Υλικά
- 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 5 μεγάλες πατάτες
- Λίγο ελαιόλαδο Σπορέλαιο για τηγάνισμα (προαιρετικά)
- Χοντρό αλάτι
Για τον κιμά
- 750 γρ. κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- ½ φλ. νερό
- Αλάτι / πιπέρι
Για την κρέμα
- 2-3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (ανάλογα με το πυρέξ)
- 2 αυγά
- 250 γρ. Κασέρι πικάντικο τριμμένο
- Αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
Ανάβουμε τη φριτέζα ή εναλλακτικά βάζουμε σε μία κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και το αφήνουμε να βράσει, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλλες πάχους 1 - 1 1/2 εκ. Τις ξεπλένουμε σε ένα τρυπητό και τις αλατίζουμε. Πλένουμε τις μελιτζάνες κόβουμε τις άκρες και τις τεμαχίζουμε σε φέτες 2 εκ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε μία λαδόκολλα και βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας, πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τις πατάτες στη φριτέζα ή εναλλακτικά τις ρίχνουμε στο βραστό νερό με 2 κ.σ αλάτι χοντρό. Σε μία χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ασπρίσει και να φύγουν οι σβώλοι. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για τρία λεπτά.Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το μισό τυρί, πιπέρι και ανακατεύουμε το μείγμα. Αφαιρούμε τις πατάτες από τη φριτέζα ή την κατσαρόλα και τις στραγγίζουμε. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ (αν χρησιμοποιούμε τις βραστές αν όχι δεν χρειάζεται) και απλώνουμε τις πατάτες. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις απλώνουμε πάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε τον κιμά και από πάνω την κρέμα με το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με το τυρί και βάζουμε στο φούρνο. (Χρονομετρημένα 27 λεπτά με χαλαρούς ρυθμούς) Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Η κρέμα με το γιαούρτι λέγετε τυραύγουλο και είναι η πραγματική κρέμα που χρησιμοποιήτε στο μουσακά. Η μπεσαμέλ είναι γαλλική κρέμα και μπήκε στην κουζίνα μας πολύ αργότερα από τη γέννηση του μουσακά. Πιστεύω ότι αν ακολουθήσουμε τα βήματα της συνταγής θα έχουμε ένα άριστο και πολύ γρήγορο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό για την κάθε συνταγή να τη διαβάζουμε πολύ καλά πριν την εκτελέσουμε. Ένα μυστικό μπορούμε να πάρουμε μεγάλη ποσότητα από Μελιτζάνες όταν είναι η εποχή τους και αφού τις ψήσουμε όπως στη συνταγή να τις βάλουμε σε σακκουλάκια και να τις καταψύξουμε. Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτού του είδους τις μελιτζάνες. Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 15886 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |