Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Μπαμπανετσα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Πέμπτη, 15/05/08
Στην πατρίδα μου ένα ορεινό χωριό της Λαμίας μπαμπανέτσα λένε μια πίτα με χόρτα και καλαμποκάλευρο.

Στην Ήπειρο έτσι λένε την πίτα με τυρί και καλαμποκάλευρο.

Εγώ θα σας περιγράψω τη χορτόπιτα όπως τη θυμάμαι να τη φτιάχνει η μητέρα μου.

Υλικά:

  • 1 κιλό χόρτα άγρια χόρτα από τον κήπο μας χοντροκομμένα
  • 2 κουταλιές μάραθο και 3 κουταλιές μαιδανό
  • 5- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 400 γρ καλαμποκάλευρο
  • 500 γρ τυρί φέτα
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 100 γρ βούτυρο γίδινο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Αναμειγνύετε τα χόρτα με το αλάτι και τα τρίβετε να μαραθούν.
  2. Στύβετε τα χόρτα να φύγουν τα πολλά υγρά και αναμειγνύετε με το τυρί το μάραθο το μαιδανό και τα κρεμμυδάκια το πιπέρι και το μισό λάδι.
  3. Αλείφετε ένα μεγάλο ταψί (κατάλληλο για πίτα) με το μισό βούτυρο και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο λίγο λίγο ραντίζοντας ελαφρά με νερό και πατώντας το μείγμα με το χέρι σας .Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να δημιουργήσετε μια στρώση πάχους 1 εκατ περίπου.
  4. Απλώνετε πάνω στη στρώση που φτιάξατε το μείγμα των χόρτων.
  5. Δημιουργήστε ξανά μια στρώση καλαμποκάλευρου με τον ίδιο τρόπο στο πάνω μέρος της πίτας. Ραντίστε με το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο.
  6. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2 – 3 αυγά στο μείγμα των χόρτων.

Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 11385
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 16-05-2008 10:35
 
Tέλεια xanthibax, καιρό ψάχνω μια πίτα τέτοιου τύπου... τέτοιες φτιάχνουν και στην περιοχή της Καρδίτσας - λίμνης Πλαστήρα και τις λεν κάπως αλλιώς... 
Ερώτηση: για τη στώση του καλαμποκάλευρου στο πάνω μέρος, μπορούμε να φτιάξουμε χυλό με το καλαμποκάλευρο και το νερό και να το στρώσουμε από πάνω? Γιατί μου φαίνεται δύσκολο να το πετύχουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό και το αλεύρι...
 
Ranja
2. 16-05-2008 11:47
 
πλυ ωραια πιτα και πραγματι πεντανοστιμη :upset :upset αν μου επιτρεπεται μια διορθωση με το νερο και το αλευρι και λιγο αλατι φτιαχνω εναν πηχτο χυλο τον στρωνω κατω και για επανω ρινχω στο χυλο λιγο νερακι ακομα να γινει πιο αραιος και τον στρωνω επανω με αυτον τον τροπο γινεται σαν φυλλο και ειναι τελειο 8) 8) 8)
 
sgrav
3. 16-05-2008 13:03
 
anthibax, είμαστε και από το ίδιο μέρος, κι εγώ από χωριό της Λαμίας, και μπορώ να πω ότι η μπαμπανέτσα είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά... και όταν την ψήνει η γιαγιά στο φούρνο με τα ξύλα είναι όνειρο...
 
katerina
4. 16-05-2008 14:55
 
Για το πάνω μέρος μπορούμε να φτιάξουμε χυλό λίγο πιο αραιό όπως λέει κι ο sgrav ή πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και ραντίζουμε με λίγο νερό. 
Η πιό ωραία Μπαμπανέτσα βέβαια είναι αυτή που ψήνεται στη γάστρα με ξύλα ;)
 
xanthibax
5. 17-05-2008 11:09
 
Συμφωνω xanthibax ειναι τελεια στη γαστρα.Στην πολη μου η πιτα αυτη λεγεται\'πλαστος\'.[Τρικαλα].
 
nora
6. 17-05-2008 12:21
 
Naι, πλαστός, έτσι τη λένε και στην Καρδίτσα, αυτό εννοούσα πιο πάνω! :)
 
Ranja

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 16/05/08 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός