Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τσουρέκια Πασχαλινά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 10
Έχει υποβληθεί από Rena   
Τετάρτη, 23/04/08
Ευρετήριο άρθρου
Τσουρέκια Πασχαλινά
Σελίδα 2
1_02

Η συνταγή αυτή είχε δημοσιευτεί παλιότερα στο Hungry από την Αγγέλα τη Σαλονικιά και δοκιμάστηκε εχθές για πρώτη φορά. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι από τα καλύτερα τσουρέκια που έφτιαξα ποτέ.

Υλικά
  • 1 φλυτζάνι γάλα ζεστό (όχι καυτό)
  • 10 αυγά + 1 κρόκο (για το άλλειμα στο τέλος)
  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ. μαγιά νωπή (απ`το φούρνο της γειτονιάς) ή 8 φακελλάκια ξηρή (αλλά δεν είναι το ίδιο
  • 1 και 3/4 φλυτζάνια βούτυρο ζεστό
  • 4 και 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
  • Πρώτα ετοιμάζουμε τη μαγιά: Τη βάζουμε σε ένα μπωλ μεγάλο, μαζί με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και 1 φλυτζανι αλεύρι (που το παίρνουμε απ`τα 2 κιλά που έχουμε). Ανακατεύουμε να ενωθούν. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 20’
  • 2_400_01Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα. Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα αυγά. Με το χέρι ζουλάμε τους κρόκους να σπάσουν και να ανακατευτούν.
  • Ρίχνουμε 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και αφού αναμιχθεί, ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με το χέρι ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΛΑ.
  • Σιγά-σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο και ανακατεύοντας. ΔΕ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.
  • Τελευταίο μπαίνει το βούτυρο ζεστό τόσο όσο να αντέχει το χέρι μας. Το ρίχνουμε λίγο-λίγο και παράλληλα ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ τη ζύμη ώστε να το πάρει όλο μέσα.
  • Μόνο αναδιπλώνουμε, δε ζυμώνουμε!Λίγο, λίγο και σιγά, σιγά διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να πάρει όλο το βούτυρο.3_400_03
  • Αφήνουμε 2 ώρες σκεπασμένη να φουσκώσει. Αν αφήσουμε περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται " η ζύμη. Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει! (καλύτερα να ελέγχουμε πάντως και να μην την ξεχνάμε). Μετά δεν την πλάθουμε καθόλου για να μην "κάτσει".
  • Τη χωρίζουμε σε 4 ή 5 κομμάτια(κάθε κομμάτι=1 τσουρέκι). Κάθε κομμάτι χωρίζεται σε 3 μέρη. Κάθε μέρος το πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε μακρύ κορδόνι, με διάμετρο περίπου 2-3 πόντους. Κάθε κορδόνι το αλευρώνουμε εξωτερικά να μην κολλάει. Όχι και πολύ αλεύρωμα, γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια στο τέλος.
  • Πλέκουμε ΧΑΛΑΡΑ σε πλεξίδα τρία κορδόνια.Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30` λεπτά οι πλεξίδες.
  • Μετά, αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού ανακατεμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τριμμένα αμύγδαλα ή αμύγδαλα φιλέ από πάνω.
  • Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και για τα επόμενα 20΄ στους 180 βαθμούς. Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν-ή τα τρώμε αμέσως!

Προσθήκη ως Αγαπημένο (26) | Εμφανίσεις: 32001
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (25)
1. 23-04-2008 09:47
 
ρενάκι μου τε τέλεια τσουρεκάκια! άντε ρένα και του χρόνου να τα κάνουμε παρεούλα!!!!!!!! :zzz
 
melina
2. 23-04-2008 10:10
 
Το ψήσιμο γίνεται στον αέρα ή με αντιστάσεις? Πολύ ωραία μου φαίνονται!!! :grin
 
stella
3. 23-04-2008 10:13
 
Μελίνα μου πράγματι βγήκαν πολύ καλά και πρωτοφανές για μένα, με κλωστές. Μετά χαράς να τα φτιαξουμε παρεούλα. 
 
Στέλλα έψησα στην αρχή με αντιστάσεις και το τελευταίο 10λεπτο με αέρα.
 
rena
4. 23-04-2008 10:24
 
γλυκούλια και στρουμπουλιτσιακα ρενακι .γίας τα χερια σου
 
gogo
5. 23-04-2008 10:44
 
Όντως Ρένα το τσουρέκι δεν ζυμώνεται αλλα αναδιπλώνεται χωρίς δύναμη,βεβαια έχει και πολλές νοικοκυρές που θέλουν να σπάνε την ζύμη στο ξύλο,πιστεύω όμως ότι ο τρόπος αναδίπλωση είναι ο σωστός γιατί η υφή είναι διαφορετική είναι και πιο αφράτο.
 
gogo
6. 23-04-2008 10:51
 
Ρενάκι και του χρόνου !!! φοβερά τα τσουρέκια σου. !!! Αυτην την συνταγή της Αγγέλας κάνω εδω και χρόνια χωρίς ποτέ να αποτύχουν. Τι τα έχω ξεχάσει 5-6 ώρες και φουσκωναν και ξεφουσκωναν τι δεν τα είχα ζυμώσει σωστά !! και αυτά όμως μόλις τα έβαζα στο φούρνο γινόντουσαν τέλεια. Σε μια κατ'ιδιαν συζήτηση που είχαμε κάποτε με την Αγγέλα (καλή της ώρα), μου είχε πει οτι και εκείνη όπως και να τα έκανε είχαν πάντοτε επιτυχία.
 
MB04
7. 23-04-2008 11:13
 
Κι εγώ τη συνταγή της Αγγέλας κάνω. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές έχω πετύχει τις "κλωστές" κάποιες άλλες όχι (χωρίς να κάνω κάτι διαφορετικό, μυστήριο). Πάντα όμως είναι νοστιμότατα! 
 
Και του χρόνου, Rena
 
elie
8. 23-04-2008 11:21
 
Φαίνονται πράγματι υπέροχα Ρένα...θα δω με περισσότερο προσοχή τα υλικά σε σχέση με αυτήν που κάνω κάθε χρόνο εγώ και θα επανέλθω με σχόλια...Μπράβο σου πάντως...καλοφάγωτα !!!
 
ATA
9. 23-04-2008 11:42
 
ρενα τελεια!!!!!! 
και του χρονου 
να ρωτησω οταν λεμε βουτυρο εννοουμε μαργαρινη?ας πουμε η μαμα μου στα τσουρεκια της που της γινονται παντα με κορδα βαζει μονο σουπερ φρεσκο ενω η πεθερα μου βαζει φυτινη(γινονται λιγο σαν πιτα..)αλλοι ξερω οτι βαζουν βουτυρο φρεσκο εσεις τι χρησιμοποιειτε?
 
margarita79
10. 23-04-2008 11:48
 
Μαργαρίτα συνήθως έβαζα κι εγώ το απλό βούτυρο όμως αυτή τη φορά χρησιμοποίησα Lurpak. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα αποζημιώνει και η μυρωδιά άλλο πράγμα.
 
rena
11. 23-04-2008 12:16
 
σχετικά με την μάρκα του αλευριού πιστεύω ότι το πιο καλό αλεύρι για τα τσουρέκια είναι το robin hood.
 
MB04
12. 23-04-2008 12:46
 
Εγω να σου πω την αληθεια δε βρηκα αυτη τη φορα κι εβαλα ενα αλατινη γ.ο.χ. αλλά Μαρακι έχεις απόλυτο δικιο. Από τα καλύτερα αλευρια.
 
rena
13. 23-04-2008 13:16
 
Επειδή πέρισυ υπήρχε έλλειψη στο robin hood χρησιμοποίησα ένα καινούριο της αλλατίνη νομίζω είναι σε χρώμα μωβ που έλεγε ότι είναι κατάλληλο για τσουρέκια και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο.
 
ATA
14. 28-04-2008 20:27
 
με αυτή την δοσολογία πόσα τσουρέκια έκανες? 
Εάν βάλω πιο λίγα αυγά πειράζει?
 
Christia
15. 23-04-2008 15:25
 
Christia με αυτη τη δοση μου βγηκαν 7 μεγαλα τσουρεκια και 4 μικρά, όπως αυτά στις φωτος. Για τα λιγοτερα αυγα δεν μπορω να απαντησω με σιγουρια, ίσως όμως αν αυξήσεις τα υγρά να μην κάνει διαφορά.
 
rena


Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 26/03/10 )