Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Καρπούζι- Καρπουζόπιτα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τετάρτη, 20/08/08
img_8802_400

Το καρπούζι κατάγεται από την Αφρική. Εμφανίζεται στα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων εδώ και πολλά χρόνια. Το απολάμβαναν όχι μόνο σαν φρούτο, αλλά το μετέφεραν και μαζί τους σαν μια επιπρόσθετη αποθήκη νερού.

Στην Ευρώπη έγινε γνωστό τον 13ο αιώνα. Δεν γνωρίζουμε πότε ήρθε στην Ελλάδα.

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και B- καροτίνης,κάλιο, λυκοπένιο (με ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις)και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρη ανέρχεται σε 5%, τη μισή δηλαδή από αυτή που περιέχει ένα μήλο!

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το αξιοποιήσαμε ολόκληρο για να δροσιστούμε να γλυκαθούμε ακόμη κι ως τουρσί.

Μετά από αρκετή περιπλάνηση σε ιστότοπους ,περιοδικά και τσελεμεντέδες αποφάσισα ένα τεράστιο καρπούζι που μου χάρισαν να το αξιοποιήσω με διάφορους τρόπους. Και ιδού το πρώτο αποτέλεσμα.

Σας υπόσχομαι κι άλλες συνταγές με καρπούζι.

Καρπουζόπιτα

Υλικά

Οι αναφερόμενες δοσολογίες είναι συνδυασμός διαφορετικών συνταγών και επινόησης δικής μου.

  • 4 μεγάλες φέτες καρπούζι
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κουταλιές μέλι
  • 3- 4 κουταλιές λάδι
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • Αρκετό σουσάμι
  • Κανέλα τριμμένη
Διαδικασία
  • Κόβω το καρπούζι το καθαρίζω από τη φλούδα και τα κουκούτσια και το στύβω με τα χέρια μου μέσα σε ένα σουρωτήρι χωρίς να το διαλύσω εντελώς. Σε ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι μαζεύω το χυμό του. (Βάλτε τον στο ψυγείο και είναι ένα θαυμάσιο δροσιστικό.)Αφήνω το καρπούζι στο σουρωτήρι τουλάχιστον για μια ώρα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύω το καρπούζι μια κουταλιά λάδι ,τη ζάχαρη, το μισό μέλι και το αλεύρι έτσι που να έχω ένα μείγμα όχι πολύ νερουλό αλλά όχι και πολύ πηχτό. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι.
  • Αλείφω ένα ταψί ( διαμέτρου 30 ) με λάδι και καλύπτω με σουσάμι όλο τον πάτο. Αδειάζω το μείγμα καρπουζιού στο ταψί και καλύπτω πάλι με σουσάμι.( Προσοχή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2- 2,5 εκατοστά πάχος). Ρίχνω από πάνω μια κουταλιά λάδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.
  • Μόλις βγάλω από το φούρνο ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο μέλι κι όταν κρυώσει πασπαλίζω με κανέλα .

Τρώγεται και κρύα από το ψυγείο.

Είναι ένα γλυκό που έχει τις ρίζες του στις Κυκλάδες κι ιδιαίτερα Μήλο και Φολέγανδρο.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τον επίσημο δοκιμαστή του σπιτιού είναι εκπληκτικές και δε μου κάνει χάρη .Δοκιμάστε το!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (12) | Εμφανίσεις: 24222
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 21-08-2008 13:26
 
Αχ! Τί ωραίο! Οι συνταγές μπορούν να σε ταξιδέψουν όχι μόνο στα μέρη που έχεις πάει αλλά και στη γεύση που έχεις ξεχάσει. Πριν πολλά χρόνια, στη Μήλο ειδικά, τελείωνα πάντα το φαγητό με μία καρπουζόπιτα! Ήθελα να δω ποιό μαγαζί φτιάχνει την καλύτερη! 
Μία προσπάθεια που έκανα έτσι όπως μου την είπαν δεν μου πολυάρεσε. Θα δοκιμάσω και αυτή!
 
Aithra
2. 21-08-2008 16:30
 
Εγω λοιπόν Ξανθη μου δεν είχα ξανακούσει καρπουζόπιτα και εντυπωσιάστηκα ! γεια στα χέρια σου  
και καλοφάγωτη.
 
mb04
3. 10-09-2008 16:33
 
Η συνταγή είναι εξαιρετική.Την έφτιαξα και όλοι ξετρελάθηκαν.Το μόνο που άλλαξα ήταν η ποσότητα της ζάχαρης.Έβαλα αντί για 3 κουταλιές ζάχαρη μόνο 1.Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή.
 
hrysiis

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 24/06/10 )