Το συγκεκριμενο γλυκο το εφτιαξε η πεθερα μου για το τραπεζι της βαφτισης του μικρου μας Γρηγορη. Επειδη μου το ζητησαν πολλες κοπελες απο τη φωτογραφια που ειχα αναρτησει στο φορουμ,σας το παραθετω.
Υλικα:
- 1 κιλο φυλλο κρουστας
- 1 κιλο αμυγδαλοψιχα
- 10 αυγα
- 600γρ. αχνη ζαχαρη
- 5-6 βανιλιες
- 1 ποτηρακι κρασιου ουζο
- 2-3 κουταλιες σιμιγδαλι ψιλο
- μισο κιλο βουτυρο γαλακτος για αλειμμα των φυλλων
για το σιροπι:
- 2κιλα ζαχαρη
- 2 κιλα νερο
- 1 ξυλλακι κανελλα
- χυμο απο ενα λεμονι
Εκτελεση:
- χτυπαμε στο μιξερ τα αυγα με τη ζαχαρη να αφρατεψουν μεχρι να ασπρισει το μειγμα.σιγα σιγα προσθετουμε ολα τα αλλα και το αμυγδαλο και στο τελος το σιμιγδαλι μεχρι η γεμιση να δεσει.
- περνουμε ενα ενα τα φυλλα τα βουτυρωνουμε εσωτερικα και κατα μηκος της φαρδιας πλευρας του φυλλου βαζουμε μια σειρα γεμιση.διπλωνουμε προς τα μεσα τις ακρες και μετα διπλωνουμε το φυλλο απο τη μερια της γεμισης κυκλικα μεχρι να γινει ενα μπαστουνι .κανουμε το ιδιο και με τα υπολοιπα φυλλα και τοποθετουμε τα μπαστουνακια μας διπλα διπλα σε ενα ταψι.
- βουτυρωνουμε πολυ καλα εξωτερικα και χαραζουμε το γλυκο λοξα και απαλα.
- ψηνουμε σε μετριο φουρνο μεχρι να ροδισουν τα φυλλα.
- ετοιμαζουμε το σιροπι βραζοντας τη ζαχαρη με το νερο και την κανελλα για 5 λεπτα και στο τελος ριχνουμε το χυμο λεμονιου.
- σιροπιαζουμε το γλυκο κρυο και το σιροπι ζεστο(οχι) καυτο.
- αφηνουμε το γλυκο ολο το βραδυ να πιει το σιροπι.
καλη επιτυχια!!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (39) | Εμφανίσεις: 22607 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |