Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Διατροφή arrow Κοτσιφάλι
Κοτσιφάλι Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από ELENIKT   
Δευτέρα, 02/06/08

Κοτσιφάλι 

Έχει πατρίδα την Κρήτη, δίνει κρασιά αρωματικά, δροσερά και φρουτώδη, μόνο που για να δείξει τα προτερήματά του χρειάζεται να οινοποιηθεί μαζί με μια άλλη ποικιλία, συνήθως το Μαντηλάρι, που βελτιώνει το αδύναμο ερυθρωπό χρώμα του.

Της Μαρίας Ταμιωλάκη, οινολόγου
Ελληνικές ποικιλίες

Το Κοτσιφάλι , μαζί με το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο, αποτελούν την τριάδα των ευγενέστερων ερυθρών ποικιλιών της χώρας μας. Καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία και μία από τις πιο αξιόλογες ερυθρές της Κρήτης, καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στο νομό Ηρακλείου, όπου και καταλαμβάνει γύρω στα 11.500 στρέμματα. Την συναντάμε όμως σποραδικά και στις Κυκλάδες.

Το φυτό είναι ζωηρό, παραγωγικό και εύρωστο, με μεγάλη γονιμότητα οφθαλμών. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ξηρασία, στους ανέμους και στις περισσότερες ασθένειες, με μόνη αδυναμία απέναντι στον περονόσπορο και στον βοτρύτη. Εχει δείξει μεγάλη συμβατότητα στα περισσότερα από τα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από το παρελθόν μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα. Παλαιότερα διαμορφωνόταν συνήθως σε κύπελλο -αυτό ισχύει ακόμη στις παραδοσιακές φυτεύσεις- αλλά σήμερα η διαμόρφωσή του γίνεται πλέον σε γραμμικό, με διαμόρφωση αμφίπλευρου Royat.

Η καλλιέργειά του αποδίδει καλύτερα σε εδάφη αργιλοασβεστώδη, καλής στράγγισης και κατά προτίμηση σε πλαγιές.

Κάθε καρποφόρος βλαστός παράγει κατά μέσο όρο δύο σταφύλια μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, πυκνόρραγα και κωνικά στο σχήμα. Οι ράγες εμφανίζονται ελλειψοειδείς, μετρίου μεγέθους και περιέχουν, όπως κάθε γνήσια οινοποιήσιμη ποικιλία, γίγαρτα - από 1 έως 3 τον αριθμό. Ο φλοιός τους είναι ερυθρός, όχι όμως βαθιά χρωματισμένος, και αρκετά μαλακός. Η σάρκα είναι άχρωμη, μαλακή και γλυκιά, πράγμα που κάνει το σταφύλι ιδιαίτερα εύγευστο την περίοδο της ωρίμασής του, η οποία τοποθετείται χρονικά γύρω στα τέλη Αυγούστου (με αρχές Σεπτεμβρίου) και διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο του αμπελιού, αλλά και σε συνάρτηση με το φορτίο του φυτού.

Μαντηλάρι, το έτερον του ήμισυ!

Το Κοτσιφάλι παρουσιάζει έντονο οινολογικό ενδιαφέρον, καθώς παράγει κρασιά με ευχάριστο άρωμα και γεύση. Ο μέσος βαθμός Baume που παίρνουμε από το γλεύκος του κυμαίνεται από 12,5 μέχρι 13,5 και δίνει οίνους πολύ πλούσιους αρωματικά, ειδικά όταν βρίσκεται στη σωστή ωρίμαση. Η αρωματική παλέτα του διαφοροποιείται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του. Το φρέσκο οινοποιημένο κρασί χαρακτηρίζεται από διακριτικά και δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων, γεγονός που κάνει το Κοτσιφάλι ιδανικό για τη δημιουργία ροζέ κρασιών, ενώ το παλαιωμένο που έχει ωριμάσει σε βαρέλι παίρνει μια αρωματική έκφραση τελείως διαφορετική, με νότες αποξηραμένου σύκου και δαμάσκηνου.

Είναι ποικιλία με μέτρια οξύτητα και χρωματική ένταση, αλλά και αστάθεια στο χρώμα. Για το λόγο αυτό το Κοτσιφάλι παραδοσιακά οινοποιείται μαζί με μια άλλη ερυθρή ποικιλία, το Μαντηλάρι, το οποίο χαρακτηρίζεται από το πλούσιο και βαθύ ερυθρό χρώμα του, την υψηλή οξύτητα και τον χαμηλό αλκοολικό βαθμό του. Είναι κατά κάποιον τρόπο η ποικιλία που εξισορροπεί τα χαρακτηριστικά του Κοτσιφαλιού - και οι δύο ποικιλίες μαζί δρουν συμπληρώνοντας η μία την άλλη.

Το Κοτσιφάλι συμμετέχει στους ξηρούς οίνους ΟΠΑΠ (Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος) «Πεζά» και «Αρχάνες», στους οποίους αποτελεί τη βάση, μια και βρίσκεται σε ποσοστό 80% (το υπόλοιπο είναι Μαντηλάρι). Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή Τοπικών Οίνων, όπως ο Κρητικός, ο Ηρακλειώτικος και ο Λασιθιώτικος.
Η ταυτότητα της ποικιλίας
  • Καλλιεργείται κυρίως στο νομό Ηρακλείου Κρήτης και σποραδικά στις Κυκλάδες.
  • Το φυτό είναι παραγωγικό, ζωηρό και εύρωστο, ανθεκτικό στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες και στις ασθένειες, με μόνη ευαισθησία απέναντι στον περονόσπορο και το βοτρίτη.
  • Οι ρώγες είναι μακρουλές, μεσαίου μεγέθους, με μαλακιά και πολύ γλυκιά σάρκα την εποχή της ωρίμασης των σταφυλιών.
  • Αποδίδει καλύτερα σε εδάφη αργιλοασβεστώδη, καλής στράγγισης και κατά προτίμηση σε πλαγιές.
  • Ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο αλλά και το φορτίο του αμπελιού.
  • Είναι ποικιλία με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, μέτρια οξύτητα και χρωματική ένταση. Για το λόγο αυτό παραδοσιακά οινοποιείται σε συνδυασμό με μια άλλη ερυθρή ποικιλία, το Μαντηλάρι.
  • Δίνει κρασιά με διακριτικά και δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ροζέ κρασιά, ενώ το παλαιωμένο που έχει ωριμάσει σε βαρέλι παίρνει μια αρωματική έκφραση τελείως διαφορετική, με νότες αποξηραμένου σύκου και δαμάσκηνου.
  • Συμμετέχει στους ξηρούς οίνους ΟΠΑΠ (Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) «Πεζά» και «Αρχάνες», σε ποσοστό 80%.
Οι παραγωγοί μιλούν για το Κοτσιφάλι

Ρεπορτάζ: Μαρία Χαψούλα

Νίκος Μηλιαράκης, (ΜΙΝΩΣ ΚΡΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.)
«Έχει αρωματική δυναμική, αλλά ελάχιστες τανίνες»

Είναι η κύρια κόκκινη ποικιλία της Κρήτης. Το οινοποιούμε κυρίως σε συνδυασμό με το Μαντηλάρι, για να ενισχύσουμε λίγο χρωματικά το κρασί, αφού το Κοτσιφάλι δεν δίνει έντονα χρώματα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αρωματική του δυναμική, με κόκκινα φρούτα του δάσους, δέρμα αλλά και δαμάσκηνο. Το μειονέκτημά του είναι η έλλειψη έντονου σώματος και οι ελάχιστες τανίνες. Επίσης, το παλαιώνουμε σε συνδυασμό με το Μαντηλάρι σε δρύινο βαρέλι για 8 - 10 μήνες, αλλά η διάρκειά του είναι μόνο 3 - 5 χρόνια. Αν γίνει σωστή καλλιέργεια και οινοποίηση, θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά ακόμη και τότε χρειάζεται την ενίσχυση άλλης ποικιλίας. Εμείς έχουμε φτιάξει Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι βιολογικής καλλιέργειας. Βέβαια, το καμάρι μας είναι το λευκό κρασί που έχουμε οινοποιήσει από Κοτσιφάλι. Ξεκινήσαμε πειραματικά το 2001 και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Εχει καλό σώμα, αρώματα φράουλας και μελιού και ικανοποιητική επίγευση, ενώ παράλληλα αντέχει περισσότερο στο χρόνο. Η παραγωγή του φτάνει τις 6.000 φιάλες το χρόνο.

Σοφοκλής Παναγιώτου, (Creta Olympias)

«Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες»

Η ανάδειξη του δυναμικού των γηγενών ποικιλιών του νησιού αποτέλεσε εξαρχής βασικό στόχο της Creta Olympias - Μediterra Οινοποιητικής. Προκειμένου να διερευνήσουμε το δυναμικό της ποικιλίας, πραγματοποιήσαμε πολλούς πειραματισμούς με ειδικές οινολογικές τεχνικές και με την ανάμειξη με άλλες γηγενείς και διεθνείς ερυθρές ποικιλίες. Η εμπειρία αυτών των πειραματισμών μάς έδειξε ότι το Κοτσιφάλι, σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την παραγωγή κρασιών τα οποία ικανοποιούν τις απαιτήσεις και προσεγγίζουν τον γευστικό κώδικα του σύγχρονου καταναλωτή. Μας δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα δημιουργίας διαφοροποιημένων προϊόντων, «τυπικών» της περιοχής, που ικανοποιούν τα γευστικά πρότυπα του σύγχρονου καταναλωτή.

Μίριαμ Αμπουζέρ, (ΓΕΑ Α.Ε.)
«Έχει πολλές δυνατότητες και προοπτικές»

Είναι η πιο διαδεδομένη οινοποιήσιμη ποικιλία του νομού Ηρακλείου. Αντιπροσωπεύει, μαζί με τη Βηλάνα, το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργημένων αμπελιών του νομού. Για το οινοποιείο μας αντιπροσωπεύει το 40% της ετήσιας παραγωγής. Αποτελεί μια ποικιλία καθοριστική για τρεις ετικέτες του κτήματος: τον «Ερυθρό», τον «Μυστικό Δείπνο» και το «Novus». Από την πολυετή εμπειρία μας κατανοήσαμε πώς η ποικιλία αυτή διαφοροποιείται και πόσο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε από τη μορφή και τη γεύση του σταφυλιού τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οινοποιηθεί. Το Κοτσιφάλι έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθούν όλες οι γνωστές κατηγορίες οίνων. Για παράδειγμα, ένα χυμώδες Κοτσιφάλι με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός ροζέ ή ακόμα κι ενός λευκού κρασιού, στο οποίο θα προσέδιδε ένα συνδυασμό από φρουτώδη αρώματα με ένα θερμό και πικάντικο τελείωμα στο στόμα. Αντιθέτως, από ένα μικρόρραγο Κοτσιφάλι υψηλής ωριμότητας θα μπορούσε να παραχθεί ένας οίνος με μπαχαρένια οσμή - εκρηκτικός και ζεστός στο στόμα.

Πατεριανάκης Γιώργος, (Γ. Πατεριανάκης ΑΑΟΒΒΕΕ)
«Έχουμε να μάθουμε πράγματα ακόμα για το Κοτσιφάλι»

Για το Κτήμα Πατεριανάκη, το Κοτσιφάλι μέχρι σήμερα συμμετέχει σε όλες τις οινοποιήσεις των ερυθρών (ΟΠΑΠ και τοπικοί) και ροζέ οίνων (τοπικοί). Πάντα σε συνοινοποίηση με άλλες ερυθρές ποικιλίες. Το ποσοστό συμμετοχής του στα χαρμάνια είναι 70% (σε περίπτωση οίνων ΟΠΑΠ) και 40% - 60% σε περίπτωση τοπικών ερυθρών και ροζέ οίνων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η έλλειψη σταθερότητας στο χρώμα των παραγόμενων οίνων και το πλούσιο άρωμα. Επιδέχεται ωρίμαση σε βαρέλι. Το συνδυάζουμε πάντα με κάποια άλλη ερυθρή ποικιλία, όπως το Μαντηλάρι ή το Syrah. Πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τη συγκεκριμένη ποικιλία, πρώτα στο αμπέλι και μετά στην οινοποίηση. Εχουμε να μάθουμε πράγματα ακόμα γι' αυτήν, κυρίως στο αμπέλι, όπου δίνεται και η μεγαλύτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο.

Μελαμπιανάκης Μιχάλης, (Αφοί Μελαμπιανάκη Ο.Ε.)

«Δεν διαθέτει ιδιαίτερα προτερήματα»

Είναι μια ντόπια ποικιλία, χωρίς ιδιαίτερα προτερήματα. Δίνει καλά κρασιά μόνο σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες. Το κρασί που βγάζει είναι για άμεση κατανάλωση. Η διάρκειά του είναι μάξιμουμ 2 χρόνια. Είναι κόκκινο σταφύλι, το οποίο όμως δεν έχει πολλές τανίνες και χρωστικές. Εμείς με το Κοτσιφάλι βγάζουμε δύο πολυποικιλιακούς τύπους κρασιού και έναν μικρής παλαίωσης. Οταν συμμετέχει σε ροζέ κρασιά, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Γιάννης Στυλιανού, (Γιάννης Στυλιανού)
«Δίνει δροσερά και φρουτώδη κρασιά»

Για το δικό μας οινοποιείο είναι η βασική ποικιλία οινοποίησης. Φτιάχνουμε δύο κόκκινα κρασιά με το Κοτσιφάλι να συμμετέχει κατά 70% - 80% και το Μαντηλάρι κατά 20% - 25%, γιατί μόνο του το Κοτσιφάλι είναι δύσκολη ποικιλία για οινοποίηση και οξειδώνεται εύκολα. Δεν έχει πολλές τανίνες ούτε έντονο κόκκινο χρώμα. Δίνει δροσερά και φρουτώδη κρασιά. Αν γίνει σωστή καλλιέργεια και οινοποίηση, τότε θα έχουμε και καλά κρασιά. Διαφορετικά, δίνει πολύ φτωχά κρασιά.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 10182
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 02-06-2008 15:06
 
Έχω δοκιμάσει κρασιά "κοτσιφάλι" και είναι εξαιρετικά νάσαι καλά ELENIKT
 
xanthibax
2. 02-06-2008 16:01
 
Είναι το αγαπημένο μου κρασί χαίρομαι που σου αρέσει xanthibax
 
ELENIKT
3. 03-06-2008 09:14
 
Πραγματικά πολύ καλό άρθρο. 
Ο παππούς μου έβαζε και κοτσιφάλι στο κρασί του και πραγματικά,ήταν πολύ καλό!!! 
Τι μου θύμησες τώρα!!!!!!!!!!!
 
EMMANOUELA

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 02/06/08 )