Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τούρτα Σαβάννα με Cranberry σως Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από KristineS   
Δευτέρα, 10/11/08
1
Ένα καταπληκτικό γλυκό που συνηθίζεται τα Χριστούγεννα στην ομώνυμη πόλη των ΗΠΑ. Ελπίζω να το απολαύσετε.
Υλικά
Για το κέικ
  • 2 ¾ κούπες αλεύρι
  • 2 κ.γ baking powder
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 10 ½ κ.σ βούτυρο
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • ¾ κούπας σαμπάνια
  • 6 ασπράδια αυγών
Για την κρέμα
  • 1 φακελάκι ζελατίνη χωρίς άρωμα την οποία έχουμε μαλακώσει σε ½ κούπα κρύο νερό
  • 6 κρόκους αυγών
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ¾ κούπας sherry ή γλυκό vermouth
  • ¼ κούπας νερό

Για την Cranberry σως

  • 340 γρ. Cranberries
  • 1 κούπα νερό
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
  • 1 κούπα ζάχαρη

Για την συναρμολόγηση της τούρτας

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για το κέικ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι μέσα σε ένα μπολ. Χτυπάμε το βούτυρο με τη 1 κούπα ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη σαμπάνια και το μείγμα του αλευριού σε δόσεις και αφού πρώτα έχει ενσωματωθεί η προηγούμενη δόση.Χτυπάμε συνεχόμενα σε υψηλή ταχύτητα. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό. Σε καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει μαρέγκα. Ανακατεύουμε δύο μεγάλες κ.σ μαρέγκας με το μείγμα με μαλακές κινήσεις και ακολούθως προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να γίνει η κρούστα χρυσοκάστανη και με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας το στο κέντρο του κέικ και αυτό βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμαΧτυπάμε τους κρόκους μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα.Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το sherry ή το γλυκό vermouth και το νερό με τη ζελατίνα. Βάζουμε το μείγμα σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν τα υλικά και να πήξει. Αυτό θα μας πάρει περίπου 15-20 λεπτά. Η κρέμα πρέπει να στέκεται στη ράχη του κουταλιού αλλά όχι να είναι πολύ πηχτή. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την Cranberry σως

Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να βράσουν. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα Cranberry. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι πατώντας με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Για την συναρμολόγηση της τούρτας

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Προσθέτουμε τη μισή στην ήδη κρύα κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Την υπόλοιπη την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε με το χέρι το κέικ και το προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα κέικ με τρύπα και βάζουμε το μείγμα. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε από τη φόρμα και επικαλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί. Ρίχνουμε την σως Cranberry στην κορυφή έτσι ώστε να «τρέξει» στα πλαϊνά.

Φωτογραφικό υλικό : Weekly dish

 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 13652
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (13)
1. 10-11-2008 21:49
 
Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω αυτό το αριστούργημά που βλέπω... 
θα το δοκιμάσω σύντομα... και θα επανέλθω με σχόλιο επί της ουσίας!
 
kate
2. 11-11-2008 09:50
 
Βρε Kristine μας έχεις λιώσει. :upset :upset Τι γλυκά είναι αυτά που βάζεις! :eek Κάθε φορά που βλέπω δική σου συνταγή τρομάζω να την ανοίξω μπας και φύγω από την καρέκλα. Μπράβο σου!
 
Mary
3. 11-11-2008 10:32
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω να ενθουσιαστείτε και γευστικά.
 
KristineS
4. 14-11-2008 13:29
 
kristines, τι φωτο είναι αυτες παιδί μου τι φανταστικά πράγματα μας δείχνεις !!!! για πες μου βρε κριστινα πως καταφέρνεις να πετύχεις τετοιο φωτισμό στην κουζίνα σου και να βγαίνουν ετσι οι φωτογραφίες σου ??? 
εμένα συνήθως βγαίνουν ή πολύ φωτισμένες ή σκοτεινές !!! Δεν ξέρω τι επάγγελμα κάνεις αλλά εαν δεν έχει σχέση με μαγειρική ή φωτογραφία, είναι μεγάλο λάθος, είσαι μεγάλο ταλέντο πουλάκι μου. Δηλώνω θαυμαστριά σου !!! 
:zzz
 
mb04
5. 14-11-2008 15:18
 
Ωχ! συγγνώμη KristineS, για τις ερωτήσεις, δεν προσεξα ότι έβαλες απο που είναι οι συνταγές και οι φωτογραφίες και νομιζα ότι ήταν δικές σου, κάπου διάβασα κατι παρόμοιο ή είναι η ιδέα μου ?? αχ! ού γαρ έρχεται μόνον........ 
 
ευχαριστούμε για τα site που μας παραπέμπεις είναι καταπληκτικά - γεια στα χέρια τους !!!
 
mb04
6. 14-11-2008 19:52
 
Λοιπόν μιά και δεν μπορώ να μπω στο φόρουμ για να πω αυτά που θέλω θα τα πω από εδώ κι αν υπάρχει κάποιο σπλαχνικό αυτί ας με βοηθήσει.¨Έχω κάνει ήδη τρεις φορές κρούση και απάντηση καμία (εννοώ για το φόρουμ). Τέλος πάντων οι φωτό δεν είναι ΠΟΤΕ δικές μου. Είναι είτε φωτό που τραβάει το έτερον μου ήμισυ το οποίο έχει ταλεντάρα με ειδίκευση στην υποβρύχια φωτό και μου κάνει τη χάρη και τραβάει και τα διάφορα που μαγειρεύω. (μεταξύ μας περισσότερες φωτό τραβάει για μένα παρά για τον εαυτό του) ή είναι από το internet φωτό οι οποίες μου αρέσουν και ταιριάζουν με τη συνταγή που δίνω. Οι συνταγές τώρα είναι είτε δικές μου (δηλ. τις έχω δημιουργήσει καθ' ολοκληρίαν) είτε από περιοδικά και βιβλία ελληνικά και ξένα ή από site του εξωτερικού ΚΑΙ ΜΟΝΟ από εκεί. Τιμάω τα ελληνικά site αλλά το θεωρώ κουτό να αντιγράψη κάτι το οποίο εύκολα το βρίσκεις. Πάντως όλες οι συνταγές είναι μαγειρεμένες και δοκιμασμένες. Αυτά!!!!! ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΩ ΕΔΩ.
 
KristineS
7. 14-11-2008 19:56
 
Α ναι και κάτι άλλο ο Arxos έβαλε τα links και όχι εγώ και ευχαριστώ πολύ. Που είσαι Αrxo?????? Βοήθεια θέλω για το forum :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :zzz
 
KristineS
8. 14-11-2008 20:39
 
KristineS για το φόρουμ κατάλληλος να σου απαντήσει είναι ο Άρχος και μόνο αυτός. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δε μπορείς να μπεις χθες έγιναν κανονικά οι δημοσιεύσεις σου. 
 
Όσον αφορά το θέμα των συνταγών από τα ελληνικά sites θα με βρεις αντίθετη. Το να αντιγράψει κάποιος μια συνταγή και να μην αναφέρει την προέλευση της είναι κουτό. Το να γράψει κάποιος μια συνταγή που βρήκε στο internet, τη δοκίμασε και γράφει την πηγή της, μόνο κουταμάρα δε το θεωρώ. Αντιθέτως μου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι που εγγυημένα πια θα ξέρω ότι αξίζει τον κόπο. Από την άλλη σκέψου ότι αν εσύ, εγώ ή όποιος άλλος έχουμε την ευχέρεια να μπούμε και να κάνουμε αναζήτηση μιας συνταγής στο net είναι κάτι το οποίο δεν είναι κανόνας για όλους. Και βέβαια μια συνταγή που σε κάποιον φαίνεται συνηθισμένη για κάποιους άλλους είναι χρήσιμη. Υπάρχουν και οι αρχάριοι αλλά και ο κόσμος που ζητάει απλές συνταγές κι όχι χρονοβόρες, μια και οι περισσότεροι είμαστε εργαζόμενοι-ες.  
 
Και επί τη ευκαιρία να πω κι εγώ ότι η τούρτα Σαβάνα είναι πολύ εντυπωσιακή. 
 
Φιλικά,
 
rena
9. 14-11-2008 21:57
 
Παιδιά, αν θέλετε, τη συζήτηση τη συνεχίσουμε στο forum στην ενότητα "Παρατηρήσεις, προτάσεις".
 
ArXoS
10. 17-11-2008 13:21
 
KristineS φαίνεται καταπληκτική αυτή η συνταγή. Μια ερώτηση μόνο αντί για sherry ή γλυκό vermouth τί άλλο μπορώ να βάλω? Μπορώ να βάλω κονιάκ ή κάποιο λικέρ?
 
stamkoz
11. 17-11-2008 14:34
 
Κατά καιρούς έχω βάλει λικέρ βύσσινο, κρασί marsalla, μαυροδάφνη, σαμιώτικο και vinsanto. Πέτυχε με όλα. Πιστεύω ότι με οτιδήποτε γλυκό κρασί ή λικέρ με ήπιες γεύσεις δηλ όχι μέντα κτλ δεν θα έχεις πρόβλημα.
 
KristineS
12. 12-01-2009 01:28
 
KristineS θέλουμε να μας διευκρινίσεις το "1 φακελάκι ζελατίνη" :?  
δηλαδή πόσα φύλλα ή μάλλον καλύτερα πόσα γραμμάρια... 
thanx
 
kate
13. 12-01-2009 20:27
 
Χρησιμοποιώ τη ζελατίνη granule Γιώτης που είναι σκόνη και όχι φύλλο και το κάθε σακουλάκι είναι 10 γρ.
 
KristineS

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 15/11/08 )