Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Περγαμόντο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από MARY2   
Τρίτη, 04/03/08
.jpg_400_08

ΥΛΙΚΑ

  • 4 περγαμόντα (τα μεγάλα με την ανώμαλη επιφάνεια)
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 5 κούπες (250 γρ.) νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβω στα 4 το περγαμόντο, αφού τρίψω στη ξύστρα πολύ καλά όλη την επιφάνειά του (να φύγει η κίτρινη φλούδα). Πετάω το εσωτερικό και το κάθε τέταρτο από τη φλούδα το κόβω σε 4 ή 5 κομμάτια.Τα βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα και τα σκεπάζω με νερό (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομ-μάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό).Ύστερα από 2 ώρες αλλάζω το νερό και το αφήνω 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα βάζω τη κατσαρόλα στη φωτιά (χωρίς να αλλάξω το νερό για να μη χάσει το άρωμά του το γλυκό) μέχρι να μαλακώσει, περίπου για μισή ώρα αφού αρχίζει να χοχλάζει. Μετά στραγγίζω τις φλούδες (μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα), τις ζουλάω με το χέρι μου μια-μια για να φύγουν τα υγρά, το μετράω και βάζω κάθε 5 κούπες νερό 2 κιλά ζάχαρι (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτω κι άλλη ζάχαρι).Αφού βράσει το σιρόπι 10 λεπτά προσθέτω και τα κομμάτια του περγαμόντου και συνεχίζω το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 15 λεπτά. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το γλυκό για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα συνεχίζω το δέσιμο, αφού προσθέσω τη γλυκόζη και το χυμό του λεμονιού. Όταν δέσει καλά το σιρόπι τοποθετώ το γλυκό (ζεστό) σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα, τ̉ αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται κονσερβοποίηση) και το γλυκό είναι έτοιμο.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 21540
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 05-03-2008 10:07
 
Μαίρη 2 σ\' ευχαριστώ πολύ πολύ που έβαλες αυτό το γλυκό...τρελλαίνομαι για περγαμόντο αλλά ποτέ δεν επιχείρησα να το φτιάξω..πότε είναι η εποχή για να τα προμηθευτούμε ?
 
ATA
2. 05-03-2008 13:25
 
ATA τώρα είναι η εποχή τους για να τα βρείς.Μαίρη για περισότερη ευκολία μπορείς αντί να τα τρίψεις, να τα καθαρίσεις με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.Με αυτό τον τρόπο το γλυκό γίνεται πιο λείο και με το σιρόπι γυαλίζει.Στο τέλος δοκίμασε να ρίξεις και 5-6 κλωστίτσες κρόκου για να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.Συγνώμη για τις παρατηρήσεις μου αλλά επειδή έχω ένα δέντρο που κάνει ατελείωτα περγαμόντα έχω γίνει εξπέρ σ'αυτό το γλυκό!
 
YANNA
3. 05-03-2008 13:42
 
αγαπημενο γλυκο του κουταλιου μπραβο γιαννα ;) ;) ;)
 
sgrav
4. 05-03-2008 13:53
 
Πείτε μου κορίτσια για να βγει νόστιμο το γλυκό η αναλογία περγαμόντου νερού ποια είναι ? δηλ. π.χ για 2 κιλά περγαμόντο πόσο νερό να χρησιμοποιήσω ?επίσης τον κρόκο σε ποιο σημείο της παρασκευής της συνταγής το προσθέτω ?
 
ATA
5. 05-03-2008 19:51
 
ATA τον κρόκο τον βάζεις πέντε λεπτά περίπου πρίν το βγάλεις από τη φωτιά.Επίσης τις φλούδες δεν τίς πετάς, τίς βάζεις σε ένα βάζο με κονιάκ ή τσίπουρο στό ψυγείο και όταν τίς αλέσεις στο μούλτι έχεις αρωματικό ξύσμα για τα κέικς σου και τα κουλουράκια-σε περίπτωση που τα ξύσεις στόν τρίφτη σαν την Μαίρη βάλτα στην κατάψυξη-.Ή φτιάξε ένα ωραιότατο λικέρ περγαμόντου. 8)
 
YANNA
6. 05-03-2008 21:24
 
ATA θα βάλεις τις καθαρισμένες φλούδες σε μια βαθειά κατσαρόλα και θα τις σκεπάσεις με νερό(βάλε ένα πιάτο πάνω από τις φλούδες για να μην βάλεις περισσότερο νερό από αυτό που πρέπει). μετά το βράσιμο θα μετρήσεις το νερό και θα βάλεις για κάθε 5 ποτήρια (των 250ml) 2 κιλά ζάχαρη.
 
MARY2
7. 06-03-2008 10:28
 
Eυχαριστώ πολύ κορίτσια, ήδη αγκάρεψα την μητέρα μου να προμηθευτεί από την λαική περγαμόντο για να φτιάξω. 
YANNA για δώσε οδηγίες για λικέρ περγαμόντου...
 
ATA
8. 06-03-2008 16:31
 
ATA κρατάς τίς φλούδες (μην τα τρίψεις στον τρίφτη)καθάρισέ τα όπως σου είπα, από 4 περγαμόντα και βάλε τα σε ένα μπουκάλι που να κλείνει καλά με 1 κιλό κονιάκ ή τσίπουρο.Άφησέ τα για ένα μήνα περίπου σε ένα ντουλάπι. Μετά φίλτράρισε τα (με ένα φίλτρο του καφέ) 
και ετοίμασε ένα μέτριο σιρόπι από 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό και 1κ.γ. λεμόνι,και όταν κρυώσει ρίξτο στο κονιάκ και είναι έτοιμο το λικέρ.Εάν θέλεις πιο γλυκό το λικέρ σου  
πρόσθεσε και άλλο σιρόπι, αφού το δοκιμάσεις πρώτα. :roll :roll
 
YANNA
9. 06-03-2008 16:40
 
YANNA είσαι υπέροχη !!! θα φτιάξω το γλυκό και με τις φλούδες θα φτιάξω και το λικέρ...Ευχαριστώ και τις δυό σας...
 
ATA
10. 04-04-2008 10:53
 
Κορίτσια η συνταγή και οι δοσολογίες είναι πολύ καλές...έφτιαξα το γλυκάκι και ευτυχώς πρόλαβα να το δοκιμάσω λίγο πριν γίνει καραμέλα...δυστυχώς...θα ξαναδοκιμάσω όμως...μένει να σας πω τα σχόλια για το λικέρ μόλις ετοιμαστεί..νά'στε καλά.
 
artemis
11. 19-08-2008 18:15
 
Κορίτσια σας προτείνω το ξύσμα του περγαμόντου να μην το πετάτε. Εγώ το βάζω στην κατάψυξη και αρωματίζω τα κέικ και τα παντεσπάνια μου. Είναι πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή η γεύση και το άρωμα που τους δίνει.
 
antad

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 08/03/08 )