Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Δίαιτα arrow Οι πίτες και η ιστορία τους
Οι πίτες και η ιστορία τους Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τετάρτη, 01/10/08
p1020237_400

Οι Καρχηδόνιοι ήξεραν ήδη να συνδυάζουν με τη ζύμη διάφορα υλικά, δίνοντας της τη μορφή της σημερινής πίτας όπως διαπιστώνουμε από τις εικονογραφήσεις πήλινων αγγείων, που βρίσκουμε σε μουσεία. Τα υλικά αυτά ήταν χορταρικά ,οστρακόδερμα ή κρέας από ψάρια και πουλιά.

Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα οι πίτες βρίσκονταν στο καθημερινό διαιτολόγιο. Χαρακτηριστικό ήταν ένα είδος πίτας με μέλι, τυρί και λάδι και ιδιαίτερη επιτυχία είχε ο «μυτλωτός» μια πίτα με τυρί ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα.

Η πίτα που οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ειδικότερα το πρωί είχε για βάση το αλεύρι και το κρασί.

Άλλη χαρακτηριστική πίτα ήταν η «μάζα», ζυμωμένη με αλεύρι από κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ή κεχρί και από διάφορα όσπρια.

Στα πλούσια γεύματα των αρχαίων Αθηναίων τα επιδόρπια, που περιελάμβαναν φρέσκα και ξερά φρούτα, αλμυρά αμύγδαλα, τυρί, σκόρδα και κρεμμύδια τελείωναν με αλμυρές και γλυκές πίτες, που οι συνδαιτυμόνες εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Οι πίτες των αρχαίων Ρωμαίων εξάλλου είχαν για βάση το αλεύρι από ρύζι ή το σιμιγδάλι ζυμωμένο με αυγά, τυρί και μέλι.

Αργότερα προστέθηκε κρέας ή εντόσθια ζώων.

Για το Μεσαίωνα είναι γνωστά σχετικά λίγα πράγματα. Ξέρουμε λόγου χάρη ότι στις νηστείες ήταν συχνότατες και στο καθημερινό διαιτολόγιο κυριαρχούσε η φυτική διατροφή. Πάντως από τότε συνδύαζαν τα λαχανικά και τα δημητριακά σαν σούπα ή πίτα.

Οι πίτες εξακολούθησαν να κάνουν την εμφάνιση τους στο τραπέζι και στους επόμενους αιώνες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλάζοντας μορφή από τόπο σε τόπο .

Σήμερα οι τυρόπιτες, οι κρεατόπιτες, οι σπανακόπιτες, οι λαχανόπιτες, που συνηθίζονται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας , με φύλλο που ανοίγουν οι νοικοκυρές ή έτοιμο όπως και τα σκαλτσούνια, το βολ ώ βάν, τα σού και οι τάρτες, δεν είναι παρά παραλλαγές της αρχαιότατης πίτας, η οποία στην αρχική της μορφή ήταν απλή και ψηνόταν πάνω σε καυτές πέτρες ή μέσα σε ζεστή χόβολη.

Οι πίτες σήμερα είναι ιδιαίτερα ξακουστές στην Ήπειρο τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Ιδιαίτερα στην Ήπειρο η πίτα είναι το ψωμί και φαγητό, γιατί ήταν το βασικό της διατροφής των νομάδων κτηνοτρόφων, των σκηνιτών των Βλάχων και Σαρακατσαναίων : λίγο αλεύρι από τις ανταλλαγές των προϊόντων με τους γεωργούς, τα προϊόντα του κοπαδιού και ότι δίνει η φύση τριγύρω. Αυτό εξηγεί και την εκπληκτική ποικιλία και τις δεκάδες παραλλαγές πιτών.

Στα αστικά κέντρα οι πίτες έχουν διαφοροποιηθεί και εξελιχθεί ανάλογα με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις.

Έτσι έχουμε πίτες με φύλλα ,χωρίς φύλλα με δύο φύλλα ή με πολλά φύλλα.

Η γέμιση της πίτας  διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τα τοπικά υλικά και τις τοπικές συνήθειες. Θα συναντήσουμε πίτες με διάφορα λαχανικά συνδυασμένα πολλές φορές με τυριά και την προσθήκη τραχανά. Επίσης πίτες με γέμιση κρέατος ή κοτόπουλου ή και πίτες με πρώτη ύλη τα ζυμαρικά ή μόνο τα τυριά.

Κανείς δε σας εμποδίζει να παίξετε με τη φαντασία σας και να δημιουργήσετε τη δική σας πίτα.

Αν μάλιστα ανοίξετε και το δικό σας φύλλο ο κόπος σας θα σας ανταμείψει.

« Θα ακολουθήσει άρθρο με την Παρασκευή της ζύμης για φύλλο και βίντεο με την τεχνική του ανοίγματος.»

p1020239_400_01
Πηγή πληροφοριών
Περιοδικό ¨ Η ΓΥΝΑΙΚΑ¨ δεκαετία 1970
Εδεσματολόγιον Ηπείρου Αλ. Γιώτη

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 16363
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 02-10-2008 10:31
 
πολύ καλό το αρθρο σου Ξανθή, σ'ευχαριστούμε προκαταβολικά για το βίντεο με το άνοιγμα του φύλλου. Πιστεύω ότι μας ενδιαφέρει και θα μας διαφωτίσει. !!
 
mb04
2. 02-10-2008 12:17
 
Γεια σου βρε ξανθή με τα άρθρα σου! Οι φωτό είναι super όπως πάντα! :zzz
 
Ranja
3. 02-10-2008 14:16
 
Οντως πολύ ωραία άρθρο! 
Στις πίτες έχω μεγάλη αδυναμία και μπορώ να πω ότι τις καταφέρνω κιόλας. 
Καλά η φωτο με την κολοκυθόπιτα μου έκαψε τα μάτια!
 
al1975
4. 02-10-2008 19:16
 
Βάλε με να ανοίξω φύλλο και τι στον κόσμο. 
Συνήθως φτιάχνω για φύλλο αλεύρι, νερό, λίγο λάδι, αλάτι και όπως βγεί. 
Άντε να με μάθεις γιατί εδώ είμαι σκράπας και μου αρέσει πολύ το χειροποίητο φύλλο. Όχι να ξέρει ο Χάρης δηλαδή και εγώ τίποτα. Αναμένω λοιπόν το βιντεάκι.
 
sgr
5. 02-10-2008 20:24
 
Super το άρθρο super και οι φωτος. Περιμένω κι εγώ το βιντεάκι με το φύλλο εναγωνίως, ειδικά αν γίνεται τόσο λεπτό όσο δείχνει στις φωτογραφίες. Αν και τα πάω μια χαρά και είμαι εξοικειωμένη με τις ζύμες και το άνοιγμα φύλλου τόσο λεπτό, ακόμη δε το χω καταφέρει να φτιάξω.
 
rena
6. 11-11-2008 16:53
 
Τέλειο άρθρο. Συγχαρητήρια κι ευχαριστουμε πολύ.
 
Nena

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 14/12/08 )