Ένα από τα πολλά είδη κέικ σοκολάτας το οποίο προτειμώ πολύ εγώ και οι υπόλοιποι που το τρώνε είναι:
Υλικά
- 3 κούπες αλεύρι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα γάλα
- 5 αυγά
- 1 φακελάκι μπέικιν
- μία βανίλια
- 1 βιτάμ (πλάκα) σε θερμοκρασία δωματίου
- κουβερτούρα σε κομματάκια (κατά προτείμηση ένα φακελάκι από αυτά που πουλούν "σταγόνες")
- 1 ή 2 κουταλάκια κακάο
- και άχνη ζάχαρη για τον - στολισμό - συμπλήρωμα της γεύσης
Εκτέλεση
(καλό είναι να έχουμε όλα τα υλικά δίπλα μας)
- μέσα στο αλεύρι έχουμε αναμείξει το μπείκιν και τη βανίλια. αν γίνεται (προαιρετικά) το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο.
- στο μπολ χτυπάμε καλά το βιτάμ με τη ζάχαρη και έπειτα ανακατεύουμε ένα - ένα τα αυγά με τη σειρά.
- εφόσον τελειώσουμε με τα αυγά ρίχνουμε λίγο γάλα και μετά αλεύρι, εναλλάξ. τελευταίο μπαίνει πάντα το αλεύρι.
- αφού τελειώσουμε με αυτά ρίχνουμε και τη κουβερτούρα και τα ανακατεύουμε λίγο για να ενσωματωθούν τα κομματάκια.
- βγάζουμε σε ένα άλλο μπολ κάποια ποσότητα από το "χυλό" και ρίχνουμε το κακάο το οποίο ανακατεύουμε καλά.
- σε βουτυρωμένη φόρμα το βάζουμε λίγο από το άσπρο μείγμα και έπειτα το μείγμα με το κακάο και τελειώνουμε με το άσπρο ξανά.
- ένα μυστηκό είναι για να γίνει αφράτο το χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ πολύ καλά και στο τέλος όταν ρίχνουμε τη τελευταία ποσότητα αλεύρι χτυπάμε λίγο και πάντα καλό θα ήταν να έχουμε την ίδια φορά χτυπήματος. και όχι μια από δεξιά και την άλλη από αριστερά. και να αφήνουμε κανα δάχτυλο απόσταση στη φόρμα όταν την γεμίσουμε γιατί φουσκώνει.
- στον δικό μου φούρνο το ψήνω περίπου στους 190 oC αλλά οι φούρνοι ποικίλουν. κάποιο δυνατοί φούρνοι θα το κάψουν από έξω και μέσα θα μείνει ωμό.
- γνωρίζοντας τι φούρνο έχετε ψήνεται ανάλογα. στην αντίθετη περίπτωση από τη δικιά μου ψήνεται στους 160 - 170 οC.
- για να ξεκολλήσει όλο το κέικ από τη φόρμα άλλο μυστικό είναι οι βρεγμένη και κρύα πετσέτα. αφού τελειώσει και η βυθισμένη οδοντογλυφίδα δεν βγει με ωμό
- μείγμα τότε είναι έτοιμη η φόρμα για αναποδογύρισμα σε μια πιατέλα και από πάνω στη φόρμα κάνουμε κρύες κομπρέσες. συστολή - διαστολή. και είναι έτοιμο.
- μην ξεχάσω, αφού κρυώσει ρίχνω και την άχνη. ισορροπεί στη γλυκύτητα με την κουβερτούρα.
αρέσει στα μικρά αρέσει και στους μεγάλους, δοκιμάστε το. εύκολο και νοστιμότατο.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 12609 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |