Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πηχτή Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Τρίτη, 05/06/07
Υλικά:
2 κιλά Χοιρινό κρέας
Αλάτι
10 κόκκους Πιπέρι
3 μικρά Κρεμμύδι(α)
4 Καρότο(α)
1 ρίζα Σέλινο
4 κλωνάρια Μαϊντανός
4 σκελίδες Σκόρδο
2 φύλλα Δάφνη
3 κουταλιές Κάππαρη
1/4 κούπας Αγγουράκια πίκλες
1/3 κούπας Ξύδι
1 κουταλιά Ζελατίνα

Τρόπος παρασκευής
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια και βάλτε το σε κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει. Ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, το μαϊντανό, το σκόρδο, τη δάφνη, τους κόκκους πιπέρι και το αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε τη σε δυνατή φωτιά. Ααιρέστε το αφρό που σχηματίζεται, καθώς πλησιάζει το σημείο βρασμού.

Όταν αρχίζει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το 2-3 ώρες. Στραγγίστε το. Αφαιρέστε τα κόκκαλα και ρίξτε τα μέσα στο ζουμί. Κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα καρότα σε φετάκια, προσθέστε την κάπαρη και τις πίκλες κι ανακατέψτε τα.
Βράστε το ζουμί με τα κόκαλα 30-40' ακόμη. Προσθέστε το ξύδι και βράστε άλλα 5'. Ο ζωμός πρέπει να είναι 5-6 κούπες. Περάστε τον από λεπτή σίτα στρωμένη με λεπτό τουλπάνι. Αφήστε τον να σταθεί στο ψυγείο μια νύχτα, να πήξει.

Αφαιρέστε και πετάξτε το λίπους που συγκεντρώθηκε στην επιφάνεια του πηγμένου ζωμού. Ζεστάνετε τον ελαφρά να λιώσει. Διαλύστε τη ζελατίνη σε 2 κούπες νερό και ρίξτε τη μέσα στη φόρμα. Αφήστε τη φόρμα στο ψυγείο να πήξει το ζελέ.
Κόψτε από πράσινη και κόκκινη πιπεριά φυλλαράκια και τοποθετήστε τα με σχέδιο επάνω στο ζελέ. Στρώστε επάνω το μίγμα του κρέατος και ρίξτε τον λιωμένο ζωμό.

Βάλτε τη φόρμα στο ψυγείο, να στερεωθεί η πηχτή. Για να τη βγάλετε από τη φόρμα, περάστε πρώτα τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στην πηχτή και στο τοίχωμα της φόρμας. Βουτήξτε τη φόρμα σε ζεστό νερό και σκεπάστε τη με μια πιατέλα. Αναποδογυρίστε και η πηχτή θα πέσει μέσα στην πιατέλα.
Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 19/12/79 )