Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Σαλάτες arrow Ντάκος ή χωριάτικη σαλάτα σε Τερίνα
Ντάκος ή χωριάτικη σαλάτα σε Τερίνα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Flora   
Τρίτη, 18/03/08
Η κανονική συνταγή έλεγε «Χωριάτικη σε Τερίνα», παρέλειπε τα κρίθινα παξιμάδια και τη βρήκα στο Γαστρονόμο του Ιουλίου 07. Μια φίλη στο φόρουμ έψαχνε «ντάκο σε τούρτα» και τη θυμήθηκα…με μερικές παραλλαγές σας την παρουσιάζω.

Υλικά για 8 άτομα

Για τη βάση ντομάτας

  • 1 ½ κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και περασμένες στον τρίφτη
  • ½ φλιτζάνι μαύρες ελιές τύπου Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι κομμένες σε μικρές ροδέλες
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 2 φύλλα ζελατίνης (2 γρ. το ένα)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα φέτας

  • 300γρ. φέτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 300γρ. ανθότυρο
  • ½ φλ. Τσαγιού γάλα
  • 2 φύλλα ζελατίνης (2 γρ. το ένα)
 

Για την κριθαρένια βάση

  • 2 ντάκους κομμένους στη μέση
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • λίγο αλάτι

Για τη γαρνιτούρα

  • ½ αγγούρι κομμένο κατά μήκος σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ

  • 1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη
  • ½ φλ. Τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ κ.γλ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάση ντομάτας

Τρίβουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε σ ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα υγρά τους, ώστε να πάρουμε μόνο τον πολτό. Κρατάμε από τα υγρά μισό φλιτζάνι το οποίο ζεσταίνουμε ελαφρά. Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, τη στραγγίζουμε καλά και την προσθέτουμε στο ζεστό πολτό ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Σε βαθύ σκεύος ενώνουμε τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας, το μείγμα της ζελατίνης, τις ελιές, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε σε μακρόστενη φόρμα για κέικ πλαστική μεμβράνη η οποία θα μας βοηθήσει στο ξεφορμάρισμα και αδειάζουμε το μείγμα ντομάτας. Μεταφέρουμε το σκεύος στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά.

Κρέμα φέτας

Σε ένα άλλο μπωλ ενώνουμε τη φέτα με το ανθότυρο και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Ζεσταίνουμε το γάλα. Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, στραγγίζουμε και προσθέτουμε στο ζεστό γάλα να διαλυθεί. Το προσθέτουμε στο μείγμα τυριού.Βγάζουμε από την κατάψυξη την τερίνα και στρώνουμε το μείγμα τυριού πάνω από τη ντομάτα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο και αφήνουμε να πήξει 5-6 ώρες.

Κριθαρένια βάση

Περνάμε από το μούλτι τα παξιμάδια μαζί με το βούτυρο και αφού ομοιογενοποιηθούν τα στρώνουμε πάνω από την σταθερή και πηγμένη κρέμα τυριού .

Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο.

Γαρνιτούρα

Σωτάρουμε τις πιπεριές στο ελαιόλαδο λίγα λεπτά. Τις αλατοπιπερώνουμε και προτού αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το αγγούρι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τα λαχανικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βινεγκρέτ

Ενώνουμε όλα τα υλικά σε βαθύ σκεύος και ανακατεύουμε με σύρμα .

Τερίνα

Ξεφορμάρουμε την τερίνα σε μακρόστενη πιατέλα με τη βοήθεια της μεμβράνης και την αφαιρούμε προσεκτικά. Την ώρα του σερβιρίσματοςτη στολίζουμε με τα σωταρισμένα λαχανικά και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 8091
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 18-03-2008 16:01
 
Χίλια ευχαριστώ... εγώ την έψαχνα... είναι πραγματικά εντυπωσιακή και για μπουφέ και για τραπέζι - να είσαι καλά! :)
 
beginner
2. 18-03-2008 17:57
 
Αν τη φτιάξεις, πες μας εντυπώσεις γιατί δεν την έχω σκαρώσει ακόμη :roll :roll
 
Flora
3. 20-03-2008 13:28
 
φλωρίτσα μου τέλειααααααααα!!! ευχαριστούμε πολύ :zzz
 
melina

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 13/01/11 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός