Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μελιτζανόπιτα Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από Katerina   
Παρασκευή, 13/06/08
melitzanopita_400 
Μια πίτα που έφτιαξα τις προάλλες στα κουτουρού, έχοντας διαβάσει διάφορες εκδοχές για την εκτέλεσή της. Και το αποτέλεσμα με εξέπληξε, μια νόστιμη, καλοκαιρινή πίτα που έγινε ανάρπαστη! Κι ας έγινε με φύλλο κρούστας για γλυκά, γιατί ...αυτός που έκανε τα ψώνια στο σ/μ δεν εννοεί να φορέσει τα γυαλιά του… (τελικά είμαι μεγάλο καρφί!)
Υλικά:
  • μελιτζάνες περίπου 1.200 γρ.
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 παχουλές σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κονκασέ ή 2 μεγάλες τομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
  • λάδι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • αλάτι – πιπέρι
  • φέτα θρυμματισμένη περίπου 300 γρ.
Εκτέλεση:
melitzanopita2_400 Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις αφήνουμε στο νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν. Τις στίβουμε πολύ πολύ καλά για να βγάλουν τα υγρά τους τώρα και όχι στο ψήσιμο με το φύλλο κρούστας, τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας, τις λαδώνουμε ελαφρά με το πινέλο και τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30’ . Αφού τις βγάλουμε από το φούρνο, τις λιώνουμε με το πιρούνι ή τις χτυπάμε ελαφρά στο μούλτι μαζί με το σκορδάκι. Στο μεταξύ, σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει σε ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε τις τομάτες και μετά τις λιωμένες μελιτζάνες. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα σε χαμηλή φωτιά και πριν σβήσουμε το μάτι προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ή φέτα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να ανακατευτούν οι γεύσεις.

Σε ταψί ή πυρέξ λαδωμένο στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ελαφρά με το πινέλο για να κολλήσουν. Απλώνουμε τη γέμιση, και καλύπτουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης ελαφρά λαδωμένα. Αλείφουμε το πάνω φύλλο με λάδι και γάλα για να γυαλίσει και χαράζουμε ελαφρά.

Ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45', μέχρι να ροδίσει.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 12537
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 13-06-2008 12:37
 
Μ'αρέσουν οι αυτοσχεδιασμοί :) Τι θα έλεγες να βάλεις τη γέμιση τμηματικά δηλ. φύλλο γέμιση φύλλο γέμιση; 
Εγώ κάποια μέρα θα το δοκιμάσω :p
 
xanthibax
2. 13-06-2008 12:50
 
Έτσι τις κάνουμε κι εμείς τις πίτες, xanthibax, όπως η γιαγιά στο χωριό, ένα-ένα φύλλο και τη γέμιση σκόρπια. Μάλλον, έχω επηρεαστεί από τις πίτες με σφολιάτα! Την επόμενη φορά θα την κάνω έτσι! :grin
 
katerina
3. 13-06-2008 14:49
 
Θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμη πίτα. Θα την φτιάξω, μόλις γίνουν για τα καλά οι μελιντζάνες μας. Συγχαρητήρια για την ιδέα σου, katerina! :)
 
Pan
4. 16-06-2008 16:16
 
πόλύ ωραια η πίτα σου την έφτιαξα και άρεσε πάρα πολύ , έκανα βεβαια μικρές παραλαγες χωρίς να αλλάξω την κυριως φιλοσοφια. πχ δεν σωταρα το κρεμμύδι μα το άλεσσα μαζι με τις μελιτζάνες γιατι γενικά δεν τσιγαρίζω. το αποτελεσμα ήταν καταπληκτικο και έτσι ακομα μπραβο σου για τις ιδέες σου.....
 
mika
5. 29-06-2009 15:15
 
PROTIMISTE FILO KROUSTAS K STS ALMIRES PITES DIOTI KRATANE PIO POLI..... :zzz
 
PENNYSTM

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 18/06/09 )