Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Κουλούρια Θεσσαλονίκης Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από Lydia   
Πέμπτη, 07/02/08

Πηγή : Βέφα Αλεξιάδου "ΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙΑ"

Γίνονται 40 - 50 κουλούρια
Χρόνος προετοιμασίας: 24 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 15'

Υλικά

  • 15 γρ. μαγιά νωπή ή 1 1/2 κουταλάκι μαγιά ξερή
  • 2 1/2 κούπες ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου)1 κιλό αλεύρι δυνατό
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • 1/4 κούπας σπορέλαιο
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 300 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση

Διαλύστε τη μισή μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ρίξτε 2 - 3 κουταλιές αλεύρι να γίνει χυλός κι αφήστε τη να σταθεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος 24 ώρες. Διαλύστε την υπόλοιπη μαγιά, λίγο πριν ζυμώσετε, σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ανακατέψτε μέσα 2 - 3 κουταλιές αλεύρι κι αφήστε τη να σταθεί 15', να φουσκώσει.

Κοσκινίστε τα 3/4 του αλευριού, μαζί με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τις δύο μαγιές και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι λίγο - λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή και εύπλαστη. Σκεπάστε την κι αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε την 5'. Πάρτε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος μικρού μανταρινιού και πλάστε κορδόνια, στο πάχος του μικρού δάχτυλου. Βουτήξτε τα στα γρήγορα σ' ένα μπολ με νερό και τυλίξτε τα μέσα στο σουσάμι. Πατήστε τις δύο άκρες να κολλήσουν σε σχήμα Ο και αραδιάστε τα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου, στρωμένο σε λαμαρίνα.

Ψήστε τα κουλούρια στους 220 βαθμούς Κελσίου, 10' - 15', να ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά και να μείνουν εσωτερικά μαλακά. Αφήστε τα να κρυώσουν. Σερβίρετέ τα την ίδια μέρα, κατά προτίμηση ζεστά.

Όσα περισσέψουν, κλείστε τα σε πλαστική σακούλα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Διατηρούνται φρέσκα αρκετούς μήνες.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (14) | Εμφανίσεις: 9077
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 08-02-2008 10:05
 
Κάπως έτσι τα φτιάχνω και εγώ.... Χωρίς σπορέλαιο και ζάχαρη.... Ευχαριστούμε, Lydia.
 
Pan
2. 08-02-2008 10:17
 
Αλλά με τι αντικαθιστάς το σπορέλαιο Pan? Πάρα πολύ χρήσιμη συνταγή!
 
Ranja
3. 08-02-2008 23:51
 
Κορίτσια τα δοκίμασα και είναι απλά τέλεια. Ευχαριστώ Λυδία
 
Eleni

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 17/10/11 )