Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τριγωνάκια Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από Mary   
Παρασκευή, 28/03/08
100_0341_400

Μικρά νόστιμα πιτάκια που κάνουμε συχνά στο σπίτι. Αν δεν βρούμε χόρτα του βουνού τα κάνουμε και με σπανάκι. Δεν έχουν πολλές διαφορές από μια απλή χορτόπιτα. Οι δύο βασικές διαφορές τους είναι το φύλλο που είναι χειροποίητο και πάρα πάρα πολύ λεπτό και το ότι γίνονται στο τηγάνι.

Υλικά
για το φύλλο
  • 3/4 του κιλού αλεύρι απλό
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • νερό όσο πάρει
  • νισεστέ
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

για τη γέμιση

  • 1 κιλό χόρτα του βουνού (λάπαθα, καυκαλίθρες, ζοχοί, μάραθα, τσουκνίδες)
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 200 γρ. φέτα (προαιρετικά)
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

100_0339_400Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας καλά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και φτιάχνουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και πολύ ψιλοκομμένο το ξερό κρεμμύδι. Αλατίζουμε και αρχίζουμε να τρίβουμε με τα χέρια καλά τα χόρτα για να χάσουν τα πολλά υγρά τους (τα χόρτα του βουνού δεν βγάζουν πολύ ζουμί όπως το σπανάκι). Προσθέτουμε το λάδι, την φέτα αν βάλετε και μπόλικο πιπεράκι. Κόβουμε τη ζύμη μας σε 4-5 μπαλάκια. Ρίχνουμε λίγο νισεστέ στο τραπέζι και στο ζυμαράκι μας και αρχίζουμε να το ανοίγουμε φύλλο όσο γίνεται πιο λεπτό. Αφού το ανοίξουμε στο επιθυμητό πάχος ρίχνουμε περιμετρικά λίγο ελαιόλαδο. Κόβουμε το φύλλο σε λουρίδες των 10 εκ. Τοποθετούμε 1 μεγάλη κουταλιά γέμιση στην άκρη της κάθε λουρίδας και το διπλώνουμε σε τριγωνάκι. Όταν τελειώσουμε με όλα τα φύλλα και τη γέμιση, βάζουμε σε ένα τηγάνι αρκετό λάδι (εμείς βάζουμε ελαιόλαδο, αν όμως θέλετε να έχει πιο ελαφριά γεύση μπορείτε να βάλετε ηλιέλαιο) και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αρχίζουμε να τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν.
Προσοχή!!! Μην αφήσετε το λάδι να κάψει πάρα πολύ γιατί μόλις τα ρίξετε θα αρπάξουν απ έξω αλλά μέσα θα είναι ωμά. Θέλει μέτρια φωτιά για να ψηθούν και μέσα.

Καλή σας όρεξη!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (27) | Εμφανίσεις: 14509
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 29-03-2008 11:12
 
ετοιμη ειμαι να τσιμπησω ενα ....μπορω? 
μουρλια και ολοζωντανα.... :eek
 
margarita79
2. 29-03-2008 11:50
 
Ωραιότατα φαίνονται τα τριγωνάκια σου Μαίρη λέω μετά την Μαργαρίτα να κεραστώ και εγώ ένα :zzz
 
xrysa
3. 29-03-2008 22:45
 
Την επόμενη φορά θέλω να τα δοκιμάσω από τα χέρια σου. 
Χαρά στο κουράγιο σου να ανοίγεις και φύλλο Μαίρη.
 
sgr
4. 30-03-2008 20:52
 
Μούρλια δείχνουν, φαίνονται πολύ.. εθιστικά! :)
 
Ranja
5. 31-03-2008 09:56
 
Αυτά τα πιττάκια Μαίρη, με σπανάκι ή με αγρια χόρτα, ακόμα και σκέτα με τυρί σαν τυροπιττάκια, τα έφτιαχνε η γιαγιά μου, τα φτιάχνει και η μητέρα μου. Δεν ξέρω από που είναι η καταγωγή τους, πάντως συνηθίζονται πολύ στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Είναι τέλεια !! μπράβο Μαιρούλα που έβαλες την συνταγή.
 
mb04
6. 31-03-2008 15:30
 
Φαντάζομαι ότι δεν έχουν τόπο καταγωγής αυτές οι πίτες και τα πιτάκια. Εμείς τα φτιάχνουμε στη Σκόπελο αλλά τέτοιου είδους πίτες φτιάχνει όλη η Ελλάδα (ηπειρωτική και νησιωτική).
 
Mary
7. 04-06-2008 19:46
 
Πολλές φορές κάνω και εγω τέτοια μικρά πιτάκια μονο που δεν τα τηγανιζω αλλα τα ψηνω στο φουρνο σαν κανονικη πίτα λαδώνοντας με καλαμποκέλαιο την επιφάνεια τους. 
Αν δεν θελετε να λερώσετε μεγάλο χώρο για να ανοιξετε μεγάλο φύλλο μπορειτε να χρησιμοποιησετε αυτα τα μικρα ξυλινα βαρελάκια οδοστρωτηρες που πωλουνται σε πολλα καταστηματα και ετσι να εχετε γρηγορα μικρά φυλλαράκια! :)
 
akkat
8. 04-06-2008 21:47
 
Mαίρη πως και μου ξέφυγαν αυτα τα πιτάκια? Πεντανοστιμα!!!! Τα φτιαχνουμε κι εμεις, κι όπως είπε το άλλο Μαράκι στη Μανη συνηθίζονται πολύ, κυρίως με κρεμμύδες (δεν ξέρω αν καταλαβαινετε τι εννοω, είναι περιεργες αυτές οι άτιμες, ούτε κρεμμύδια ούτε κρεμμυδακια) με τυρι τα φτιάχνει και η μητερα μου αν και μικρασιατισσα...Βρε καιρό έχω να τα φτιάξω ..καλή ιδεα μου δωσατε ..Παρασκευη θα ανοιξω φύλλο, εξαλλου ειναι η αγαπημενη μου ενασχοληση..φεύγουν και τα άγχη, νευρα κ.ο.κ με αυτό :)
 
rena
9. 29-01-2010 23:57
 
Τα κανω συχνα στο σπιτι μεσα μπορειτε αντι για χορτα να βαλετε σκετο τυρι, αλλα και να τα κανετε γλυκα,δηλαδη ταπασπαλιζετε μεσα με ζαχαρη και κανελα. Να αφηνετε την ζυμη 15 λεπτα να ξεκουραζετε πριν ανοιξετε το φυλλο γιατι ετσι ανοιγει παρα πολυ ευκολα.
 
xghealth

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 29/03/08 )