Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Τάρτα ντομάτας Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από al1975   
Πέμπτη, 15/05/08

Συζητώντας με την Claire στο chat room και με αφορμή την τοματόπιτα της Lilly της περιέγραψα μια τάρτα μου και μου ζήτησε να της την δώσω και επειδή δεν χαλάω χατίρια την έγραψα και μάλιστα για δεύτερη φορά διότι η πρώτη μου ανάρτηση κάπου χάθηκε στην μετάφραση.

Υλικά

 

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή καλύτερα μια δόση ζύμη για τάρτα
  • 1 κούπα ελιες μαυρες που θα της έχετε χτυπήσει με ένα σφυράκι ή το γουδοχέρι ή ένα βαρύ αντικείμενο για να βγάλετε το κουκούτσι, μην αγοράσετε εκπυρηνωμένες είναι μια αηδία και μισή.Θα τις ξεπλύνετε τις ελιές και θα τις στραγγίξετε παρα πολύ καλα.
  • 1 μεγάλη ώριμη σφιχτή ντομάτα που θα την έχετε κόψει στην μέση θα την πιέσετε ελαφρά να βγουν τα σπόρια ή ντοματίνια τσέρι
  • 12 φιλέτα ατζούγιας καλά ξεπλυμένα και στεγνωμένα
  • θυμάρι καλύτερα φρέσκο, ρίγανη επίσης καλύτερα φρέσκια
  • 1 κουταλιά μπαλσάμικο ξύδι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα καλύτερα λευκά αμα βρείτε
  • αλάτι, πιπέρι, λάδι
  • παρμεζάνα ή λιγη γαλέτα τριμμένη

Ζύμη για τάρτα άμα την κάνετε:

  • 1 1/2 φλυτζάνι αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο καλό, παγωμένο κομμένο σε κυβάκια
  • νερό παγωμένο 2-3 κουταλιες
  • λίγο αλάτι
Εκτέλεση
  • Απλώνουμε το αλεύρι πάνω σε επιφάνεια και το ανακατεύουμε με τα υλικά τρίβωντας το μέχρι να γίνει σαν τραχανάς.Μόλις ενοποιηθούν τα υλικά τα πλάθουμε γρήγορα μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Δεν την παιδεύουμε πολύ για να μην βγάλει λάδι το βούτυρο.
  • Την σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Όσο πιο πολύ την αφήσουμε τόσο καλύτερη συμπεριφορά θα έχει στο ανοιγμα.
  • Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και την στρώνουμε σε βουτυρωνένη ταρτιέρα.
  • Βάζουμε ένα φύλλο ψησίματος πάνω στην τάρτα , βάζουμε μερικά φασόλια επάνω και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτα.
  • Αν χρησιμοποιήσετε σφολιάτα, θα την βάλετε επίσης σε βουτυρωμένο ταψάκι αλλά δεν χρειάζεται ψήσιμο.

Τάρτα:

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα σωτάρουμε με λάδι και αλάτι πολύ πολύ υπομονετικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσουν.Ρίχνουμε το βαλσάμικο και την ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν και ρίχνουμε το θυμάρι.Προσοχή μην τα κάψετε.Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
  • Τα βάζουμε στην τάρτα και απο πάνω στρώνουμε τις φέτες της ντομάτας να επανωτίζει η μια την άλλη ή βάζουμε ντοματίνια τσέρι με την κομμένη πλευρά απο πάνω.Αλατίζουμε με προσοχή και κάνουμε ωραία σχήματα με τις ατζούγες και τις ελιες απο πάνω και πασπαλίζουμε με λίγα φυλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή με αποξηραμένη.
  • Αν θελουμε πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα ή λιγη γαλέτα απο πάνω.
  • Ψήνουμε περιπου 45 λεπτά σε προθερμασμενο φούρνο στους 180.
  • Προσέχουμε την βάση της τάρτας μας να ροδίσει καλά.
  • Σερβίρετε χλιαρή.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 6129
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 16-05-2008 11:25
 
Αγγελική ευχαριστώ πολύ για τη συνταγούλα σου... όντως κρατάς τις υποσχέσεις σου... θα την τιμήσω το σ/κ!!
 
Claire

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 20/10/10 )