Επιλογές μελών
Βασικό Μενού
Ελληνικό Τυρί |
Έχει υποβληθεί από ΕLLENIKT | ||||
Πέμπτη, 29/05/08 | ||||
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ Η ιστορία του τυριού αρχίζει το 10.000 π.Χ. στα οροπέδια του Ιράν, όταν για πρώτη φορά πάνω στον πλανήτη εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η κατσίκα και το πρόβατο. Η ιστορία του τυριού σχεδόν ταυτίζεται αλλά και εξελίσσεται με αυτήν της Ευρώπης και κυρίως της νοτίου πλευρά της. Πρώτη μαρτυρία διατροφής με γάλα μηρυκαστικού είναι αυτή της ελληνικής μυθολογίας. Ο Δίας κυνηγημένος από τον πατέρα του Κρόνο, κρύβεται από την μάνα του Ρέα στα δύσβατα βουνά της Κρήτης και τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και μέλι. Το γάλα ήταν προσφορά της κατσίκας Αμάλθειας. Και πάλι ο Δίας για να θρέψει το γιο του Ηρακλή με θεϊκό γάλα για να γίνει αθάνατος έκανε τον ουρανό να κατακλυσθεί από γάλα. ΄Έκτοτε τον ουρανό γέμισαν οι Γαλα-ξίες Ο Όμηρος στην "Οδύσσεια" περιγράφει λεπτομερώς τον βοσκό και τυροκόμο "Πολύφημο" και δίνει περιγραφές των τυριών που ωρίμαζαν μέσα στην σπηλιά του. Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού. Στο τέλος του 19ου αιώνα, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τους υπουργούς του και ιδιαίτερα του Εμμανουήλ Μπενάκη, αντελήφθη την οικονομική σημασία της κτηνοτροφίας και κάλεσε τον ελληνικής καταγωγής διαπρεπή τυροκόμο Ραϋμόνδο Δημητριάδη να εκπαιδεύσει τους νέους τυροκόμους της χώρας. Σ' αυτόν οφείλουμε άλλωστε την κατασκευή της γραβιέρας στην Ελλάδα. Αργότερα οι επίσης μεγάλοι τυροκόμοι Ζυγούρης και Πολυχρονιάδης συνέχισαν το έργο του, διασχίζοντας τη χώρα και εκπαιδεύοντας νέους στην τέχνη. Αργότερα συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος η οποία και προωθεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των τυροκόμων με πρόεδρό της τον καθηγητή της γαλακτοκομίας Μανώλη Ανυφαντάκη. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ Π.Ο.Π. ΤΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑνεβατόMαλακό κοκκώδες τυρί, λευκού χρώματος, χωρίς σχήμα και περίβλημα (κόρα), χωρίς τρύπες με μαλακή μάζα που σερβίρεται με κουτάλι. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή αίγειο γάλα ή και από τα δύο
Η τυροκόμησή του επιτρέπεται μόνο στο νομό Γρεβενών και την επαρχία Βοΐου, τον νομό Κοζάνης από ζώα που ζουν και εκτρέφονται εντός της περιοχής.
ΜπάντζιοςΤυρί ημίσκληρο, λευκής άλμης. Δεν έχει εξωτερικό περίβλημα και είναι διάσπαρτο από μικρές τρύπες. Είναι συσκευασμένο μέσα σε δοχεία και είναι κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια βάρους περίπου ενός κιλού.
Τυροκομείται μόνο στην γεωγραφική ζώνη της Θεσσαλίας (Κεντρική Ελλάδα) και την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. .
ΦέταMαλακό τυρί άλμης χωρίς εξωτερικό περίβλημα ,ολόλευκο, με μικρές τρύπες. Παρασκευάζεται σε τετράγωνα η παραλληλόγραμμα κομμάτια που τοποθετούνται σε βαρέλια ή ντενεκεδένια δοχεία.
Με τον κανονισμό 1107/96 της 12ης Ιουνίου 1996 ανακηρύχθηκε ως τυρί Π.Ο.Π. (D.O.C.) ήδη όμως η ελληνική νομοθεσία από το 1988 έχει καθορίσει τις προδιαγραφές του τυριού που μπορεί να ονομαστεί φέτα.
Φορμαέλα ΠαρνασσούΣκληρό τυρί υποκίτρινου χρώματος με φυσική κόρα με ελάχιστες τρύπες στην μάζα και πικάντικη γεύση. Εχει σχήμα κυλίνδρου, ο κάθε κύλινδρος έχει μήκος 20-35 εκατ και διάμετρο 5-10 εκατ, βάρος 1/2 κιλό. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο απαστερίωτο γάλα ή μίγμα και των δύο. Η ανάλυσή του είναι
Κατασκευάζεται στο Όρος Παρνασσού της Κεντρικής Ελλάδας
ΓαλοτύριΜαλακό ,θρυματιστό, αλοιφώδες τυρί χρώματος λευκού. Είναι λευκό δεν έχει σχήμα και η μάζα του αποτελείται από μικρά σκληρά κομμάτια μέσα σε μια κρεμώδη μάζα. Παρασκευάζεται από γάλα πρόβειο ή πρόβειο και κατσικίσιο. Η σύνθεσή του είναι
Η κατασκευή του επιτρέπεται στην περιοχή της Ηπείρου (Δυτ. Ελλάδα) και την Θεσσαλία (Κεντρική Ελλάδα). Από το 1996 είναι τυρί Π.Ο.Π. και η κατασκευή του έχει κατοχυρωθεί από το 1988.
Γραβιέρα ΑγράφωνΣκληρό τυρί. Έχει εξωτερικό περίβλημα
Χρειάζεται 3 μήνες ωρίμανση
Γραβιέρα ΚρήτηςΣκληρό τυρί. Έχει εξωτερικά φυσική κόρα. Η μάζα είναι χρώματος κίτρινου πολύ ανοικτού και είναι διάσπαρτη από μικρές στρογγυλές τρυπούλες μεγέθους φακής. Κατασκευάζεται σε κεφάλια 6-25 κιλών. Το γάλα από το οποίο παράγεται είναι κυρίως πρόβειο, ενίοτε χρησιμοποιείται και κατσικίσιο και δεν είναι παστεριωμένο.
Ωριμάζει σε διάστημα 3 μηνών. Κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Κρήτη. Η καλύτερη ποιότης είναι αυτή που κατασκευάζεται στις ορεινές περιοχές από γάλατα της άνοιξης. Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται είναι το πρόβειο επιτρεπομένου και του κατσικίσιου. Η ανωτάτη ποιότης είναι αυτή που προέρχεται από γάλα αμειγώς πρόβειο.
Γραβιέρα ΝάξουΣκληρό τυρί με εξωτερικό περίβλημα ,χρώμα κίτρινο χρυσό με συμπαγή μάζα με μικρές τρύπες διάσπαρτες μέσα στην μάζα. Κατασκευάζεται σε κεφάλια των 10 κιλών και άνω
Η γραβιέρα Νάξου κατασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί των Κυκλάδων Νάξο.
Καλαθάκι ΛήμνουΤυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού Δεν έχει εξωτερικό περίβλημα και η μάζα του είναι λευκή με διάσπαρτες μικρές τρύπες γεμάτες με σταγόνες υγρού λίπους ενώ στην επιφάνειά του είναι αποτυπωμένα τα σημάδια από το καλαθάκι της λυγαριάς μέσα στο οποίο ωριμάζει.
Παράγεται στο νησί της Λήμνου.
ΚασέριΗμίσκληρο τυρί από συμπαγή χωρίς τρύπες μάζα χρώματος ανοικτού κίτρινου. Κατασκευάζεται σε παραλληλόγραμμα τεμάχια μήκους 40 εκατ. η σε στρογγυλά κεφάλια βάρους 5-8 κιλά. Κατασκευάζεται με την μέθοδο της pasta filata.
Η κατασκευή του επιτρέπεται στην περιοχή της Μακεδονίας της Θεσσαλίας στη Λέσβο και στην Ξάνθη (Βορειοανατολική Θράκη).
Κατίκι ΔομοκούΑλοιφώδες τυρί λευκού χρώματος, με μαλακή γεύση ελαφρά ξινή και αλμυρή. ασχημάτιστο χωρίς περίβλημα που σερβίρεται με κουτάλι. Κατασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή μίγμα αυτού με πρόβειο στο οροπέδιο ΟΘΡΥΣ της περιοχής Δομοκού.
ΚεφαλογραβιέραΣκληρό τυρί με χρώμα υπόλευκο χρώμα με μικρές τρυπούλες διάσπαρτες στην κατά τα άλλα συμπαγή του μάζα αρκετά αλατισμένο. 5-6 μηνών είναι ακόμη μαλακό με τον χρόνο γίνεται σκληρότερο. Κατασκευάζεται από πρόβειο παστεριωμένο γάλα ή μίγμα πρόβειου με ελάχιστο κατσικίσιο
Η κεφαλογραβιέρα είναι ένα παραδοσιακό τυρί που η τεχνική της τελειοποιήθηκε στην Ήπειρο το 1967 από τον ειδικό τεχνολόγο Αλέξη Παπά .
Κοπανιστή ΚυκλάδωνΚρεμώδες τυρί χωρίς εξωτερικό περίβλημα με ακανόνιστο σχήμα και πικάντικη πιπεράτη γεύση
Η κοπανιστή είναι ένα τυρί που δεν κατασκευάζεται βιομηχανικά. .
Λαδοτύρι Μυτιλήνης η κεφαλάκιΣκληρό τυρί σε σχήμα μικρού κεφαλιού βάρους 1 κιλού Ωριμάζει και συντηρείται μέσα στο λάδι. Έχει χρώμα ελαφρό κίτρινο και είναι διάσπαρτο από μικρές ακανόνιστες τρυπούλες.
Κατασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειο και κατσικίσιου. Το γάλα μπορεί να είναι παστεριωμένο ή και απαστερίωτο.
ΜανούριΗμίσκληρο τυρί χρώματος λευκού με κυλινδρικό σχήμα, χωρίς εξωτερικό περίβλημα Η μάζα του είναι συμπαγής χωρίς τρύπες.
Η τεχνολογία του είναι κατoχυρωμένη από το 1988 και είναι τυρί Π.Ο.Π. από το 1996.
ΜετσοβόνεΣκληρό καπνιστό τυρί σε σχήμα κυλίνδρου με την μία άκρη του πιο χονδρή από την άλλη .Είναι παραφινωμένο και τυλιγμένο με σχοινί ούτως ώστε να διευκολύνεται το κρέμασμα του για το κάπνισμα.
Εξαιρετικό τυρί που κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα της χλωρίδας της Πίνδου.
Πυκτόγαλο ΧανίωνΜαλακό αλοιφώδες τυρί με λευκο χρώμα χωρίς εξωτερικό περίβλημα .Η μάζα του είναι συνεκτική χωρίς οπές. Εχει μέγιστη υγρασία 65% και λίπος επί ξηρού 50%. Συσκευάζεται σε σιδηρά δοχεία ή πλαστικά δοχεία. Προέρχεται αποκλειστικά από γάλα αίγειο ή πρόβειο ή μίγμα και των δύο.
Είναι κατοχυρωμένο από το 1988 και Π.Ο.Π. από το 1996.
San Michalis ΣύρουΣκληρό τυρί, με μάζα συμπαγή με πολύ μικρές ακανόνιστες τρυπούλες, χρώματος χρυσοκίτρινου με γεύση που θυμίζει την ιταλική παρμεζάνα . Έχει εξωτερικό περίβλημα συχνά παραφινωμένο. Κατασκευάζεται από αγελαδινό γάλα από αγελάδες που ζουν στο νησί της Σύρου.
Το τυρί είναι κατοχυρωμένο νομικά από το 1988 και είναι Π.Ο.Π. από το 1996.
Σφέλα ή Φέτα της ΦωτιάςΜαλακό λευκό τυρί άλμης. Στη μάζα του έχει μικρές τρύπες και είναι χωρίς εξωτερικό περίβλημα. Κατασκευάζεται από φρέσκο πρόβειο και ενίοτε κατσικίσιο απαστερείωτο γάλα σε παραλληλόγραμμα κομμάτια του 1 κιλού. Συντηρείται μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή ντενεκεδένια δοχεία.
Η κατασκευή του επιτρέπεται μόνο στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Ξινομυζήθρα ΚρήτηςΜαλακό τυρί αλοιφώδες με κόκκους στη μάζα του, χρώματος λευκού, χωρίς σχήμα και εξωτερικό περίβλημα. Κατασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα και των δύο τυρόγαλο με προσθήκη γάλακτος. Έχει γεύση ξινή και είναι ένας τύπος μυζήθρας .
Κατασκευάζεται στο νησί της Κρήτης. Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 10954 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. |
||||
Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 20/05/09 ) |
Σας προτείνουμε :
|
|
Συζητήσεις
- Τι θα φάμε σήμερα 11/05/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 25/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 19/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 15/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 14/03/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 05/01/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 26/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 06/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 28/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 10/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 05/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 25/08/2023