Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Γιαούρτι Σπιτικό απο τα χεράκια σας
Γιαούρτι Σπιτικό απο τα χεράκια σας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Πέμπτη, 06/03/08
2_400_11

Θα χρειαστούμε :

  • 2 -3 κιλά γάλα πλήρες
  • 1 φλυτζάνα γιαούρτι στραγγιστό ή γιαούρτι που είναι στο τέλος ημερομηνίας λήξης (για να είναι ξυνό)
  • λίγο αλάτι

Τι κάνουμε :

Ζεστένουμε καλά το γάλα χωρίς να το φτάσουμε σε βρασμό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι και το κάνουμε γύρες μέσα στο γάλα και μετράμε μέχρι το 20 κανονικά.Αν δεν αντέχει το δάχτυλο μας(το βγάζουμε) περιμένουμε ακόμα λίγη ώρα και ξαναμετράμε μέχρι να σντέχει το δάχτυλό μας τη θερμοκρασία αυτή οση ώρα το έχουμε μέσα στο γάλα.

Πέρνουμε τότε μια κουτάλα γάλα και την ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε το γιαούρτι μας (δηλ τη μαγιά μας).Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας απαλά.

Σκεπάζουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε σε μιά γωνιά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ για 5-6 ώρες μέχρι να πήξει.Δεν θα γίνει στραγγιστό γιαούρτι αλλά κανονικό.Αν δεν πήξει καλά το αφήνουμε κι άλλο εκτός ψηγείο.Αυτό θα γίνει αν το γάλα μας κρυώσει παραπάνω και η μαγιά μας δεν θα βρεί ζεστό έδαφος για να αναπτυχθεί.

Αν το θέλουμε στραγγιστό το βάζουμε σε μια μαξιλαροθήκη ή άλλο τέτοιο παρόμοιο πανί(δεν θα το έχουμε βάλει σε μαλακτικό γιατί θα χαλάσει η γεύση απο το γιαούρτι μας..

Καλή επιτυχία!!!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 15133
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 07-03-2008 09:32
 
Πράγματι γίνεται τέλειο. Εγώ πολλές φορές φτιάχνω ακριβώς την ίδια συνταγή με γάλα 2% και 1 κεσεδάκι γιαούρτι με πέτσα (παραδοσιακό). Γίνεται εξίσου νόστιμο και διαιτητικό!!!!
 
MARY2
2. 07-03-2008 10:05
 
Είναι υπέροχο το γιαουρτάκι το σπιτικό! 
Μην το "κόψετε" πρόωρα γιατί θα σας νερώσει.Αφήστε το να πάρει το χρόνο του να ωριμάσει και να δέσει.Είναι ελαφρώς υπόξινο και πολύ δροσερό.Και εγώ το φτιάχνω με πρόβειο γιαούρτι και πολύ συχνά το αφήνω να στραγγίσει μέσα στο πανί αρκετά ώστε να γίνει ένα φρέσκο τυρί στο οποίο προσθέτω μυρωδικά και είναι πεντανόστιμο!
 
al1975
3. 23-06-2008 14:36
 
Πεντανόστιμο γιαουρτάκι και κυρίως από τα χεράκια μας. Φτιάχνω πολύ μικρότερη ποσότητα όμως, δηλαδή 1 λίτρο γάλα 1-2 κουταλιές γιαούρτι. Για να πήξει το βάζω σε γυάλινο τάπερ με καπάκι και μετά το σκεπάζω με μία πετσέτα. Το αφήνω όλο το βράδυ και το πρωί ψυγείο. Επίσης, μπορούμε να κρατήσουμε 1-2 κουταλιές από το γιαούρτι μας και να φτιάξουμε το επόμενο. Τέλος, για να μη "νερουλιάζει" όταν παίρνουμε λίγη ποσότητα πρέπει τις κουταλιές να τις βγάζουμε οριζόντια και όχι κάθετα. 
Μιαμ, μιαμ με γλυκό κουταλιού (επέλαση θερμίδων) ή κρύα φρούτα από το ψυγείο (διαιτητική εκδοχή) ΤΕΛΕΙΟ!
 
Aithra
4. 23-06-2008 14:38
 
Μπράβο MANOLIA είπα; δεν είπα!
 
Aithra
5. 10-02-2009 23:53
 
...πολυ καλα...υγειινα...και οικονομικα.... 
...θα ειναι καλλιτερα αν εργαστουμε στους 42 βαθμους C (φθηνα ειναι τα θερμομετρα για γαλα...) και διατηρησομε το υλικο μας σε αυτη περιπου (ή λιγο λιγοτερη) θερμοκρασια για 3 περιπου ωρες, στο φουρνο της κουζινας μας.... 
...μετα στο ψυγειο...
 
nikosf

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 24/09/09 )