Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πεϊνιρλί Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 11
Έχει υποβληθεί από Rena   
Τετάρτη, 11/06/08
dsc00026_400
Υλικά
  • 1 kg αλεύρι
  • 1 κύβο μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα γάλα εβαπορέ
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
dsc00025_400_01
Βάζουμε μισή κούπα αλεύρι με μία κούπα χλιαρό νερό και τη μαγιά μας σε ένα μπωλ και το αφήνουμε σκεπασμένο, σε ζεστό μέρος, να ανέβει. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφού έχει διπλασιαστεί ο όγκος του προζυμιού μας το ανακατεύουμε κι αυτό με τα υπόλοιπα. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη εύπλαστη, λεία και μαλακή. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη μας, αφού τη σκεπάσουμε με μια πετσέτα, σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι μας, αναπλάθουμε και το χωρίζουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των πεϊνιρλί που θέλουμε να φτιάξουμε. Γίνονται περίπου 7 μεγάλα πεϊνιρλί ή καμιά 30αριά μπουκίτσες (ιδανικές για μπουφέ). Τις μπάλες που χωρίσαμε τις παίρνουμε μία μία και τις ανοίγουμε σε «παραλληλόγραμμο» σχήμα, μεγέθους της αρεσκείας μας. Γεμίζουμε με ότι προτιμάμε ζαμπόν, τυρί, μπέηκον, αυγό βραστό, κιμά (αυτός θα πρέπει να είναι σπυρωτός χωρίς υγρά και σίγουρα όχι ζεστός) παστουρμά ή ακόμα και αυγά τα οποία θα σπάσουμε ωμά από πάνω και θα ψηθούν μαζί με τα υπόλοιπα. Βέβαια, να σημειώσω ότι η αυθεντική γέμιση των πεϊνιρλί είναι το τυρί, κασέρι κατά προτίμηση και για λίγο πιο πικάντικη γεύση γραβιέρα-χρησιμοποιώ αμφιλοχίας- εξού και το όνομα τους (πεϊνίρ=τυρί, πεϊνιρλί=με τυρί). Για να τους δώσουμε το τελικό τους σχήμα απλά ανασηκώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και σχηματίζουμε βαρκούλες. Εαν θέλουμε επιπλέον τυρί το βάζουμε σε αυτό το σημείο, από πάνω. Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας στους 180ο C. Εγώ ψήνω αρχικά με αντιστάσεις και μετά με αέρα. Αλλά ούτως ή άλλως, όπως κι αν ψηθούν, είναι πεντανόστιμα. Για το κλασσικό βουτύρωμα είτε κόβουμε μικρά μικρά κομμάτια βουτύρου γάλακτος και τα προσθέτουμε πάνω στα πεϊνιρλί πριν τα ψήσουμε, είτε λειώνουμε βούτυρο και τα περιχύνουμε μετά το ψήσιμο. Κάνω κάτι και από τα δύο ..μειώνω την ποσότητα βουτύρου πριν το ψήσιμο και τα περιχύνω μετά.

Σημείωση: Μπορούμε να πλάσουμε και να γεμίσουμε τα πεϊνιρλί μας και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Δεν χρειάζονται απόψυξη. Ψήνουμε απευθείας.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (27) | Εμφανίσεις: 22115
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 12-06-2008 07:43
 
????
 
Nena
2. 12-06-2008 08:45
 
γιατι :cry :cry :cry που επεσε το σαγονι πρωι πρωι :upset :upset δε μας λυπασσαι :eek :eek :eek :eek
 
sgrav
3. 12-06-2008 08:51
 
Πολύ καλή συνταγή.Στα υλικά που βάζεις εγώ προσθέτω και ζάχαρη και 1 φλυτζάνι του καφέ λάδι.Χρησιμοποιώ φρέσκο γάλα αντί για εβαπορέ και φυσικά ρίχνω στο τέλος του ψησίματος 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο Κερκύρας στο κάθε πεινιρλί.Είναι φοβερά.
 
Joanne
4. 12-06-2008 10:26
 
Σε μπέρδεψε κάτι Νένα μου?
 
rena
5. 12-06-2008 11:26
 
τελεια !! τέλεια !!! μπράβο ρενακι μας!!  
θα μου κάνεις το τραπέχι με πεινιρλί και για επιδόρπιο θέλω γλυκό κεράσι!!
 
mb04
6. 12-06-2008 12:30
 
Πωπω!! καλε τι ωραία πεινιρλί είναι αυτα! 
Θα πάρω ένα με γέμιση κασέρι Σωχού με έξτρα βούτυρο απο πάνω! 
Ή την κάνεις την αμαρτία ή δεν την κάνεις. 
Αυτο το κόλπο με την κατάψυξη μου άρεσε πολύ και δεν μου άρεσε καθόλου διότι αν έχεις τον πειρασμό στην κατάψυξη πως να κρατηθείς και να μην κανεις την γουρουνιά;
 
al1975
7. 12-06-2008 14:00
 
όχι Ρένα μου, δεν με μπέρδεψε κάτι. Απλώς επειδή το σχολίασα αλλού, σκέφτηκα να μη γράφω τα ίδια κι εδώ. Θάπρεπε να βάλω θαυμαστικά αλλά πάτησα λάθος πλήκτρο.
 
Nena
8. 13-06-2008 10:35
 
Ρένα σ'ευχαριστούμε πάρα πολύ!!! φαίνονται φανταστικά!!! :zzz :zzz :zzz μπράβο μπράβο και πάλι μπράβο!!!
 
zoi
9. 28-06-2008 21:03
 
Καταπληκτικά, Ρένα μου! Μόλις τα έφτιαξα. Αν και τα φοβόμουνα, τελικά είναι πολύ πολύ εύκολα στην εκτέλεση. Άσε από νοστιμιά... έχουμε ξετρελαθεί όλοι!!! 
Σ' ευχαριστούμε για την πολύ ωραία συνταγή!!!
 
katerina
10. 03-10-2009 17:59
 
Τα έφτιαξα και εγώ και δεν εγιναν πάρα πολύ αφράτα. Φταίει κάτι???
 
maratous

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 16/10/10 )