Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τάρτα πορτοκάλι Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Τρίτη, 29/01/08

tarta_portokali_006_420
Τα δώρα του ήλιου...

Υλικά:

Από πάνω:

  • 4 μεγάλα πορτοκάλια
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Βάση:
  • 175 γρ. βούτυρο ξεπαγωμένο (μισό πακέτο)
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κρέμα:
  • 3 φλ. τσαγιού γάλα
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • τη φλούδα από το ένα πορτοκάλι - μόνο το πορτοκαλί μέρος
  • (κανονικά θέλει και 1 αυγό χτυπημένο, που το ρίχνουμε μόλις πήξει η κρέμα - αλλά συνήθως δεν το βάζω)
Εκτέλεση:

Δέ θέλει κόπο... θέλει τρόπο!

 Από το ένα πορτοκάλι κρατάμε το ξύσμα και το χυμό. Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα τρία και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (κρατάμε και τη φλούδα από το ένα για την κρέμα). Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και βάζουμε τις ροδέλες του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη να σωταριστούν. Γυρίζουμε τις ροδέλες να γίνουν λίγο κι από την άλλη και ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα. Δεν τις ταλαιπωρούμε για να μην δυαλυθούν. Αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να δέσει το σιρόπι, και προχωρούμε να φτιάξουμε τη ζύμη.

 

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, μέχρι να γίνει ομοιογενής. Αν κολλάει στα χέρια θέλει λίγο αλεύρι ακόμα. Στρώνουμε ένα μικρό ταψάκι τάρτας με λαδόχαρτο, το βουτυρώνουμε, και στρώνουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα, ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. [Σ'αυτό το διάστημα τα πορτοκάλια μάλλον θα είναι έτοιμα, οπότε τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.] Τρυπάμε όλη τη ζύμη με πιρούνι για να μην φουσκώσει και χάσει το σχήμα της, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς με αέρα, για 15 λεπτά. Όσο η ζύμη ψήνεται φτιάχνουμε την κρέμα.

 

Βάζουμε να βράσουν τα 2 φλυτζάνια γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη φλούδα. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έχουμε βάλει το υπόλοιπο γάλα με το σιμιγδάλι σε ένα σέικερ και το χτυπάμε να ανακατευτούν καλά καλά. Αφαιρούμε τη φλούδα από το γάλα και ρίχνουμε το μείγμα του σέικερ. (Μ' αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε κρέμα που γίνεται με σιμιγδάλι, αλεύρι ή κορν φλάουρ δεν σβωλιάζει). Ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Σ' αυτό το διάστημα έχει ψηθεί η ζύμη και τη βγάζουμε από το φούρνο.

 

Αλλάζουμε τη ρύθμιση του φούρνου, ίδια θερμοκρασία αλλά χωρίς αέρα.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και από πάνω στρώνουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε και το σιρόπι τους.
Η κρέμα και το σιρόπι πρέπει να είναι πυκνά. Αν η κρέμα βγεί αραιή, την πήζουμε ρίχνοντας λίγο σιμιγδάλι ακόμα πασπαλιστά για να μην κάνει σβωλάκια. Αν βγεί πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Ψήνουμε την γεμάτη τάρτα για 25-30 λεπτά.
Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κανέλλα και καβουρντισμένο αμύγδαλο ή φουντούκια χοντροτριμμένα.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (42) | Εμφανίσεις: 23366
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 30-01-2008 12:52
 
Πολύ νόστιμη μου ακούγεται. Αλλά και από αυτό που βλέπω, με αποζημιώνει. Αρχοντία, αυτό μπορούμε να το κάνουμε και με άλλα φρούτα, π.χ. μήλο, αχλάδι; 
 
Εύγε για την θαυμάσια συνταγή σου! :)
 
Pan
2. 30-01-2008 14:38
 
Γίνεται και με άλλα φρούτα, αλλά και με γλυκά κουταλιού που μπορεί να έχεις ήδη έτοιμα. Π.χ. και με δαμάσκηνα θα μου άρεσε και τώρα που το θυμήθηκα έχω ένα βάζο έτοιμη κομπόστα, θα δέσω λίγο το σιρόπι της και θα κάνω με αυτήν την επόμενη. 
Τις φωτό μόλις που τις πρόλαβα, γιατί μέχρι το απόγευμα είχα μείνει μόνο ένα(1) κομμάτι!
 
arhontia
3. 30-01-2008 14:47
 
Ευχαριστώ, Αρχοντία. 
 
Όσο για τις φωτογραφίες, το φαντάζομαι. Τέτοιο γλύκισμα δεν το αφήνει κανείς έτσι.... ;)
 
Pan
4. 04-02-2008 10:07
 
Αρχοντία, την έφτιαξα το Σάββατο το βράδυ. Λίγο το πορτοκάλι μου φάνηκε κάπως ξυνό. Θα το περίμενα πιο γλυκό. Ίσως φταίγανε τα πορτοκάλια που μου φέρανε (δεν ήταν από το χωράφι μου. :( :cry ) Φοβήθηκα πως με την ζάχαρη αντί να γλυκάνουνε, γίνανε χειρότερα. 
 
Κατα τα άλλα η συνταγή είναι υπέροχη. :)
 
Pan

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 03/12/10 )