Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Δίαιτα arrow Όλα σε τάξη και εντάξει
Όλα σε τάξη και εντάξει Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Κυριακή, 12/10/08

kesse2_220Πολλοί πιστεύουν ότι αρκεί μόνο να αγοράζουν τρόφιμα σε καλή κατάσταση .Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος συντελεί στο να καταναλωθούν τα τρόφιμα , όταν θελήσουμε , στην όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Τα περισσότερα τρόφιμα τα αγοράζουμε πλέον συσκευασμένα και άρα έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι ανάγκες για φύλαξη σε ειδικούς χώρους (γυάλες, βάζα, ξύλινα κουτιά κτλ.)Όταν όμως ανοιχτούν οι συσκευασίες τους και δεν χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα τους τότε κάπου πρέπει να τα διατηρήσετε για να μην επηρεαστούν από τις εξωτερικές συνθήκες και πολλές φορές γίνουν ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία.

Εκτός από τα τρόφιμα, όμως που χρειάζονται ειδικούς χώρους συντήρησης όταν βγουν από τη συσκευασία τους και όσα αγοράζονται χύμα και σε μεγάλες ποσότητες, πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες και σκεύη ή χώρους φτιαγμένους από συγκεκριμένα υλικά για να μην επηρεαστεί η σύσταση τους και γίνουν ακατάλληλα για κατανάλωση.

 Τσάι: Το τσάι είναι προϊόν το οποίο δεν έχει ημερομηνία λήξης. Όμως θα πρέπει να φυλάσσετε με ειδικό τρόπο. Ο « εχθρός» του είναι η υγρασία και το φώς. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης του είναι μέσα σε σκεύη από γυαλί ή ξύλο. Στην περίπτωση του γυαλιού είναι καλύτερο να προτιμάτε σκουρόχρωμα βάζα.

Επίσης για το τσάι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά κουτιά αρκεί το τσάι να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το μέταλλο. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να τοποθετήσετε ανάμεσα στο κουτί και στο τσάι ένα χαρτί. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί με τον καιρό το μέταλλο μπορεί να οξειδωθεί και να μεταφερθεί η οξείδωση και στο τσάι. Πάντως να ξέρετε ότι το τσάι δεν γίνεται επιβλαβές. Το μόνο που θα χάσει είναι η γεύση του και το άρωμα του.

 Καφές : Ο καφές δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάρα πολύ καιρό αναλλοίωτος, όταν δεν είναι συσκευασμένος .Όμως εάν δεν τον διατηρήσετε στο σωστό μέρος και στις σωστές συνθήκες θα χάσει το άρωμα του και φυσικά και τη γεύση του πολύ πιο σύντομα απ ότι θα περιμένατε. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ξέρετε ότι ο καφές φυλάσσεται μέσα σε γυάλινα , πλαστικά ή τενεκεδένια βαζάκια . Στο εμπόριο υπάρχουν τέτοια βάζα ,διακοσμημένα ,που θα απαγορεύσουν να αλλοιωθεί η γεύση και το άρωμα του καφέ σας από την υγρασία και άλλες μυρωδιές .Πάντως να ξέρετε ότι καλό είναι να μη φυλάτε μεγάλες ποσότητες καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί είναι σίγουρο ότι θα χάσει τη φρεσκάδα του.

Ελαιόλαδο: Το λάδι θα πρέπει να το διατηρείτε μέσα σε φιάλες ή σε κιούπια. Ο εχθρός του είναι ο ήλιος. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν κάνει να αφήνετε το λάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε τενεκέδες γιατί υπάρχει κίνδυνος να οξειδωθεί. Επίσης τα δοχεία αποθήκευσης λαδιού δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα νερού ούτε καν υγρασίας.

 Ζυμαρικά: Εφόσον τα ζυμαρικά ανοιχτούν από τη συσκευασία τους, να ξέρετε ότι ο εχθρός τους είναι η υγρασία. Μπορείτε να τα φυλάξετε μέσα σε βάζα ειδικά για ζυμαρικά . Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα αυτά τα βάζα είναι συνήθως από γυαλί ,πλαστικό ή και κεραμικά βάζα.

Όσπρια: Εχθρός του η υγρασία αλλά και η υπερβολική ζέστη. Για αυτό το λόγο πρέπει να φυλάσσονται αεροστεγώς και καλύτερα στο ψυγείο.

Φρυγανιές κουλούρια μπισκότα: Βάλτε τα μέσα σε πλαστικά, γυάλινα ή τενεκεδένια δοχεία καλά κλεισμένα. Διαφορετικά θα τραβήξουν υγρασία από το περιβάλλον και θα μαλακώσουν.

Ξηροί καρποί: Πρόβλημα με την υγρασία αντιμετωπίζουν και οι ξηροί καρποί. Τα γυάλινα ή παλαιστικά βάζα, αεροστεγώς κλεισμένα , είναι η καλύτερη λύση. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ξηροί καρποί δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν π. χ. θέλετε να διατηρήσετε τα καρύδια σας περισσότερο χρόνο τοποθετήσετε τα σε γυάλινο βάζο και αποθηκεύσετε τα στο ψυγείο.

 Ελιές και τουρσί: Βάλτε τα σε δοχείο πλαστικό ή γυάλινο. Ποτέ σε μεταλλικό δοχείο διότι γρήγορα από την αλμύρα το μέταλλο σκουριάζει και θα αλλοιωθούν όσα περιέχονται μέσα σ’ αυτό.

Μπαχαρικά και αλάτι: Πρέπει να τα διατηρείτε σε αεροστεγή συσκευασία, γιατί τα μπαχαρικά χάνουν τη μυρωδιά τους και μπορεί να επηρεαστούν από άλλες μυρωδιές ισχυρότερες. Το δε αλάτι από την υγρασία πιθανόν να πετρώσει και να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Γλυκά και μαρμελάδες: Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες αποθηκεύονται σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά. Το μυστικό όπως έχω γράψει και σε άλλο άρθρο είναι να τοποθετήσουμε σε ζεστά βάζα το γλυκό ή τη μαρμελάδα όσο ακόμη είναι ζεστά ,να κλείσουμε καλά το βάζο και να γυρίσουμε ανάποδα.

Με αυτό τον τρόπο τα γλυκά μα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Καλό είναι να αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο του σπιτιού μας.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 18892
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 13-10-2008 09:16
 
Πολύ ωραίο άρθρο Ξανθή! 
Για να πω την αλήθεια εγω όσπρια, ξηρους καρπούς , αλεύρια,πράσινο και μαύρο τσάι χύμα, τα διατηρώ στο ψυγείο για να ειμαι σίγουρη. 
Καφέ αγοράζω σε μικρές ποσότητες και τον γαλλικό και τον ελληνικό τον αλέθω μόνη μου.
 
al1975
2. 13-10-2008 10:03
 
Πράγματι ενδιαφέρρον και χρήσιμο άρθρο. Τους ξηρούς καρπούς τους βάζω κι εγώ στο ψυγείο και διατηρούνται για πολύ μεγάλο διάστημα ολόφρεσκοι. Το ίδιο κάνω και με τους καφέρες ελληνικό και φίλτρου. Έτσι δε χάνουν ούτε το άρωμα τους ούτε αποκτούν εκείνη τη γνωστή ταγκίλα του πολυκαιρισμένου.
 
rena
3. 13-10-2008 10:04
 
* τους καφέδες εννοούσα :)
 
rena
4. 13-10-2008 10:06
 
Ξέρετε τι έπαθα πρόσφατα με σιμιγδάλι? Μου έβγαλε μυγάκια. Γέμισε μυγάκια το ντουλάπι της κουζίνας και όλη η κουζίνα! Άδειασα το ντουλάπι και το καθάρισα, πέταξα όλες τις ανοιχτές συσκευασίες από οποιοδήποτε προϊόν και αγόρασα γυάλινα βάζα για όλα, όλα όμως! Και από το σοκ που έπαθα, το ντουλάπι το κρατάω ακόμα ανοιχτό να... αερίζεται! :x
 
Ranja
5. 13-10-2008 12:27
 
Ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ αυτόν που έβαλε τις φωτογραφίες γιατί εγώ δοκίμασα κι απέτυχα. 
Φιλάκια
 
xanthibax
6. 13-10-2008 22:35
 
Παρακαλώ Ξανθή! Παρεμπιπτόντως πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
 
ArXoS
7. 16-10-2008 14:15
 
Ξερω απο τη γιαγια μου οτι μεσα σε ανοιγμενο σακουλι με οσπρια καλο ειναι να βαζουμε 1-2 σκελιδες σκορδο, ωστε να αποφευγεται η δημιουργια μαμουνιων!
 
antigonie
8. 17-10-2008 21:50
 
Πολύ καλές οι συμβουλές σου Ξανθή. ;) ;) ;) ;)
 
atalanth
9. 25-10-2008 09:06
 
Όπως πάντα πολύ καλές οι συμβουλές σου. Να σας συμπληρώσω μόνο πως αν θέλετε να μην πιάσουν μαμούνια τα μπαχαρικά σας,γιατί μερικά δεν τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, βάλτε στα βαζάκια τους 1-2 πιπερίτσες καυτερές.
 
Nena
10. 19-12-2008 23:17
 
Τέλειο άρθρο και πολύ καλές οι συμβουλές σου.
 
kyralex
11. 18-03-2010 11:36
 
Ξανθή μου είναι φανταστικές οι συμβουλές σου. Μπήκαν ήδη αγαπημένες και θα μελετηθούν ενδελεχότερα :grin
 
mariaZ
12. 18-03-2010 15:14
 
Μαρία σε ευχαριστώ πολύ!! 
Όλα αυτά τα άρθρα που έχω ανεβάσει έχουν βγει μετά από ψάξιμο και διάβασμα σε μεγάλη βιβλιογραφία που υπάρχει στα χέρια μου
 
xanthibax

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 17/04/10 )