Στην πατρίδα μου ένα ορεινό χωριό της Λαμίας μπαμπανέτσα λένε μια πίτα με χόρτα και καλαμποκάλευρο. Στην Ήπειρο έτσι λένε την πίτα με τυρί και καλαμποκάλευρο. Εγώ θα σας περιγράψω τη χορτόπιτα όπως τη θυμάμαι να τη φτιάχνει η μητέρα μου. Υλικά: - 1 κιλό χόρτα άγρια χόρτα από τον κήπο μας χοντροκομμένα
- 2 κουταλιές μάραθο και 3 κουταλιές μαιδανό
- 5- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 400 γρ καλαμποκάλευρο
- 500 γρ τυρί φέτα
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 100 γρ βούτυρο γίδινο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση: - Αναμειγνύετε τα χόρτα με το αλάτι και τα τρίβετε να μαραθούν.
- Στύβετε τα χόρτα να φύγουν τα πολλά υγρά και αναμειγνύετε με το τυρί το μάραθο το μαιδανό και τα κρεμμυδάκια το πιπέρι και το μισό λάδι.
- Αλείφετε ένα μεγάλο ταψί (κατάλληλο για πίτα) με το μισό βούτυρο και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο λίγο λίγο ραντίζοντας ελαφρά με νερό και πατώντας το μείγμα με το χέρι σας .Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να δημιουργήσετε μια στρώση πάχους 1 εκατ περίπου.
- Απλώνετε πάνω στη στρώση που φτιάξατε το μείγμα των χόρτων.
- Δημιουργήστε ξανά μια στρώση καλαμποκάλευρου με τον ίδιο τρόπο στο πάνω μέρος της πίτας. Ραντίστε με το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο.
- Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2 – 3 αυγά στο μείγμα των χόρτων. Καλή επιτυχία!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 13595 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |