Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Αφιερώματα arrow Χαβιάρι : μια παρεξηγημένη απόλαυση!
Χαβιάρι : μια παρεξηγημένη απόλαυση! Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τρίτη, 16/12/08

Αυτό το άρθρο το αφιερώνω σε όλα τα κορίτσια του chat και ιδιαίτερα στην Ειρήνη!!!

Το χαβιάρι είναι ίσως από τις πιο παρεξηγημένες απολαύεις της ζωής ,γιατί σίγουρα θέλουμε να την περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Και φυσικά όταν η τιμή του κυμαίνεται περίπου στα 180 ευρώ /50 γραμμάρια και πάνω, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα λούσο το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε με ιδιαίτερη προσοχή και αρκετά σπάνια έως καθόλου για κάποιους.

caviar_alternatives_400Και φυσικά δεν μπορεί να είναι μόνο του αλλά σε συνδυασμό με άλλες γεύσεις εξίσου όμως ακριβές ,όμως καπνιστός σολομός, μπρίκ ,ακριβές σαμπάνιες κλπ.

Οι μικρές αυτές μπαλίτσες σερβίρονται για να εκμαυλίσουν συνειδήσεις, για να σε παρασύρουν σε λαγνεία ,για να ξεμυαλίσουν , για να γίνουν συνοδοί ανεπανάληπτων συνδυασμών με εκλεκτά ποτά, για να κάνουν μια νύχτα μαγική για να απογειώσουν τον ερωτισμό.

Το χαβιάρι είναι ένα παρασκεύασμα, φτιαγμένο από αλίπαστα αβγά οξύρυγχου που υποβάλλονται σε μια σχετική ωρίμανση. Ο οξύρυγχος ζει στη Θάλασσα ,αλλά την εποχή των πάγων ανεβαίνει στις εκβολές των μεγάλων ποταμών της Ρωσίας και της Ασίας. Σήμερα ψαρεύεται σχεδόν αποκλειστικά στην Κασπία και σε ποσοστό 98%.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαβιαριού στον κόσμο είναι η Ρωσία και σε πολύ μικρό ποσοστό το Ιράν.

Η σπανιότητα του προϊόντος προέρχεται από το γεγονός ότι ο οξύρυγχος για να παράγει αυγά πρέπει να μεγαλώσει και παράγει αυγά κάθε έξι χρόνια περίπου.

Η παράδοση του χαβιαριού όπως την ξέρουμε εμείς προέρχεται από τη Ρωσία ενώ εισήχθη στη Γαλλία για πρώτη φορά τη δεκαετία του 20 από τους αδελφούς Πετροσσιάν.

Τα αυγά του οξυρύγχου όταν εξαχθούν από την κοιλιά του θηλυκού, πλένονται, κοσκινίζονται, μπαίνουν σε άλμη και έπειτα στραγγίζονται και συσκευάζονται σε ειδικά μεταλλικά κουτιά. Το χαβιάρι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τριών ειδών:

  1. Το μαύρο χαβιάρι
  2. Το συμπιεσμένο χαβιάρι που μοιάζει με μαύρη αλοιφή
  3. Το άσπρο χαβιάρι , ένα μυθικό προϊόν ,το οποίο προέρχεται από οξύρυγχους αλπίνους.

Ποικιλίες χαβιαριού.

Μπελούγκα : είναι το ακριβότερο όλων με πάνω από 200 ευρώ το 50 γρ.οι κόκοι του είναι μεγάλοι σαν φακές ολοστρόγγυλοι ,λαμπεροί με χρώμα που κυμαίνεται από γκρι έως γκρι ανοιχτό.

Οσιέτρα : Είναι η μεσαία ποιότητα χαβιαριού με έντονα ιωδιούχα γεύση, ενώ το χρώμα των κόκκων του ,οι οποίοι είναι λίγο μικρότεροι από το μπελούγκα, κυμαίνεται από γκρίζο σκούρο έως μελανό.

Σεβρούγκα: Το χρώμα του είναι μαύρο οι κόκκοι του είναι μικροί,σχεδόν ψιλοί σαν μικρές χαντρούλες , ενώ η γεύση του έχει ιδιαίτερη ένταση είναι περισσότερο αλμυρό και πιο παχύ, ενώ είναι φτηνότερο από τα προηγούμενα.

Συμπιεσμένο: Παρότι είναι σχεδόν αλοιφή , δεν παύει να είναι ένα μαύρο χαβιάρι με πολύ δυνατή γεύση συνήθως έντονα αλμυρό που οι Ρώσοι αλιείς όταν το χρησιμοποιούν αλείφουν με αυτό κομμάτια ψωμιού.

Λευκό χαβιάρι: Το φυλλάσανε μόνο για τους αυτοκράτορες της Μαντζουριας, τους τσάρους της Ρωσίας ενώ στο Ιράκ το πρόσφεραν μόνο στο Σάχη. Σήμερα είναι όχι μόνο ιδιαίτερο σπάνιο αλλά και πανάκριβο γι’ αυτό και υπάρχει λίστα αναμονής για την αγορά του μιας και προέρχεται από οξύρυγχο άνω των 60 ετών, που τα αυγά του παίρνουν ένα λευκόχρυσο χρώμα.

Αβγά σολομού – μπρικ , κόκκινο χαβιάρι: Προέρχεται από το σολομό και τα διασημότερα είναι αυτά της Αλάσκας της Σκωτίας και της Νορβηγίας. Το αυγό είναι τεράστιο σχεδόν σαν στραγάλι, λαμπερό και πορτοκαλένιο. Το σωστό φρέσκο μπρικ έχει χρώμα ιδιαίτερα λαμπερό οι κόκκοι του είναι ιδιαίτερα τσιτωμένοι και όχι μαλακοί και ξεφούσκωτοι και ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον. Υπάρχει Ρώσικο σε κονσέρβες το οποίο δεν είναι φρέσκο.

Έχουμε κι εμείς όμως το δικό μας χαβιάρι, το σπάνιο και επίσης πανάκριβο αβγοτάραχο, από τη λίμνη του Μεσολογγίου. Φτάνει στα σπίτια μας σε συσκευασία μικρού μπαστουνιού, όπου τα αβγά του ειδικού ψαριού κατεργασμένα κι αυτά και σε μορφή αλίπαστου, τυλιγμένα μέσα σε ένα προστατευτικό κερί όταν κοπούν σε μικρές φετούλες τρελαίνουν τους ουρανίσκους από τη γλυκιά και συγχρόνως αρωματική με άρωμα εσπεριδοειδών , γεύση τους.

Πως το επιλέγουμε.

caviar_pic1Η αγορά του χαβιαριού πρέπει να γίνεται από επιλεγμένα καταστήματα , τα οποία να μας κάνουν να αισθανόμαστε εμπιστοσύνη έτσι ώστε να αποφύγουμε αγορά μη κατάλληλου προϊόντος σε υψηλή τιμή.

Ένα καλό χαβιάρι χαρακτηρίζεται από κόκκους , οι οποίοι δεν είναι ταλαιπωρημένοι, ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο ,ιδιαίτερα λαμπεροί ενώ αν το μυρίσουμε μοσχοβολάει ιώδιο και αλίπαστο κι όχι βαριά ψαρίλα τύποθ μουρουνέλαιο.

Πως σερβίρεται

Οι μεγαλύτεροι εχθροί του χαβιαριού είναι η ζέστη ο αέρας κι ο χρόνος.

Όσο περνάει ο χρόνος τα αρώματα του βαραίνουν η γεύση του γίνεται πιο αλμυρή και βαριά. Πρέπει να το συντηρούμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μεταξύ 0 – 3 βαθμών και να είναι όσο το δυνατόν αεροστεγώς κλεισμένο.

Το χαβιάρι σερβίρεται στο τραπέζι μέσα σε ένα μπολ το οποίο είναι μέσα σε άλλο μπολ που περιέχει πάγο.

Στην πιο απλή μορφή σερβίρεται πάνω σε μπλινί, μικρά στρογγυλά αμυλώδη καναπεδάκια ,πασαλειμμένα με ξινή κρέμα ή σε φρυγανισμένο ψωμί ελαφρά βουτυρωμένο.

Φυσικά σερβίρεται παρέα με φλοίδες καπνιστού σολομού αλλά μπορεί να συνοδεύσει πολλές άλλες συνταγές.

Με τι συνοδεύεται

Όπως είπα και στην αρχή το λουσάτο χαβιάρι προκαλεί λουσάτους συνοδούς.

Ένας τέτοιος μπορεί να είναι μια σπιρτόζα βότκα, κι ο καλύτερος συνοδός του χαβιαριού μια καλή σαμπάνια.

Και μιας και μιλάμε για σαμπάνια να σας πω ότι το κρασί δεν το αγαπάει ιδιαίτερα το χαβιάρι κι αν τέλος πάντων επιμένετε θα πρέπει να διαλέξετε κάποια ChardonnaySauvignon Blanc, έντονα αρωματικά και φρουτώδη. 

Τέλος αν θέλετε να συνοδεύσετε το χαβιάρι σας με ουίσκι διαλέξτε ένα γλυκόπιοτο ,ελαφρά καπνιστό και φρουτώδες.

Πηγή πληροφοριών :περιοδικό μαγειρικής αλυσίδας Σ/Μ

 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 38122
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 18-12-2008 10:29
 
Ξανθή μου εγω ένα απλό κορίτσι του τσατ σε υπέρευχαριστώ και για την αφιέρωση και για την δημοσίευση! 
Επειδή εγώ το χαβιάρι δεν το τρωω για breakfast όπως η Ειρήνη, για τις μέρες των γιορτών θα αρκεστώ σε μπρίκ και άντε βαριά σε λίγο αυγοτάραχο.Αλλά δεν θα το συνοδέψω με σαμπάνιες κλπ. αλλα με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο!
 
al1975
2. 18-12-2008 11:24
 
Ξανθή σε ευχαριστώ για την αφιέρωση... Το ξέρω κορίτσια ότι θα σας σοκάρω με αυτό που θα πω, αλλά το χαβιάρι δεν μου αρέσει καθόλου... Μου μυρίζει άσχημα... Βλασφημία ε? Πάντως Ξανθή πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες.
 
IRINI
3. 18-12-2008 14:35
 
Ξανθή μου πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες.Βέβαια εγώ τα ήξερα ήδη αφού από μικρή ηλικία η μαμά μου μόνο με μπελούγκα,μπρικ και σολωμο με μεγάλωσε. 
Σε ευχαριστούμε για την αφιέρωση. 
(χώρις πλάκα ήταν πολυ ενδιαφέρον το άρθρο και έμαθα πράγματα που δεν ήξερα,σε ευχαριστω)
 
melita
4. 18-12-2008 21:56
 
Θυμήθηκα ότι πριν πολλά χρόνια, όντας νιόπαντρη, ρεβεγιονάραμε στο σπίτι και είχα αποφασίσει μεταξύ των άλλων να προσφέρω και χαβιάρι. Κάτι δεν είχα υπολογίσει σωστά όμως, μας είχε πιάσει τέτοια αηδία από τη "μπόχα" που το πετάξαμε πριν καν προλάβουμε να το παρουσιάσουμε. Βέβαια τι θα περίμενε κανείς από μια οικογένεια που ούτε τα ψάρια ζωγραφιστά δε θέλει να δει... Ειρήνη για άλλη μια φορά θα συμφωνήσω μαζί σου. :)
 
rena
5. 18-12-2008 21:59
 
Ξεχάστηκα πάλι. Ξανθή οι πληροφορίες πολύ ενδιαφέρουσες ανεξαρτήτως του προηγούμενου σχολίου μου.
 
rena
6. 18-12-2008 22:50
 
Κορίτσια ευχαριστώ για τα σχόλια σας, μη νομίζετε ούτε εγώ έχω δοκιμάσει ποτέ!! και δεν ξέρω αν θα δοκίμαζα, δεν τα πάω και πολύ καλά με τις πολύ έντονες. 
Οι πληροφορίες είναι πάντα χρήσιμες για λόγους πληροφόρησης και μόνο!!!!!
 
xanthibax
7. 18-12-2008 22:53
 
Eιρήνη και Ρένα είστε πολύ μπίθουλες και οι δυο σας! 
Για καμμιά ρεγγα παστή είστε και κάνα ταραμά! :grin :grin :grin
 
al1975
8. 19-12-2008 00:31
 
Εγώ δεν κάνω σχόλια .... θα μου τα χώσει πάλι η Ειρήνη :zzz :grin Ξανθή πολύ ενδιαφέρον άρθρο, σε ευχαριστούμε!
 
KristineS

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 24/11/09 )