Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Βερίκοκο γλυκο του κουταλιού Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Κυριακή, 22/06/08
Ευρετήριο άρθρου
Βερίκοκο γλυκο του κουταλιού
Σελίδα 2

Υλικά

  • 1 κιλό βερίκοκα μετρίου μεγέθους (ποικιλίας μπεμπέκου) αγουρωπά
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • Ασβεστόνερο. (2 κουταλιές ασβέστη σε 2 κιλά νερό)

img_6072_400

Διαδικασία
  • Πλένουμε τα βερίκοκα καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι .Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεγάλο καρφί ή ένα λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες. Σπρώχνουμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού προσεκτικά χωρίς να τραυματίζουμε το φρούτο (είναι εύκολο).
  • Ξεφλουδίζουμε τα βερίκοκα με λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.

Βλέπετε πως γίνεται στο παρακάτω βίντεο.

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το ασβεστόνερο και τοποθετούμε μέσα τα βερίκοκα και τα αφήνουμε για μια ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα την ωρίμανση των φρούτων.
  • Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα.
  • Αν θέλετε βάλτε στη θέση του κουκουτσιού ένα ελαφρά καβουρντισμένο αμύγδαλο.
  • Βράζουμε για 10 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα βερίκοκα.
  • Αφήνουμε για μια νύχτα. Τα βερίκοκα θα βγάλουν όλο το ζουμί τους .
  • Την επομένη δένουμε το σιρόπι και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.

«Προσοχή τα βερίκοκα δεν πρέπει να βράσουν πολύ κι αυτό εξαρτάται από την ωριμότητα τους .Αν είναι πολύ αγουρωπά θέλουν πιο πολύ βράσιμο .Διαφορετικά πρέπει να τα βγάλουμε από την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του δεσίματος του σιροπιού και να τα προσθέσουμε στο τέλος όπως στο γλυκό κεράσι.»

Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 51143
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (23)
1. 23-06-2008 01:13
 
αχχαχα xanthibax καταπληκτικό το βιντεάκι. :zzz
 
ArXoS
2. 23-06-2008 03:03
 
Ποση ζαχαρη?
 
ada2
3. 23-06-2008 09:10
 
καλα τελειο το γλυκο ξανθη :zzz :zzz φτιαχνω πολλα γλυκα του κουταλιου αυτο δεν το εχω δοκιμασει ποτε θα το φτιαξω συντομα και θα σου γραψω εντυπωσεις 8) 8)
 
sgrav
4. 23-06-2008 10:03
 
Μπράβο Ξανθή!! Σε ευχαριστούμε πολύ. Ούτε εγώ το χω δοκιμάσει. Τέλειο και το γλυκό σου και ο τρόπος παρουσίασης. :)
 
rena
5. 23-06-2008 13:56
 
Και το γλυκό τέλειο και η παρουσίαση τέλεια αλλά και το μανικιουρ άψογο!!!
 
al1975
6. 23-06-2008 14:59
 
Ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλια σας (πρόσθεσα τη ζάχαρη) όσο για το video ας είναι καλά ο καλός μου!!
 
xanthibax
7. 25-06-2008 09:21
 
Αυτό το υπέροχο γλυκό ήθελα εδώ και αρκετά χρόνια να το επιχειρήσω.Έχω, λοιπόν, κάτι βερύκοκα μοναδικά από ένα δένδρο που δέχεται μόνο τη βροχή και τον ήλιο.Ακολούθησα τις οδηγίες και πρώτα πρώτα αναζήτησα ασβέστη που τελικά μού \'φερε ένας φίλος σε μορφή πετρώματος.Απορίες τώρα:εγώ έβαλα δυο κουταλιές σπασμένα πετραδάκια ασβέστη μέσα στο νερό και πεδεύτηκα μέχρι να τα διαλύσω καλά.Μήπως γίνεται κάπως αλλοιώς? 
Έδεσα πολύ καλά το σιρόπι και συνέχισα σύμφωνα με τη συνταγή σου, Ξανθή.Δυστυχώς όμως, παρότι αγουρωπά και 2 ώρες στον ασβέστη, τα βερύκοκα έγιναν ένα βήμα πριν τη μαρμελάδα... 
Να σκεφτείς ότι για να τα σώσω τα έβγαλα όσο προσεκτικά μπορούσα, τα έβαλα σε μια γυάλα με ανοιχτό στόμιο και τα έλουσα με το σιρόπι αφού το έδεσα πάρα πολύ μετά μόνο του. 
Μακάρι νά ΄ξερα τι έφταιξε! 
Αλήθεια, την εκδοχή \"αξεφλούδιστα\" πώς τη βλέπετε?
 
atoli
8. 25-06-2008 11:55
 
Υπάρχει η εκδοχή αξεφλούδιστα και χωρίς να βγάλεις το κουκούτσι, δεν την έχω δοκιμάσει όμως.Σύμφωνα με τις συμβουλές παραγωγού βερίκοκου τα καταλληλότερα είναι της ποικιλίας μπεμπέκου και πρέπει να είναι αρκετά αγουρωπά.Όπως βλέπεις γράφω ότι στο βράσιμο είναι και το μυστικό. Εγώ τα έβγαλα από την κατσαρόλα έδεσα σχεδόν το σιρόπι και τα έβαλα προς το τέλος ξανά.Έτσι ακριβώς κάνω και με το κεράσι για να μη λιώσουν και γίνουν μαρμελάδα.Τώρα αν κάποια ξέρει κάτι καλύτερο ας μας το πει γιατί μόλις αγόρασα 3 κιλά!!!
 
xanthibax
9. 26-06-2008 10:44
 
λοιπον εχω συνταγη εξαιρετικη για ολοκληρα βερικοκα με το φλουδι και το κουκουτσι τα οποια στεκονται τουρλωτα τουρλωτα αν θελετε μου λετε.... 
ξανθη πολυ ωραια και η εκδοχη σου  
μπραβο
 
margarita79
10. 26-06-2008 12:23
 
ξανθη μου πολυ ωραια συνταγη εγω στα περισσοτερα γλυκα του κυοταλιου βραζω τα φρουτα 10 λεπτα τα βγαζω και δενω το σιροπι και τα βαζω παλι στο τελος ετσι εκανα το κερασι και εγινε εξαιρετικο μαργαριτα μου αυτη τη συνταγη με τα ολοκληρα βερικοκα τη θελω ωποσδηποτε :) :)
 
sgrav
11. 26-06-2008 13:13
 
ok δωσε μου λιγο χρονο να ανοιξω κοιταπια ειχα και σκοπο να φτιαξω μιας και μου στελνουν πολλα βερικοκα και δεν τα πολυσυμπαθω σαν φρουτο ..φτανει να βρω ωρα....
 
margarita79
12. 26-06-2008 14:38
 
Κορίτσια η συνταγή με βερίκοκα με το κουκούτσι είναι η ίδια παραλείποντας τα στάδια αφαίρεσης κουκουτσιού, ασβεστόνερο.Και πάλι θέλει προσοχή στο βράσιμο.Υπάρχουν συνταγές για οκτώ λεπτά ακριβώς από την ώρα του κοχλάσματος, εγώ όταν το δοκίμασα δεν πέτυχε στο δέσιμο. 
Γι αυτό ακολουθήστε την τακτική της αφαίρεσης από την κατσαρόλα όπως λέει η συνταγή μου στο γλυκό κεράσι.
 
xanthibax
13. 14-07-2008 13:33
 
Πάντως, και ξεφλουδισμένα που τα έκανα γλυκό τα βερύκοκα χθες μια χαρά μου γίνανε. Αφού έβγαλαν τα υγρά τους, τα έβρασα μόνο 7-8 λεπτά, και μόλις είδα ότι άρχισαν τα σουρώνουν, τα έβγαλα, τα άφησα στην άκρη και έβρασα το σιρόπι μέχρι να δέσει. Μόνο όταν έδεσε, πρόσθεσα τα βερύκοκα και έσβησα το μάτι. Έγινε ένα ωραιότατο γλυκάκι, μυρωδάτο, με το αμυγδαλάκι του, μια χαρά. Κρίμα που έφτιαξα μόνο ένα κιλό... 
Ξανθή, σε ευχαριστούμε για την συνταγή σου, και για τις οδηγίες σου που είναι πολύ κατατοπιστικές!
 
katerina
14. 14-07-2008 15:15
 
Ξανθή, μπράβο για την συνταγή σου και το βίντεο, είναι τέλεια!!! 
 
Πες μου σε παρακαλώ, το εργαλείο που έχεις για το καθάρισμα της φλούδας απο που το έχεις πάρει?? έχω ένα ίδιο με το δικό σου αλλα εχει σκουριάσει και προσπαθώ εδω και πολλά χρόνια να βρω που πουλάμε και βρίσκω μόνο κάτι χρωματιστά πλαστικά με μικρό κόφτη.
 
MB04
15. 14-07-2008 15:27
 
Πολύ δύσκολη απάντηση!! δυστυχώς στα καταστήματα γύρω και επί της Ευριπίδου που υπήρχε αυτό το εργαλείο δεν υπάρχει πια , αλλά κάποια άλλα ίδια μεν αλλά δεν κόβουν μετά από λίγο καιρό.Τα παλιά ήταν Γερμανικά!!Αν βρεις πάντως κάτι εσύ πες μου.
 
xanthibax


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 14/07/11 )