Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Ψαράκι τηγανητό: μυστικά και ψέματα
Ψαράκι τηγανητό: μυστικά και ψέματα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από ELENIKT   
Κυριακή, 08/06/08
Mη μου πείτε πως δεν είναι καλοκαιρινό, θερινότατο, ένα τσίπουρο, ένα ουζάκι, μια ρετσίνα (ναι, ρετσίνα, που κόντεψε να ξεχαστεί για 10 - 15 χρόνια, αλλά επανέρχεται δριμύτερη) ή μια κρύα -κρύα, όχι παγωμένη- μπίρα κι ένα πιάτο τηγανητά ψαράκια;

Αθερίνα, γαύρος, μαρίδα αλλά και κουτσομούρες, μπαρμπουνάκια, γόπες, ακόμη και μικρές σαρδέλες ή ό,τι άλλο θέλετε, με ένα ποτό, μια σαλάτα, λίγο τυρί, ζυμωτό ψωμί και τη θάλασσα ώς τον ορίζοντα...

Ασχολούμαι σήμερα με μαρίδα, γαύρο και αθερίνα, λόγω του ότι πρόκειται για ψάρια ψιλά, μικρά και τραγανά με πολλές δυνατότητες από γευστικής σκοπιάς. Η επιτυχία τους δεν εξαρτάται μόνο από το καλό αλεύρωμα και τη σωστή θερμοκρασία. Σχετικά με το δεύτερο, πάντως, το κόλπο με το κομμάτι ψωμιού στο λάδι είναι γνωστό: αν ξεπηδούν μικρές φυσαλίδες από το καταδυθέν ψωμάκι, τότε το λάδι θέλει λίγη θερμότητα ακόμη· αν σκουρύνει απότομα, τότε το λάδι παραείναι ζεστό. Η σωστή θεμοκρασία είναι γύρω στους 180° C.

Για το αλεύρωμα θα παραφράσω την περίφημη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου: «αλεύρωμα από αλεύρι»; Γιατί το αλεύρωμα μπορεί να γίνει με καλαμποκάλευρο -για πιο τραγανό αποτέλεσμα- νισεστέ, αλεύρι ανάμεικτο με αρωματικά (σκόνη γλυκάνισου ή μάραθου, πάπρικα κ.λπ.) με ή χωρίς αλάτι και πιπέρι, τριμμένο ψωμί, τελείως ξερό. Ο χυλός με μπίρα ή σόδα είναι και αυτός μια λύση -αυτό, δηλαδή, που οι νεόκοποι θαυμαστές της ιαπωνικής κουζίνας ονομάζουν «τεμπούρα» και θεωρούν ιαπωνική ανακάλυψη, χωρίς να γνωρίζουν, οι δυστυχείς, πως στην πραγματικότητα είναι πορτογαλική και εισήχθη στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου από τους Πορτογάλους ιησουήτες μοναχούς.
Τέλος, μια συνοδευτική σάλτσα μπορεί να απογειώσει τα τηγανητά ψαράκια: λαδόξιδο με πολτοποιημένο βολβό μάραθου, άνηθο ή άλλα αρωματικά.

Aπό τον Αλέξανδρο Γιώτη


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 9272
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 11-06-2008 09:32
 
Σε ευχαριστούμε Ελένη για το άρθρο. 
Στο θέμα του τηγανίσματος να προσθέσω οτι αν κάνω τηγανιτό ψαράκι, βάζω στο αλέυρι και 1 κουταλια σιμιγδάλι ψιλό για να γίνουν πολύ τραγανά. 
Τωρα για την τεμπουρα και εγω η αδαής και δυστυχής κατα τον Αλέξανδρο Γιώτη δεν ξέρω απο ποιανού ανακάλυψη είναι το μόνο που ξέρω είναι πως και οι 2 γιαγιάδες και η Πόντια και η Σμυρνιά τηγάνιζαν τα λαχανικά τους αφου τα βουτηξουν σε αραιό χυλό, το μπακαλιάρο όπως τον κάνουμε και σήμερα με κουρκούτι.
 
al1975
2. 11-06-2008 15:05
 
Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σου Αγγελική. Αυτό με το σιμιγδάλι δεν το ήξερα. θα πρέπει να έχει διαφορετική γεύση. θα το δοκιμάσω :)
 
ELENIKT

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 08/06/08 )