Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ροβανί Θιακιά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από ELENIKT   
Σάββατο, 31/05/08

Το ροβανί είναι τοπικό γλυκό της Ιθάκης. Είναι νηστίσιμο γλυκό αλλά τρώγεται όλο το χρόνο. Προσφέρεται σε γάμους και βαπτίσεις. Η παρακάτω συνταγή βρίσκεται στο βιβλίο μιας παλιάς νοικοκυράς από το Θιάκι την Χρυσούλα Ράζου την οποία την πήρε από ένα Θιακό μάγειρα του νησιού, το 1947. Πιστεύω ότι κάθε τόπος έχει τη δική του ιδιαίτερη παράδοση στην μαγειρική, γι' αυτό όλοι μας καλό θα ήταν όταν πέφτουν στα χέρια μας να τις φυλάμε και να τις μοιραζόμαστε

Υλικά:
  • 750gr ρύζι γλασέ αλεσμένο
  • 2 κιλά μέλι εκλεκτής ποιότητας
  • ½ ποτήρι του νερού λάδι πολύ καλό
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • Γαρύφαλο για τα φελιά
Εκτέλεση:

Από τα δυο κιλά μέλι κρατάμε μισό ποτήρι του νερού και το υπόλοιπο το βάζουμε σε βαριά κατσαρόλα.

Προσθέτουμε διπλάσιο νερό και τη ζάχαρη και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθούν. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται και να διαλύεται το μέλι με τη ζάχαρη παίρνουμε μια κουταλιά και την προσθέτουμε στο μέλι που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε το μισό λάδι και το ρύζι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ένα τέταρτο περίπου και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε είναι έτοιμη και την βγάζουμε από την φωτιά.
Έχουμε έτοιμο ταψί Νο 34 λαδωμένο και ρίχνουμε μέσα την ζύμη και τη στρώνουμε με λαδωμένο κουτάλι, να γίνει λεία επιφάνεια. Με βελόνα του πλεξίματος χαράζουμε μέχρι κάτω την ζύμη σε μπακλαβαδωτά φελιά. Προσθέτουμε σε κάθε ένα φελί ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο ή ένα γαρύφαλο και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί περίπου μια ώρα στους 160 βαθμούς. Όταν πάρει ροδόξανθο χρώμα την περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για πέντε λεπτά περίπου. Την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με κανέλα. Για να κοπεί καλά βουτάμε το μαχαίρι σε κρύο νερό.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 7825
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 02-06-2008 12:06
 
Πολύ νόστιμη συνταγή! Θα την φτιάξω οπωσδήποτε. Μέλι έχω παραγωγής μου, οπότε τι άλλο μένει από το να δοκιμάσω αυτό το εύγεστο γλυκό! :) Ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας, Elenikit! :) 
 
Ερωτήσεις: 1) Αλεσμένο πού; Πόσο ψιλό; 
2) Μπακλαβαδωτά φελιά εννοείς σε σχήμα ρόμβου, όπως κόβουμε τον μπακλαβά; Γιατί με βελόνα του πλεξίματος; Είναι πολύ εύθραστο και σκορπάει σε κομμάτια (μια και είναι ζεστό);
 
Pan
2. 02-06-2008 18:18
 
Απαντήσεις: 1) Παλιά είχαν ρυζόμυλο και το άλεθαν εκεί το ρύζι σήμερα στο multi πρέπει να γίνει σαν χοντρό σιμιγδάλι. 
2)Ναι σε σχήμα ρόμβου.Τη βελόνα πλεξίματος 
τη χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη μπορείς όμως και με ένα μαχαίρι, αν και έχει λογική αυτό που αναφέρεις 
Καλή επιτυχία Pan μου.
 
ELENIKT

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 01/06/08 )