Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σαμιώτικο κατσικάκι γεμιστό Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από Keli   
Τρίτη, 28/10/08

Μια συνταγή που γίνεται κυρίως το Πάσχα ,αλλά και σε διάφορες επίσημες οικογενειακές συγκεντρώσεις

Υλικά
  • 1 πλάτη κατσικιού κομμένη ως τη νεφραμιά χωρίς σκισίματα
  • 1 μικρή κατσικίσια συκωταριά
  • 300 γραμ. ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ντοματοχυμός
  • 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
  • 80 γραμ σκληρό κεφαλοτύρι
  • μαϊντανό
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • μάραθο αποξηραμένο ή φρέσκο
  • κανέλα τριμμένη
  • μοσχοκάρυδο
  • κανελογαρυφαλο τριμμένο
  • μπαχάρι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γλυκιά πάπρικα
  • 1φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι φυτικό μαγειρικό λίπος
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1/2 κιλό πατάτες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • βελόνα με χοντρή βαμβακερή κλωστή 
Χρόνος προετοιμασίας
1 ώρα
Χρόνος ψησίματος
2-2.5 ώρες

Προετοιμασία
Αφού καθαρίσουμε το κατσίκι ,το πλένουμε και κάνοντας γροθιά το χέρι μας από το πάνω σημείο που ενώνεται το χέρι του κατσικιού με τον κορμό το ανοίγουμε προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε το δέρμα από το σκελετό .Όσο πιο μεγάλη τσέπη εσωτερική ανοίξουμε τόσο περισσότερη γέμιση θα βάλουμε μέσα .Γι΄αυτό και οι αναλογίες στα υλικά είναι ενδεικτικές.

Ανακατεύουμε το μισό από το χυμό λεμονιού με το 1/4 του λαδιού και το μισό από το μαγειρικό λίπος και 1 κουτ του γλυκού ντοματοπελτέ με αλάτι ,πιπέρι ,κανέλα και αλείφουμε το κρέας μέσα και έξω.

Καθαρίζουμε την συκωταριά , ζεματάμε το πνευμόνι και την κόβουμε σε κύβους εκτός από την καρδιά που την κόβουμε ακόμη πιο μικρά κομμάτια .Επίσης δεν χρησιμοποιούμε την σπλήνα γιατί μαυρίζει την γέμιση.

Τηγανίζουμε το κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους και αλευρωμένο για να κρατηθεί χωρίς να λιώσει .

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κομματάκια της συκωταριάς με το λάδι ,αφου μισογίνουν ρίχνουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε και το φρέσκο κρεμμύδι .

Ρίχνουμε το ρύζι και αφού το τσιγαρίσουμε ελαφρά ρίχνουμε τον ντοματοχυμό ,τα μπαχαρικά ,το ένα φλιτζάνι νερό και τα αρωματικά ψιλοκομμένα.Αφήνουμε τη γέμιση να βράση 5-6 λεπτά .Ρίχνουμε τέλος το τυρί και αρχίζουμε να γεμίζουμε την πλάτη .Όταν τελειώσουμε το γέμισμα ρίχνουμε ένα φλζάνι νερό και το ράβουμε .

Στο ταψί έχουμε ετοιμάσει τις πατάτες όπως κάνουμε τις λεμονάτες με την προσθήκη ντομάτας ,βάζουμε το κατσίκι και ρίχνουμε το υπόλοιπο μαγειρικό λίπος .Το ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 ή και περισσότερες ώρες αφού το γυρίσουμε μια δυό φορές.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 4743
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 28/10/08 )