Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τυροπιτάκια Νο.03 (με κρέμα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από Mary   
Δευτέρα, 08/09/08
Ευρετήριο άρθρου
Τυροπιτάκια Νο.03 (με κρέμα)
Σελίδα 2
tyrop_5_400

Τη συνταγή αυτή την κάνω πολύ πολύ συχνά. Τα βάζω στην κατάψυξη άψητα και έχω πάντα στοκ. Είτε τα δίνω στα παιδιά για το σχολείο, είτε όταν έρχονται φίλοι ξαφνικά στο σπίτι έχω σε 5 λεπτά ένα «πιτοειδές» να κάνει παρέα στα μεζεδάκια.

Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 300 γρ. φέτα
  • 200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (ρεγκάτο, κεφαλοτύρι, κασέρι, ότι υπάρχει δλδ)
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα και το τηγάνι

για την κρέμα:

  • 1 1/2 φλυτζάνι γάλα
  • 2 κουταλιές αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
tirop_1_400
Εκτέλεση

για την κρέμα:

  • Λιώνουμε το βουτυρο και διαλύουμε το αλεύρι.
  • Χτυπάμε το αυγό, το ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στο αλεύρι ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει.
  • Μόλις πήξει το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Την αφήνουμε να κρυώσει.
tirop_2_400
για τα τυροπιτάκια:
  • Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες όσο φαρδιές θέλουμε. Αν είναι για τραπέζι εγώ τα κάνω πολύ πολύ μικρά, αν είναι για το σχολείο το κόβω φαρδύτερο για να γίνονται μεγάλα.
  • Τρίβουμε τη φέτα μέσα στην κρέμα και προσθέτουμε το κίτρινο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.
  • Αλείφουμε τα φυλλαράκια με ελαιόλαδο, βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε τρίγωνα.
tirop_3_400
Για το ψήσιμο υπάρχουν 2 τρόποι.
  • Ο ένας είναι να τα βάλουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά περίπου.
  • Ο δεύτερος είναι να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τηγανίζουμε. Μην αφήσετε το λάδι να κάψει πάρα πολύ γιατί αρπάζουν γρήγορα. Το καλύτερο είναι, η φωτιά να είναι μέτρια προς χαμηλή.
  • Τα συγκεκριμένα των φωτογραφιών έγιναν ψητά.

Καλή σας όρεξη!

tyrop_4_400
Tips:
  • Αν διαλέξουμε να τα κάνουμε ψητά, καλό θα ήταν να τα διπλώνουμε σε 2 λωρίδες φύλλων. Επειδή με τη θερμοκρασία του φούρνου η κρέμα ρευστοποιείται πριν πάρουν χρώμα, υπάρχει κίνδυνος να αδειάσει η γέμιση στο ταψί.
  • Αν είναι για κατάψυξη τα στρώνουμε σε ένα τάπερ βάζοντας λαδοχαρτο ανάμεσα στις στρώσεις για να μη κολλήσουν.
  • Αν θέλουμε αρωματίζουμε με δυόσμο ή άνιθο.
  • Μπορούμε να τα εμπλουτίσουμε και με περισσεύματα από κοτόπουλο για να γίνουν κοτοπιτάκια.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (76) | Εμφανίσεις: 87537
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (16)
1. 09-09-2008 16:36
 
Kαι μετά αναρωτιώμαστε αν υπάρχει η τέλεια, σούπερ επαγγελματίας/καριερίστας - καλή μαμά - με-προσεγμένη-εμφάνιση - καλή μαγείρισσα - ευρηματική & με χιούμορ & πόσα άλλα extra... Aπορώ πού βρίσκεις το χρόνο & το κουράγιο! Φτού σκόρδα! Όσο για τα τυροπιτάκια, τέλεια! 
 
Υ.Γ. Με σφολιάτα γίνονται?
 
Ranja
2. 09-09-2008 16:45
 
Μπράβο Μαίρη !!! τέλεια σε όψη και φαντάζομαι σε γεύση ε?? απλά υπέροχα.
 
mb04
3. 09-09-2008 20:29
 
Μπράβο Μαίρη!! Πεντανόμιστα φαίνονται. Φτιάχνω κι εγώ συχνά παρόμοια με μπεσαμέλ αλλά αυτό που ευχαριστήθηκα πιο πολύ από τη συνταγή (δε θα το πιστέψεις) είναι η φωτο που δείχνει το δίπλωμα του φύλλου. Δεν έχω φτιάξει ποτέ τρίγωνα πιτάκια και πάντα μπερδεμόμουν με το πως διπλώνονται. Μερσί για το τιπ. Καλοφάγωτα.
 
rena
4. 09-09-2008 21:08
 
Ράνια μου δεν είμαι η super woman όπως τα λες. Κάνω ότι κάνουν όλες οι εργαζόμενες-μανάδες-νοικοκυρές. Γεγονός είναι ότι με τα σχολεία και τα εξωσχολικά φτάνω σε ένα σημείο που αναρωτιέμαι και γω πως τα προλαβαίνω. Όταν κάνεις παιδάκια όμως θα με καταλάβεις. Με σφολιάτα που ρωτάς δεν ξέρω αν γίνονται. Εγώ πάντα έτσι τα κάνω χρόνια τώρα. Την κρέμα ξεκίνησα να την βάζω γιατί αν βάλεις σκέτο τυρί και τα καταψύξεις θα γίνουν σαν στόκος μετά. Έτσι το βρήκα ως ιδανική λύση γιατί η γέμιση κρατιέται μαλακή. Δοκίμασέ τα εσύ με σφολιάτα να μας πεις! 
Βρε Ρένα μου μετά από τόσα χρόνια μαγείρισσα δεν μπορείς να διπλώσεις τρίγωνα? :eek Δεν το πιστεύω!! Αδύνατον!!
 
Mary
5. 09-09-2008 21:57
 
Κι όμως Μαιρούλα μου...ούτε μια φορά δε το 'χω κάνει...ή μαλλον μια φορά το επιχείρησα και έβριζα τη ρημάδα την εμπνευση μου να τα φτιάξω...anyway με κατατόπισες πλήρως. Η πρώτη μου κίνηση ήταν η λανθασμένη. Τώρα είδα και θα το επιχειρήσω πάλι. :)
 
rena
6. 10-09-2008 11:09
 
Κι εγώ παλαιότερα τα έφτιαχνα συχνά και είχα πάντα στην κατάψυξη. Τελευταία μόνο τεμπελιάζω άσχημα :x
 
sgr
7. 10-09-2008 12:39
 
Τέλεια φαίνονται...αλλά έχω ερωτήσεις... 
 
Εσύ στα συγκεκριμένα πόσες λωρίδες έκοψες το φύλλο και πόσα περίπου έφτιαξες ? 
Εάν τα κάνεις ψητά λαδώνεις το ταψί πριν ? 
ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος ? 
τα ψήνεις στην μεσαία θέση του φούρνου ? 
 
περιμένω απαντήσεις για να τα φτιάξω άμεσα...
 
ata
8. 10-09-2008 13:36
 
Ata μου το φύλλο το κόβω από την φαρδιά μεριά ανάλογα με το μέγεθος που θέλω να έχουν. Αν είναι να τα κάνω μεγάλα (σαν τυρόπιτες) το κόβω στα 4, αν είναι να τα κάνω στο μέγεθος που τα βλέπεις στις φωτό το κόβω στα 6. Πρέπει να βγαίνουν καμμιά 50αριά τυροπιτάκια μικρά. 
Το ταψί το λαδώνω ελάχιστα μόνο την πρώτη φορά και μετά δεν ξαναλαδώνω κάθε φορά που βάζω την επόμενη δόση για ψήσιμο. Ο φούρνος είναι προθερμασμένος πάντα. Τα ψήνω πάντα στη μεσαία θέση. Αυτά!!! Ότι άλλη απορία έχει ρώταμε!! :zzz
 
Mary
9. 10-09-2008 14:00
 
A, σ' ευχαριστώ πολύ Μαίρη...τα κατάλαβα όλα νομίζω...θα προμηθευτώ άμεσα τα υλικά για να τα φτιάξω....
 
ata
10. 15-09-2008 23:58
 
geia sas kai apo emena! Egw ta kanw me sfoliata giati mas aresei perisotero k episis sini8ws sto super market den vriskw (eimai Londino). Loipon ti sfoliata tin kovw se rodeles xrsimopoiontas mia koupa. episs prin ta katapsi3w ta pernaw me ligo galataki wste na einai etoimi i krousta otan ta psisw. Yiam yiam, kai kali mas ore3i
 
Dimitra
11. 18-11-2008 21:24
 
Λοιπόν, τα έφτιαξα κι εγώ τα τριγωνάκια και είναι θεϊκά. Η γέμιση με την κρέμα είναι κάτι που μας αρέσει και τη βάζω συχνά σε τυρόπιτες-τυροπιτάκια, αλλά όλα τα λεφτά είναι το φύλλο κρούστας, που όπως είπα και παραπάνω δε το άγγιζα λόγω προηγούμενης αποτυχίας μου. Ε λοιπόν το δοκίμασα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις φωτος και δεν έμεινε δείγμα. Όσον αφορά τη σφολιάτα, ναι τους πηγαίνει γάντι. Τα φτιάχνω συχνά με αυτήν και κόβω σε τετράγωνα το φύλλο διπλώνοντας γωνία με γωνία. Μαίρη mille merci :)
 
rena
12. 06-07-2009 14:23
 
Τέλεια τα τυροπιτάκια, Μαίρη! Έχω κρατήσει και στοκ στην κατάψυξη για μια ώρα ανάγκης, να με βγάλουν ασπροπρόσωπη... :zzz
 
katerina
13. 12-09-2009 16:39
 
Mary, τα έφτιαξα και εγώ και τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν!!!!!!!!!!!!! 
Μπράβο για την τέλεια συνταγή σου!
 
maratous
14. 12-05-2010 13:51
 
h suntagh den uparxei!!!!!!!!!! 
to exw kanei para polles fores alla se olokliri pita me fullo kroustas kai me sfoliata kai einai ta panta ola! 
den tha dokimasw pote kammia allh suntagh! 
afth einai kai paei kai teleiwse! 
thaaaanks! :)
 
crystal
15. 15-12-2011 14:32
 
Η συνταγή φαίνεται πολύ νόστιμη και εύκολη. Θέλω να τα φτιάξω και να τα καταψύξω, αλλά πώς θα ψήσω μετά; Θα περιμένω να ξεπαγώσουν ή θα τα βάλω κατευθείαν στο φούρνο; :?
 
Allantallon


Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 14/05/10 )