Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μουσακάς Νο.02 (σε 30 λεπτά) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από KristineS   
Τρίτη, 18/11/08
Υλικά
  • 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 5 μεγάλες πατάτες
  • Λίγο ελαιόλαδο Σπορέλαιο για τηγάνισμα (προαιρετικά)
  • Χοντρό αλάτι
Για τον κιμά
  • 750 γρ. κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • 6 κ.σ ελαιόλαδο
  • ½ φλ. νερό
  • Αλάτι / πιπέρι
Για την κρέμα
  • 2-3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (ανάλογα με το πυρέξ)
  • 2 αυγά
  • 250 γρ. Κασέρι πικάντικο τριμμένο
  • Αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση

Ανάβουμε τη φριτέζα ή εναλλακτικά βάζουμε σε μία κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και το αφήνουμε να βράσει, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλλες πάχους 1 - 1 1/2 εκ. Τις ξεπλένουμε σε ένα τρυπητό και τις αλατίζουμε. Πλένουμε τις μελιτζάνες κόβουμε τις άκρες και τις τεμαχίζουμε σε φέτες 2 εκ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε μία λαδόκολλα και βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας, πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τις πατάτες στη φριτέζα ή εναλλακτικά τις ρίχνουμε στο βραστό νερό με 2 κ.σ αλάτι χοντρό. Σε μία χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ασπρίσει και να φύγουν οι σβώλοι. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για τρία λεπτά.Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το μισό τυρί, πιπέρι και ανακατεύουμε το μείγμα. Αφαιρούμε τις πατάτες από τη φριτέζα ή την κατσαρόλα και τις στραγγίζουμε. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ (αν χρησιμοποιούμε τις βραστές αν όχι δεν χρειάζεται) και απλώνουμε τις πατάτες. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις απλώνουμε πάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε τον κιμά και από πάνω την κρέμα με το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με το τυρί και βάζουμε στο φούρνο. (Χρονομετρημένα 27 λεπτά με χαλαρούς ρυθμούς) Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Η κρέμα με το γιαούρτι λέγετε τυραύγουλο και είναι η πραγματική κρέμα που χρησιμοποιήτε στο μουσακά. Η μπεσαμέλ είναι γαλλική κρέμα και μπήκε στην κουζίνα μας πολύ αργότερα από τη γέννηση του μουσακά. Πιστεύω ότι αν ακολουθήσουμε τα βήματα της συνταγής θα έχουμε ένα άριστο και πολύ γρήγορο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό για την κάθε συνταγή να τη διαβάζουμε πολύ καλά πριν την εκτελέσουμε. Ένα μυστικό μπορούμε να πάρουμε μεγάλη ποσότητα από Μελιτζάνες όταν είναι η εποχή τους και αφού τις ψήσουμε όπως στη συνταγή να τις βάλουμε σε σακκουλάκια και να τις καταψύξουμε. Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτού του είδους τις μελιτζάνες.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 15886
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 19-11-2008 09:07
 
Kristine επειδή έχεις όπως φαίνεται γνώσεις προέλευσης συνταγών θα ήθελα να μάθω αν ο αυθεντικός μουσακάς περιέχει πατάτες ή μόνο μελιτζάνες γιατί έχω μια διαφωνία γιαυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια. 
Εγώ πατάτες βάζω μόνο στην άκρη του ταψιού αν πρόκειται να φάει ο γιος μου που δεν του αρέσουν οι μελιτζάνες.
 
xanthibax
2. 19-11-2008 09:32
 
Kristine ευχαριστώ για το μουσακά! Τελικά κατάλαβα ότι δεν είναι θέμα ταχύτητας, αλλά θέμα ποσότητας! Εγώ κάνω μουσακά για 6 άτομα τα οποία θα φάνε μεσημέρι-βράδυ. Οπότε οι 3 μελιτζάνες που αναφέρεις είναι ελάχιστες. Όσο για το τυραύγουλο το γνωρίζω και εγώ. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί η μπεσαμέλ, επειδή είναι γαλλική παρέμβαση. 
Άλλωστε ο μουσακάς δεν αποτελεί καν, ελληνικό φαγητό. Ο μουσακάς είναι τούρκικο φαγητό, το οποίο οι τούρκοι είχαν πάρει από τους Άραβες. Η μπεσαμέλ είναι εφεύρεση γάλλου σεφ. 
Ξανθή, όντως ο κανονικός μουσακάς δεν έχει ίχνος πατάτας.
 
Mary
3. 19-11-2008 09:59
 
καλημέρα κριστίνα, στο τέλος της πρώτης παραγράφου αναφέρεις ότι αφού βάλεις τον μουσακά στον φούρνο βράζεις πατάτες, τις οποίες τι τις κάνεις ? τις βάζεις μέσα στην κρέμα ? σορυ για τις ερωτήσεις αλλά δεν το κατάλαβα. 
οπως λέει και η Μαίρη μάλλον όλα είναι θέμα ποσότητας γιατι και εγω μαγειρεύω για 6 άτομα μουσακά, τα κάνω όλα ψητά και χρειάζεται να ψήνω γύρω στις 2 ώρες τα υλικά που θα βάλω στο φαγητό. Εσύ για πόσα άτομα μαγειρεύεις ??
 
mb04
4. 19-11-2008 12:25
 
mb04 κατά κάποιο μαγικό τρόπο μπερδεύτηκαν οι προτάσεις γι αυτό και δεν καταλάβαινες και εσύ και όλοι μας φαντάζομαι..... Το διόρθωσα οπότε τώρα πρέπει να είναι οκ. Όση ποσότητα και να κάνεις ο χρόνος είναι ίδιος. Ο φούρνος έχει πολλές σχάρες άρα μπορείς να μεγαλώσεις τις ποσότητες της μελιτζάνας και να ψήνεις συγχρόνως. Όσων αφορά τις πατάτες μπορείς να ακολουθήσεις τη λογική του βραστού σε μεγαλύτερη κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο ακριβώς και στον ίδιο χρόνο. Γενικά μαγειρεύω καθημερινά για 6-7 άτομα. Αυτή η ποσότητα βγάζει ένα κανονικό πυρέξ.
 
KristineS
5. 19-11-2008 12:37
 
Mary και xanthibax. Η ιστορία του μουσακά είναι περίεργη και οι γνώμες διαφοροποιούνται. Κάποιοι όπως η Μαίρη υποστηρίζουν ότι έχει προέλευση ανατολίτικη άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιέχει πατάτα γιατί απλά η πατάτα πήγε στην Ανατολή πολύ αργότερα από την Ελλάδα στην οποία ήρθε επί Καποδίστρια. Συναντάμε λοιπόν τον μουσακά σε κάποιες χώρες της Ασίας πάντα όμως περιέχει και κολοκύθι πράσινο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τούρκικο φαγητό και αυτό γιατί οι Τούρκοι ήταν νομάδες και μαγείρευαν με τα υλικά που έβρισκαν σε κάθε περιοχή άρα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχουν κουζίνα και συγκεκριμένες συνταγές, όπωε προσφάτως δέχτηκε με αυτή ακριβώς την αιτιολογία οι Ευρωπαικές κοινότητες και αφαίρεσαν στην Τουρκία το δικαίωμα να είναι ΠΟΠ Τουρκίας ο Μουσακάς. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή της οποίας είμαι οπαδός και με αποδείξεις ότι υπάρχει μορφή μουσακά στην αρχαιότητα με καταγραφή από τον φιλόσοφο Αθηναίο με την ακριβή συνταγή σε σύγγραμα του στο οποίο αναφέρετε το φαγητό και περιέχει μελιτζάνες και κολοκυθάκια και μία κρέμα από τον αφρο του γάλακτος. Επίσης υπάρχει καταγραφή σε κείμενα που αποδικνύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έτρωγε το συγκεκριμένο φαγητό, πολιτιστική κληρονομιά της μητέρας του από το βασίλειο της Ηπείρου. Κοιτάξτε τώρα να δείτε και το εξείς μαγικο.... Ο μουσακάς εμφανίζεται σαν φαγητό σέ όλες τις χώρες της Ανατολής που πέρασε και κατέκτησε ο μέγας Αλέξανδρος, βλέπε Περσία, Συρία κτλ. Αρα Μούσας άκον όπως λέγανε και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι!!!!
 
KristineS
6. 19-11-2008 12:41
 
Μαίρη για το θέμα συσχέτισης ποσότητας χρόνου νομίζω πως απάντησα΄. Όσων αφορά την κρέμα το έχω φτιάξει στον ίδιο χρόνο και με μπεσαμέλ. Αν έχεις παιδιά αλλά σου αρέσει η μπεσαμέλ μπορείς να δοκιμάσεις να ζεστάνεις την ποσότητα του γάλακτος που θέλεις και για κάθε φλ. να διαλύσεις μέσα 1 κ.γ νισεστέ ή κορν φλάουερ και μετά βέβαια τα αυγά. Γίνετε αφάνταστα πιο ελαφρύ και εμένα προσωπικά η κρέμα μου αρέσει καλύτερα.
 
KristineS
7. 19-11-2008 14:39
 
na grapsw!oti sumfwnw apolita!!!KristineS me thn gnwsh sou,gia thn Arxaia proeleush tou mousaka!!! 
prin 6 peripou xronia mia syzhthsh sto Arxaiwn geuseis me ton SEF edwse aythn thn eksghsh sthn parea mas!!!
 
kleiw
8. 20-11-2008 08:22
 
Δεν ξέρω αν μ ενδιαφέρει η προέλευση του μουσακά.Επί του πρακτέου όμως: Δεν θέλω να έχει πατάτες.Μπορεί να είναι ο μισός με μελιτζάνες κι ο μισός με κολοκυθάκια, αλλά πατάτες δεν θέλω.Τα από πάνω του ας είναι ό,τι νάναι.Ετσι κι αλλιώς είναι γευστικά υλικά.Καλοφάγωτος!
 
Nena

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 03/07/10 )