Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Βασιλόπιτα Νο.03 (GreekMasa 2008) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από Nena   
Τρίτη, 05/02/08
Υλικά:
  • img_0708_4001 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. ΦΥΤΙΝΗ λιωμένη
  • 60 γρ. μαγιά
  • ½ ποτήρι νερό περίπου ζεστό
  • 1 ποτήρι γάλα ζεστό
  • 4 αυγά ολόκληρα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη καλά. Λιώνουμε το βούτυρο.

Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά πλην του βουτύρου.Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια μας. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το βούτυρο ζυμώνοντας. Τότε αρχίζει σιγά-σιγά και ξεκολλάει κι η ζύμη απ τα χέρια. Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Την ξαναζυμώνουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για 30 λεπτά. Την ξαναζυμώνουμε και την τοποθετούμε σε ταψί με διάμετρο 36 εκ. το οποίο όμως έχουμε στρώσει με χαρτί για φούρνο. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο και ψήνουμε στους 150° για 1 ώρα σχεδόν. Αν βάλουμε αμύγδαλα για να γράψουμε τη χρονολογία, τότε και τα αμύγδαλα θα πρέπει να αλειφθούν με αυγό. Αλλιώς εκ των υστέρων γράφουμε τη χρονιά με άχνη ζάχαρη.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 14662
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (13)
1. 05-02-2008 12:27
 
Nένα μου ευχαριστούμε για την συνταγή σου...θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις..η μαγιά νωπή ή σκόνη ? την τρίτη φορά για πόση ώρα αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει ? σε ποια σχάρα ψήνουμε και σε τί είδος φούρνου ? αντιστάσεις, αέρα ? το μαχλέπι πόσα γραμμάρια το σακουλάκι γιατί εγώ το βρίσκω συνήθως σε κόκκους αλλιώς σε επιτραπέζια συσκευασία. Συγνώμη για τις τόσες απορίες....
 
ATA
2. 05-02-2008 12:27
 
Ήταν φανταστική.  
Χίλια μπράβο σου Νένα. 
Να 'σαι πάντα καλά και να μας γράφεις ωραίες συνταγούλες.
 
sgr
3. 05-02-2008 12:39
 
Εξαιρετική η βασιλόπιτα, Νένα. Αφράτη αφράτη, νόστιμη, μυρωδάτη. Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή, την κρατάμε για την επόμενη Πρωτοχρονιά.
 
katerina
4. 05-02-2008 12:51
 
Οφείλω να συμπληρώσω ότι η φωτογραφία την αδικεί πάρα πολύ.
 
sgr
5. 05-02-2008 18:35
 
πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω κι εγώ ένα κομματάκι
 
THEOHARIS
6. 05-02-2008 21:30
 
Καταπληκτική πίτα. Εύγεστη, μυρωδάτη και άψογη στην εμφάνιση. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι χρησιμοποιείς φυτίνη. Επειδή φτιάχνω παρόμοια συνταγή μου φάνηκε περίεργο. Χρησιμοποιώ είτε απλό βούτυρο είτε γάλακτος και στη δική σου, όταν τη δοκίμασα η γεύση ήταν τέλεια. Οπότε θα τη δοκιμάσω κι εγώ με φυτίνη.
 
rena
7. 06-02-2008 08:33
 
Οντως θα συμφωνήσω με την sgr. Μα ποιος την τράβηξε τη φωτογραφία :? :?  
Πάντως απο γεύση ήταν πεντανόστιμη το επιβεβαιωσε αλλωστε και ο μικρός μου το επόμενο πρωι :).
 
vago
8. 06-02-2008 15:23
 
Ευχαριστώ για τα πολύ φιλικά σας λόγια.Επιφυλάσσομαι (για γαλακτομπούρεκο το κόβω).Λοιπόν Αρτεμουλα κάθε φορά αφήνουμε για 30 λεπτά το λιγότερο να φουσκώσει η ζύμη.Μπορείς και παραπάνω.Πάντως η συγκεκριμένη ήταν 3X30. Φτιάχνω τα πάντα μόνο στον αέρα του φούρνου. Την πίτα αυτή στη χαμηλότερη σχάρα. Το μαχλέπι και η μαστίχα κυκλοφορεί στο s/m σε φακελάκια των 10 γρ.Βάζω το μισό απ το καθένα.Κάποτε τα έβαλα ολόκληρα αλλά μούπεσε πολύ έντονη μυρωδιά και γεύση.Η μαγιά είναι νωπή καί μάλιστα χύμα.Πιστεύω όμως πως και οι άλλες κάνουν.Ψωμί ας πούμε κάνω πάντα με ξερή μαγιά επειδή έχω πάντα πρόχειρη και δεν ξέρω πότε θα μουρθει να ζυμώσω. 
Ρένα μου το βούτυρο γάλακτος σ αυτή την πίτα μου πέφτει βαρύ.Δεν ξέρω γιατί δεν το μπορώ.Ενώ στο γαλακτομπούρεκο (επιμονή ε;) και τέλος ποια θρασυτάτη τράβηξε αυτή τη φωτογραφία; τσ τσ τσ 
Θεοχάρη είδες εκτός απ τις πλάκες έχασες και το κομμάτι σου.Αλλη φορά ναρχεσαι.
 
Nena
9. 07-02-2008 10:16
 
Νένα μου ήταν ΤΕΛΕΙΑ, θα επιχειρήσω να φτιάξω την συνταγή σε σχήμα τσουρεκιού για να δω πως είναι. 
 
Θεοχάρη καλύτερα που δεν ήρθες γιατι άμα ήσουν εδώ θα τρώγαμε μικρότερο κομμάτι. χιχιχιχι !!!!
 
MB04
10. 07-02-2008 10:25
 
ααα...δεν μπορώ να μιλήσω για την βασιλόπιτα εγω αλλά μπορει να το κάνει η μαμά μου που έφαγε το κομμάτι ατόφιο! 
Λέει πως ήταν καταπληκτική και δεν την αμφισβητώ καθόλου. 
Έχω μονο μια ένσταση για το φλουρί, πιστεύω πως η κοπή ήταν σικέ! 
Είναι τυχαίο οτι το φλουρί έπεσε στην Νένα που μας έφερε την πίτα; :grin :grin :grin
 
al1975
11. 07-02-2008 10:44
 
Ναι, ναι μαζί σου εγω Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει !!!! :grin :grin 8) 8)  
 
Νενάκι μου μη μας ακούς, απο την ζήλεια μας τα λέμε γιατι, μία με την υπέροχη πίττα σου μία με το φλουρί, συν το οτι είσαι γλύκα, ήσουνα το πρόσωπο της βραδιάς. 
:zzz :zzz :zzz :zzz
 
MB04
12. 07-02-2008 11:11
 
Νένα με τόσα καλά λόγια που διαβάζω για την βασιλόπιτα πολύ θα ήθελα κι εγώ ένα κομματάκι. Και του χρόνου να είσαι καλά και πάντα τυχερή!!! :)
 
zoi
13. 17-12-2010 23:30
 
Ωραια φαινεται :zzz θα ειναι υποψηφια για την Πρωτοχρονια που πλησιαζει :)
 
STAMY

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 07/01/10 )