Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Chutney Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Σάββατο, 26/07/08
img_8790_400_01

Chutney (βρετανική ορθογραφία) ή chatni (ινδικά) Τσάτνυ μεταφρασμένο στα Ελληνικά είναι ένας όρος για μια ποικιλία από γλυκά και πικάντικα καρυκεύματα αρχικά από τη Νότια Ασία ,συνήθως νωπά, διατηρημένα τεμαχισμένα πρωτογενή λαχανικά ή φρούτα με προσθήκη καρυκευμάτων.

Η ιστορία του τσάτνυ αρχίζει το 1600 και τσάτνυ έχουν σταλεί στην Αγγλία και τη Γαλλία ως προϊόντα πολυτελείας.

Στην Ευρώπη έφτασε με τους Άγγλους, τον 19 ο αιώνα, που το αγαπούν ιδιαίτερα και το έχουν επεξεργαστεί αρκετά.

Το κύριο συστατικό μπορεί να είναι οποιοδήποτε από μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών στα οποία έχει προστεθεί ζάχαρη ,αλάτι, σκόρδο, κρεμμύδι ξύδι τζίτζερ τα έχουμε βράσει και έχουν τη μορφή πηχτής μαρμελάδας.

Το γνωστότερο είναι το τσάτνυ μάγγων και υποδηλώνει ένα παρασκεύασμα από τουρσί μάγγων στο οποίο προστίθενται διάφορα προϊόντα όπως ζιγγίβερι σταφίδες, πιπέρι και ζάχαρη.

Συνοδεύει ψητά ή βραστά κρέατα και ψάρια.

Εγώ δοκίμασα την παρασκευή τσάτνυ με συνταγή που διάβασα στο Γαστρονόμο και την μοιράζομαι μαζί σας.

Υλικά
  • 1 κιλό κεράσια μισά πετροκέρασα και μισά βοδενών
  • 300 γραμμάρια βύσσινα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας πράσινο πιπέρι σε κόκκους
  • 800 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι από καλά σταφύλια
  • 1 κουταλάκι γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
  • 1 κόκκινη καυτερή πιρερίτσα.

Διαδικασία

img_8787_400

Πλένω καλά τα κεράσια και τα βύσσινα και αφαιρώ τα κοτσάνια τους. Αφαιρώ τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα και τα κόβω σε μικρά κομματάκια με μαχαίρι ή στο μούλτι .Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζω τα ψιλοκομμένα φρούτα το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη κι όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ξύδι και το πιπέρι. Προσθέτω ένα ποτήρι νερό και βράζω το μείγμα .

Σε άλλο μικρό κατσαρολάκι βράζω το μισό ξύδι με τα πιπέρια για 2-3 λεπτά και το προσθέτω στην κατσαρόλα.

Συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να έχω ένα μείγμα πηχτής μαρμελάδας. Προσθέτω και το υπόλοιπο ξύδι ανακατεύω και δοκιμάζω .

Πρέπει να έχω μια γλυκόξινη γεύση κι αυτό εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το ξύδι. Αν θέλω πιο έντονη γεύση προσθέτω λίγο ακόμη. Αφαιρώ την καυτερή πιπερίτσα και αποθηκεύω το Τσατνυ σε βάζα αποστειρωμένα. Διατηρείται σε δροσερό χώρο εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα.

Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μπαχαρικά όπως κανελογαρύφαλλα καυτερή πάπρικα ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.

Το δοκίμασα με συκώτι ψητό όπως το παρουσιάζω στη φωτογραφία.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 14700
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 28-07-2008 09:32
 
Πολύ ωραίο Ξανθή! 
Εχω μεγάλη αδυναμία στα chutney,δίνουν άλλη διασταση σε ένα ψητό και απογειώνουν μια πιατέλα με τυριά και αλλαντικα.
 
al1975
2. 29-07-2008 08:26
 
Πολύ καλό. Μ αρέσουν όλα τα τσατνι και αυτό δεν το πρόσεξα στο Γαστρονόμο.Εύγε!
 
Nena

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 13/01/11 )