Ένα καταπληκτικό γλυκό που συνηθίζεται τα Χριστούγεννα στην ομώνυμη πόλη των ΗΠΑ. Ελπίζω να το απολαύσετε. Υλικά
Για το κέικ
- 2 ¾ κούπες αλεύρι
- 2 κ.γ baking powder
- 1 κ.γ αλάτι
- 10 ½ κ.σ βούτυρο
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- ¾ κούπας σαμπάνια
- 6 ασπράδια αυγών
Για την κρέμα- 1 φακελάκι ζελατίνη χωρίς άρωμα την οποία έχουμε μαλακώσει σε ½ κούπα κρύο νερό
- 6 κρόκους αυγών
- 1 κούπα ζάχαρη
- ¾ κούπας sherry ή γλυκό vermouth
- ¼ κούπας νερό
- 340 γρ. Cranberries
- 1 κούπα νερό
- Ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
- 1 κούπα ζάχαρη
Για την συναρμολόγηση της τούρτας
- 1 κούπα ζάχαρη
- 500 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για το κέικ Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι μέσα σε ένα μπολ. Χτυπάμε το βούτυρο με τη 1 κούπα ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη σαμπάνια και το μείγμα του αλευριού σε δόσεις και αφού πρώτα έχει ενσωματωθεί η προηγούμενη δόση.Χτυπάμε συνεχόμενα σε υψηλή ταχύτητα. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό. Σε καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει μαρέγκα. Ανακατεύουμε δύο μεγάλες κ.σ μαρέγκας με το μείγμα με μαλακές κινήσεις και ακολούθως προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να γίνει η κρούστα χρυσοκάστανη και με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας το στο κέντρο του κέικ και αυτό βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Για την κρέμαΧτυπάμε τους κρόκους μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα.Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το sherry ή το γλυκό vermouth και το νερό με τη ζελατίνα. Βάζουμε το μείγμα σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν τα υλικά και να πήξει. Αυτό θα μας πάρει περίπου 15-20 λεπτά. Η κρέμα πρέπει να στέκεται στη ράχη του κουταλιού αλλά όχι να είναι πολύ πηχτή. Αφήνουμε να κρυώσει. Για την Cranberry σως
Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να βράσουν. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα Cranberry. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι πατώντας με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Για την συναρμολόγηση της τούρτας Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Προσθέτουμε τη μισή στην ήδη κρύα κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Την υπόλοιπη την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε με το χέρι το κέικ και το προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα κέικ με τρύπα και βάζουμε το μείγμα. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε από τη φόρμα και επικαλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί. Ρίχνουμε την σως Cranberry στην κορυφή έτσι ώστε να «τρέξει» στα πλαϊνά.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 13652 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |