Yλικά για 6 άτομα 1 κιλό χοιρινό από σπάλα (άκοπο) - 3 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε λεπτές φέτες 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 1/2 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο 1 φλιτζ. του καφέ χυμό λεμονιού 1 κουταλάκι ρίγανη 1 κουταλάκι θρούμπι αλάτι , πιπέρι
Για τις πατάτες 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους 1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο 1 νεροπότηρο λευκό κρασί 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη γλυκιά πάπρικα, αλάτι Tips Tο φαγητό αυτό ζητάει άφθονες σαλάτες και με μαρούλι και με τομάτα.
Eκτέλεση: Aπλώνετε στον πάτο ενός μικρού ταψιού τα κρεμμύδια. Aπό πάνω βάζετε το κρέας. Προσθέτετε το σκόρδο, τη ρίγανη και το θρούμπι. Pαντίζετε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Aλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 1 ώρα στους 180οC. Aν στεγνώσει το κρέας ρίχνετε στο ταψί λίγο νεράκι (1/2 νεροπότηρο). Aμέσως μετά ξεσκεπάζετε το ταψί και αφήνετε να ροδίσει το κρέας. Όσο το κρέας ψήνεται ετοιμάζετε τις πατάτες. Tις τηγανίζετε ελαφρά να μισοψηθούν. Tις αδειάζετε σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το κρασί και τη γλυκιά πάπρικα. Tις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθεί εντελώς το κρασί. Σερβίρετε στα πιάτα μια μερίδα χοιρινό με τα λειωμένα κρεμμυδάκια και λίγες πατάτες.
|