Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Προετοιμασία μούστου
Προετοιμασία μούστου Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τρίτη, 17/06/08
4800wi_220Επειδή είδα ότι υπάρχουν απορίες για το πού θα βρούμε μούστο παραθέτω μερικές πληροφορίες που μου έχει εμπιστευθεί η μητέρα μου, η οποία για πολλά χρόνια μας τον προμήθευε.

Ώρα να ασχοληθούμε εμείς τώρα αν κι ακόμη είναι νωρίς .

Όταν με το καλό έλθει το Φθινόπωρο αν δεν έχετε κάποιον φίλο ή συγγενή που φτιάχνει το δικό του κρασάκι, θα απευθυνθείτε στο κοντινότερο οινοποιείο. Υπάρχουν στην Αθήνα αλλά και στις γύρω περιοχές καταστήματα που πουλάνε, αλλά τότε μόνο.

Για να φτιάξουμε λοιπόν μουσταλευριά η ότι άλλο απαιτεί μούστο, πρέπει πρώτα να τον <<κόψουμε>>, δηλαδή να σταματήσουμε τον βρασμό που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και γίνεται κρασί.

Χρειαζόμαστε στάχτη από ξύλα. (Προσοχή να μην έχει άλλες προσμίξεις όπως καμένα χαρτιά ή άλλα υλικά). Μπορούμε να την κοσκινίσουμε και να τη διατηρήσουμε για αρκετό καιρό μέσα σε ένα βαζάκι.

Όταν έχουμε λοιπόν το μούστο τον σουρώνουμε μέσα σε μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας σήτα πυκνή ή σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει τουλπάνι. Σε διπλή γάζα τοποθετούμε 2-3 κουταλιές στάχτη και το δένουμε . Βυθίζουμε τη γάζα στο μπολ με το μούστο το κουνάμε λίγο και το αφήνουμε για μια νύχτα.

Την επομένη αδειάζουμε το μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα προσέχοντας να μην πέσει το ίζημα που θα έχει δημιουργηθεί και βράζουμε.

Για να φτιάξουμε μούστο για μουσταλευριά πρέπει να βράσουμε το μούστο μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα.

Όταν κρυώσει το τοποθετούμε σε καθαρά μπουκάλια τα οποία διατηρούνται για αρκετό διάστημα στο ψυγείο.

Για να φτιάξουμε πετιμέζι βράζουμε το μούστο (χωρίς τη διαδικασία της στάχτης ) μέχρι να μείνει το 1/3 της αρχικής ποσότητας και δοκιμάζουμε να έχει δέσει όπως το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού. Το αποθηκεύουμε σε μπουκάλια και διατηρείται για μεγάλο διάστημα.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 13603
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 17/04/10 )