηρή?
 
ekaterini
15. 13-04-2009 16:53
 
Nαι Ekaterini βάζουμε και τα 2 είδη...φαντάζομαι ότι θα μπορείς να αντικαταστήσεις την νωπή μαγιά με εκείνη σε μορφή σκόνης αλλά δεν ξέρω να σου πω σε τι δοσολογία...Καλή επιτυχία εάν το δοκιμάσεις !
 
ata


Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 11/04/10 )