Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σφακιανά Λουκάνικα Καπνιστά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Sfakianos   
Τρίτη, 03/06/08

Υλικά

  • Λεπτά έντερα χοίρου
  • 2 κιλ χοιρινό κρέας
  • 1 λίτρο ξύδι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 3 κ.γ. αλάτι
Διαδικασία

Κόβουμε το κρέας σε πού μικρά κομματάκια, σε σχήμα ζαριού.Το αφήνουμε μέσα σε δοχείο με ξύδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο για μια βδομάδα. (σκεπάζομε το δοχείο για να μην εξατμιστεί το ξύδι).Μετά το στραγγίζομε.

Εν τω μεταξύ πλύνομε καλά τα λεπτά έντερα του χοίρου μέσα έξω, τα τρίβουμε με αλάτι και τα κρεμάμε να στεγνώσουν.Δένουμε κάθε έντερο από τη μια μεριά και το γεμίζουμε με τα κομμάτια του κρέατος με ένα μικρό ειδικό χωνάκι (τη λουκανίστρα).

Δένουμε και την άλλη πλευρά του λουκάνικου και τρυπάμε σε μερικά σημεία. Στη συνέχεια κρεμάμε τα γεμισμένα λουκάνικα σ’ ένα ξύλο στο τζάκι. (ή στο «καπνιστήρι του «τσιγάρου»).

Μαζεύουμε αρωματικά χόρτα, (θυμάρι, φασκόμηλιά, ρίγανη, κλπ) τα ανάβουμε, τα σκεπάζουμε με στάχτη και με τον καπνό ροδίζουν σιγά-σιγά τα λουκάνικα.‘Οταν είναι έτοιμα λαδώνουμε ένα πανί και τα γυαλίζουμε.

Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα, πριν γεμίσουμε τα έντερα, 1 κουταλάκι κανέλλα και 3-4 κουταλιές τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού.Αν δεν διαθέτουμε τζάκι, μπορούμε να κάνουμε το εξής: (που είδα όταν σπούδαζα στην Αγγλία και ένας συμφοιτητής μου με πήγε στο σπίτι του στη Σκοτία και είδα πώς καπνίζουν εκεί τις ρέγκες, κομμάτια κρέας, κλπ.). Είχαν ένα αναποδογυρισμένο βαρέλι ανοικτό από κάτω και που στον πάτο του είχαν κολλημένους γάντζους, (άγκιστρα). Το βαρέλι «καθόταν» πάνω σε τσιμεντότουβλα, από κάτω τοποθετούσαν ένα τάσι όπου πάνω του έβαζαν τα αρωματικά χόρτα και τα σκέπαζαν με στάχτη για να καπνίζουν χωρίς φλόγα.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 8057
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 31-10-2012 14:14
 
Μιά βδομάδα στο ξύδι ε? Μπράβο! Το έκανα και έχασα το χρόνο μου και 2 κιλά λουκάνικα. Πολύς χρόνος για ξύδιασμα. Άλλοι λένε 1-2 μέρες.Προσοχή!
 
georgepap31
2. 01-11-2012 23:40
 
Kι εγώ έτσι νομίζω, ένα 24ωρο είναι αρκετό, άλλωστε το ξύδι χάνει το 'θυμό' του και δεν έχει νόημα.
 
tsigkos59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 04/06/08 )