Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Στάκα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από EYH2   
Δευτέρα, 25/02/08
ΥΛΙΚΑ:
  • Γάλα πρόβειο
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Το γάλα (ειδικά το πρόιο) όταν μείνει μερικές ώρες, κάνει επάνω μια κρούστα, τη λεγόμενη τσίπα.
Για να φτιάξουμε στάκα μαζεύουμε την τσίπα κάθε μέρα, τη βάζουμε σε ένα βάζο και τη φυλάμε στο ψυγείο για να μην ξινίσει.
Οταν μαζέψουμε αρκετή, τη βάζουμε σε ένα τσικάλι και την ανακατεύουμε με αλεύρι (περίπου 1 κρασοπότηρο σε κάθε μισό κιλό τσίπα) και λίγο αλάτι και την αφήνεουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο μέχρι να βγεί το βούτυρο στην επιφάνεια.
Μαζεύουμε αυτό το βούτυρο, το βάζουμε σε ένα βάζο και μετά στο ψυγείο.
Αυτό μέσα στο βάζο είναι η στάκα.

ΣΗΜ: Μην με ρωτήσετε λεπτομέρειες αυτό μου είπε ο μπαμπάς μου, αυτό σας λέω κι εγώ. Τώρα αν έχετε πρόβειο γάλα κάντε και στάκα
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 14694
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (14)
1. 25-02-2008 18:55
 
Χιλια ευχαριστουμε για την στακα Ευη μου, χρησιμευει σε πολλες παραδοσιακες συνταγες. Παντα ειχα την απορια πως φτιαχνεται :?  
Τωρα ομως, ισως φτιαξω και την μπουγατσα οπως της αξιζει...! Κι οχι μονο! :) :) :)
 
katerinakimam
2. 25-02-2008 18:57
 
Πού να βρω την προβατίνα στα Εξάρχεια... :eek δεν επιχειρώ καν γιατί δεν θα βγει όπως πρέπει! :?
 
Ranja
3. 25-02-2008 20:02
 
Χαχα Ράνια το ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ. 
Πάντως άξιζε που το μάθαμε.
 
sgr
4. 26-02-2008 09:44
 
Δεν την ξεκίνησες σωστά τη συνταγή Εύη μου. Έπρεπε να γράψεις: Στην αρχή βρίσκουμε μια προβατίνα, την οποία ταίζουμε και αρμέγουμε καθημερινά. Την κρατάμε στο μπαλκόνι μας μέχρι την Άνοιξη που είναι η εποχή του ζευγαρώματος και μετά την δίνουμε στην Ράνια να ζευγαρώσει με το δικό της προβατάκι.... χαχαχα Πάντως ευχαριστούμε για την συνταγή. Ίσως την προσπαθήσω το καλοκαίρι στη Σκόπελο που όλο και κάτι θα βρω εκεί σε πρόβειο γαλατάκι.
 
Mary
5. 26-02-2008 10:33
 
Η μητέρα μου γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό των Χανίων και από μικρή αγαπώ ιδιαίτερα τις τοπικές νοστιμιές της Κρήτης.. δεν είχα ιδέα πως γίνεται η στάκα παρόλο που την έχω δοκιμάσει πολλές φορές...ευχαριστούμε πολύ !!!
 
artemis
6. 26-02-2008 11:14
 
Και εγω για καλοκαίρι με βλέπω να κλέβω γαλατάκι απο κάνα βοσκό που έχει πρόβατα.
 
al1975
7. 26-02-2008 12:07
 
κορίτσια φτιάξτε το εσείς και στείλτε σε μένα λιγουλάκι! δυστυχώς αυτές οι συνταγούλες είναι για τις πολύ πολύ νοικοκυρεςςςςςςςς χαχαχαχαχαχ παρόλα αυτά μπράβο κοριτσάκι μου για τις αγνές συνταγούλες σου. :x
 
melina
8. 26-02-2008 12:17
 
Χαχα!! Καλά για γέλια είμαστε. Μόλις βρω προβατίνα θα σας τη στείλω!!
 
EYH2
9. 26-02-2008 12:51
 
Έχω ετοιμάσει το παχνί στο μπαλκόνι μου!!!!!
 
Mary
10. 26-02-2008 13:10
 
και μετα,αν κανεις παλι το ιδιο με την στακα,εχεις φρεσκο βουτυρο...
 
crystal
11. 26-02-2008 14:22
 
Γεια σας κορίτσια! Είμαι νέα στο site και πρεπει να πω σε όλες σας συγχαριτήρια. 
Εντελως πληροφοριακά να σας πω ότι αλλιώς η στάκα λέγεται και μαλάκα. (συγνώμη κιόλας, αλλά στην κρήτη τη λένε και έτσι). Επίσης αν βάλετε λίγη στάκα σε ένα τηγανάκι και απο πάνω τηγανίσετε 2 αυγά ( τα κλασικά "μάτια") θα φάτε ένα αριστούργημα! Δοκιμάστε το!
 
IRINI
12. 26-02-2008 14:32
 
Εγώ ξέρω ότι μαλάκα λέγεται ένα συγκεκριμένο είδος μυζήθρας κρητικής ανάλατης την οποία η μαμά μου χρησιμοποιεί για να φτιάξει μυζηθροπιτάκια σκέτα ή με δυόσμο. Την μυζήθρα αυτήν την έχω δοκιμάσει.
 
ATA
13. 27-02-2008 08:04
 
Οχι Ειρήνη κάνεις λάθος. Αλλο είναι η μαλάκα και άλλο η στάκα. Μαλάκα είναι είδος μαλακού τυριού.
 
EYH2
14. 27-02-2008 16:46
 
Πάντως κορίτσια άλλο η στάκα άλλο το στακοβούτυρο. έτσι?? Αλήθεια το στακοβούτυρο βγαίνει αν επεξεργαστείς με τον ίδιο τρόπο τη στάκα?? ΕΥΗ ευχαριστούμε πολύ!!! σε όσους αρέσει όμως αυτή η τσίπα ή πέτσα όπως τη λέμε στη θεσσαλία δύσκολο να τα καταφέρουν να τη μαζέψουν λίγη λίγη και να φτιάξουν αυτό το αριστούργημα. Χαρά στο κουράγιο σας! Φιλιά :zzz
 
zoi

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 25/02/08 )