Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Ζαχαροπλαστική - Τούρτες και Τάρτες arrow Τούρτα γυάλινη πραλίνα (καραμέλα)
Τούρτα γυάλινη πραλίνα (καραμέλα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 23
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Τρίτη, 12/02/08
Ευρετήριο άρθρου
Τούρτα γυάλινη πραλίνα (καραμέλα)
Σελίδα 2
4_400_06

Αυτή η συνταγή είναι από γράμμα μιας γυναίκας προς ένα τηλεπεριοδικό πριν από 10-12 χρόνια.Από τότε έχει καθιερωθεί και την κάνω πολύ συχνά.

Υλικά :

Παντεσπάνι

  • 4 αυγά,
  • 1 κούπα ζάχαρη,
  • 1 κούπα αλεύρι,
  • 1 κουταλάκι μπέικιν
Σιρόπι(με 2 κούπες νερό)
  • 8 κουταλιές κακάο,
  • 3 κουταλάκια νεσκαφέ ,
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  Καραμέλα (πραλίνα)
  • 1 κούπα ζάχαρη ,
  • 1 κούπα ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα (προαιρετικά ,εγώ συνήθως δεν βάζω )
Κρέμα
  • 250 γρ μαργαρίνη,
  • 300 γρ άχνη,
  • 4 αυγά (καλύτερα να είναι από κότες της εμπιστοσύνης μας που ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΡΩΝΕ),
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.(εγώ βάζω φυτική)
Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μετά ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν (κοσκινισμένα). Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ̊ κελσίου σε βουτυρωμένη φόρμα για τούρτα για 30’.Οταν κρυώσει το κόβουμε σε 2 πάτους.

Στο μεταξύ έχουμε βάλει τα υλικά για το σιρόπι να πάρουν μια βράση και το αφήνουμε να κρυώσει.

1_400_04
Ετοιμάζουμε την πραλίνα(καραμέλα).
Βάζουμε τη ζάχαρη στη φωτιά με την αμυγδαλόψιχα ,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει απλώνοντας το σε λαδωμένη με ηλιέλαιο μαρμάρινη επιφάνεια ή σε ένα ρηχό ταψί του φούρνου. Όσο μπορείτε η καραμέλα να είναι λεπτή (αν σε μερικά σημεία γίνει παχιά ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΗ ΦΑΕΙ και δείτε την αντίδραση του………
2_400_06
Ετοιμάζουμε την κρέμα

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα , την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τα βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε τα συγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με την άχνη προσθέτουμε τη μαργαρίνη λιωμένη και τα χτυπάμε.Προσθέτουμε τη σαντιγί και τέλος τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις. Περιχύνουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπάν με το σιρόπι (το σιρόπι θα μπεί ΟΛΟ ή ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ) βάζουμε την μισή κρέμα και (προαιρετικά)την πραλίνα .Συνεχίζουμε έτσι και στον επόμενο δίσκο έτσι. Στολίζουμε όπως μας αρέσει(κάνουμε παραπάνω σαντιγί και αν θέλουμε τη στσολίζουμε από πάνω.

5_400_03

Την πραλίνα θα την πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ .


Προσθήκη ως Αγαπημένο (77) | Εμφανίσεις: 89748
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (20)
1. 12-02-2008 12:06
 
αχ......... τι ειναι αυτο μανολια μου λιγωσα απλα..........καταπληκτικο :upset :upset :upset
 
sgrav
2. 12-02-2008 12:13
 
Άξια..Άξια...μόνο αυτό έχω να πω..πάλι με τις δοσολογίες έχω απορίες η κούπα που χρησιμοποιείς πόσα γραμμάρια χωράει όσα ένα φλιτζάνι τσαγιού ?
 
artemis
3. 12-02-2008 12:13
 
Ντουπ!! Τον άκουσες τον ήχο Μanolia. Ήταν το σαγόνι μου που χτύπησε στο πάτωμα!!!! Τι ζω η γυναίκα πρωί πρωί!!!
 
Mary
4. 12-02-2008 12:13
 
Πάρα πολύ ωραία στην όψη και όπως βλέπω και σε γεύση πλούσια. Ααχ, βρε manolia! :) Την κρατάω, να την φτιάξω την κατάλληλη στιγμή. ;)
 
Pan
5. 12-02-2008 12:17
 
Τι μας κάνεις, τι μας κάνεις. 
Μπράβο σου φαίνεται τέλεια και πρέπει να είναι νόστιμη.
 
sgr
6. 12-02-2008 12:40
 
Οντως ειναι καταπληκτική αυτη η συνταγή κορίτσια,τη φτιαχνω αυτη τη τουρτα απο οταν ηταν οι κορες μου μικρές στα γενεθλια τους ,δεν ηθελαν καμία αλλη οι φιλες τους,και επισημαίνω τη πραλίνα να τη θριματίσετε με το γουδόχερο και να βάλεται και μεσα στη γέμιση. 
ΘΕΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ!!!!!!!!!!!!!
 
Litsa5
7. 12-02-2008 17:40
 
τελαια φαινεατι :eek :eek :eek :eek :eek :eek :eek
 
giota
8. 12-02-2008 21:03
 
Ax, βρε Manolia, απ' τη στιγμή που η γυναίκα γίνεται μάνα γίνεται απίστευτα ευρηματική! Το συζητούσα με τη Βάγγω μια μέρα στο chat που κουμαντάρισε τον μικρό της πολύ έξυπνα... μιλάω πολύ σοβαρά και παραθέτω την ατάκα σου που μου έκανε εντύπωση "(αν σε μερικά σημεία γίνει παχιά ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΗ ΦΑΕΙ και δείτε την αντίδραση του..." :)φιλιά, η τουρτίτσα μου φαίνετα super αλλά δύσκολη για μένα :x
 
Ranja
9. 12-02-2008 22:05
 
Ranja η τούρτα είναι πολύ εύκολη το μόνο που μπορεί να σε δυσκολέψει είναι η καραμέλα.Δεν είναι ανάγκη να την κάνεις άσε την τούρτα έτσι όπως είναι.  
Αντε για ευκολία βάλε κανένα κερασάκι ή τρίματα σοκολάτας.Αν σου φαίνονται  
πολλά να τα κάνεις όλα μαζί κάνε το παντεσπάν π.χ σήμερα και τα υπόλοιπα τα κάνεις αύριο ή μεθαύριο. 
Αν βρώ ευκαιρία τώρα του βαλεντίνου θα κάνω τούρτα καρδιά σοκολάτα βουτύρου και θα την περάσω μέσα.Εκτός αν θέλετε να τη γράψω πρίν τη γιορτή των ερωτευμένων μήπως και την κάνετε για να γλυκάνετε τον αγαπημένο σας......... :zzz
 
MANOLIA
10. 12-02-2008 22:50
 
Αχ,σε παρακαλω ΝΑΙ!!!!!!!!Αν μπορουσες να την εβαζες την συνταγουλα πριν την Πεμπτη!!!Μπαινω καθε μερα μεχρι να βρω κατι πιο "ερωτικο" για εκεινη την μερα...Το κυριως πιατο το εχω βρει... 
Το γλυκο ομως....Ακομα ψαχνω!!!
 
julia1984
11. 13-02-2008 09:50
 
Ναι, ναι, ΜANOLIA και τα περισσεύματα από την σοκολάτα, καραμέλα ή ό,τι άλλο θα τα φάμε εμείς...χι χι χι
 
artemis
12. 13-02-2008 10:14
 
Μόλις εστειλα τη συνταγή για την τούρτα του βαλεντίνου......Πάρτε κούράγιο να μη χτυπήσουν τα σαγόνια στο πάτωμακαι πάμε να φτιάξουμε την τούρτα για τον καλό μας :grin
 
MANOLIA
13. 13-02-2008 10:30
 
χαχαχα Manolia. Ήδη αισθάνομαι το σάλιο μου να κατρακυλάει στο χειλάκι μου. Περιμένουμε εναγωνίως!!!!
 
Mary
14. 13-02-2008 10:40
 
Μanolia τελικά η κούπα που χρησιμοποιείς ως δοσομετρητή χωράει όσο ένα φλιτζάνι τσαγιού ?
 
artemis
15. 13-02-2008 19:01
 
μανολια μου μια απορια φανταζομαι οτι μπορουμε να βαλουμε ετοιμη καραμελωμενη πραλινα ωτσε να αποφυγουμε το μπελα της καραμελας
 
sgrav


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 16/04/09 )