Επιλογές μελών
Βασικό Μενού
Χαβιάρι : μια παρεξηγημένη απόλαυση! |
Έχει υποβληθεί από xanthibax | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τρίτη, 16/12/08 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Αυτό το άρθρο το αφιερώνω σε όλα τα κορίτσια του chat και ιδιαίτερα στην Ειρήνη!!! Το χαβιάρι είναι ίσως από τις πιο παρεξηγημένες απολαύεις της ζωής ,γιατί σίγουρα θέλουμε να την περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Και φυσικά όταν η τιμή του κυμαίνεται περίπου στα 180 ευρώ /50 γραμμάρια και πάνω, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα λούσο το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε με ιδιαίτερη προσοχή και αρκετά σπάνια έως καθόλου για κάποιους. Και φυσικά δεν μπορεί να είναι μόνο του αλλά σε συνδυασμό με άλλες γεύσεις εξίσου όμως ακριβές ,όμως καπνιστός σολομός, μπρίκ ,ακριβές σαμπάνιες κλπ. Οι μικρές αυτές μπαλίτσες σερβίρονται για να εκμαυλίσουν συνειδήσεις, για να σε παρασύρουν σε λαγνεία ,για να ξεμυαλίσουν , για να γίνουν συνοδοί ανεπανάληπτων συνδυασμών με εκλεκτά ποτά, για να κάνουν μια νύχτα μαγική για να απογειώσουν τον ερωτισμό. Το χαβιάρι είναι ένα παρασκεύασμα, φτιαγμένο από αλίπαστα αβγά οξύρυγχου που υποβάλλονται σε μια σχετική ωρίμανση. Ο οξύρυγχος ζει στη Θάλασσα ,αλλά την εποχή των πάγων ανεβαίνει στις εκβολές των μεγάλων ποταμών της Ρωσίας και της Ασίας. Σήμερα ψαρεύεται σχεδόν αποκλειστικά στην Κασπία και σε ποσοστό 98%. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαβιαριού στον κόσμο είναι η Ρωσία και σε πολύ μικρό ποσοστό το Ιράν. Η σπανιότητα του προϊόντος προέρχεται από το γεγονός ότι ο οξύρυγχος για να παράγει αυγά πρέπει να μεγαλώσει και παράγει αυγά κάθε έξι χρόνια περίπου. Η παράδοση του χαβιαριού όπως την ξέρουμε εμείς προέρχεται από τη Ρωσία ενώ εισήχθη στη Γαλλία για πρώτη φορά τη δεκαετία του 20 από τους αδελφούς Πετροσσιάν. Τα αυγά του οξυρύγχου όταν εξαχθούν από την κοιλιά του θηλυκού, πλένονται, κοσκινίζονται, μπαίνουν σε άλμη και έπειτα στραγγίζονται και συσκευάζονται σε ειδικά μεταλλικά κουτιά. Το χαβιάρι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τριών ειδών:
Ποικιλίες χαβιαριού.Μπελούγκα : είναι το ακριβότερο όλων με πάνω από 200 ευρώ το 50 γρ.οι κόκοι του είναι μεγάλοι σαν φακές ολοστρόγγυλοι ,λαμπεροί με χρώμα που κυμαίνεται από γκρι έως γκρι ανοιχτό. Οσιέτρα : Είναι η μεσαία ποιότητα χαβιαριού με έντονα ιωδιούχα γεύση, ενώ το χρώμα των κόκκων του ,οι οποίοι είναι λίγο μικρότεροι από το μπελούγκα, κυμαίνεται από γκρίζο σκούρο έως μελανό. Σεβρούγκα: Το χρώμα του είναι μαύρο οι κόκκοι του είναι μικροί,σχεδόν ψιλοί σαν μικρές χαντρούλες , ενώ η γεύση του έχει ιδιαίτερη ένταση είναι περισσότερο αλμυρό και πιο παχύ, ενώ είναι φτηνότερο από τα προηγούμενα.Συμπιεσμένο: Παρότι είναι σχεδόν αλοιφή , δεν παύει να είναι ένα μαύρο χαβιάρι με πολύ δυνατή γεύση συνήθως έντονα αλμυρό που οι Ρώσοι αλιείς όταν το χρησιμοποιούν αλείφουν με αυτό κομμάτια ψωμιού. Λευκό χαβιάρι: Το φυλλάσανε μόνο για τους αυτοκράτορες της Μαντζουριας, τους τσάρους της Ρωσίας ενώ στο Ιράκ το πρόσφεραν μόνο στο Σάχη. Σήμερα είναι όχι μόνο ιδιαίτερο σπάνιο αλλά και πανάκριβο γι’ αυτό και υπάρχει λίστα αναμονής για την αγορά του μιας και προέρχεται από οξύρυγχο άνω των 60 ετών, που τα αυγά του παίρνουν ένα λευκόχρυσο χρώμα. Αβγά σολομού – μπρικ , κόκκινο χαβιάρι: Προέρχεται από το σολομό και τα διασημότερα είναι αυτά της Αλάσκας της Σκωτίας και της Νορβηγίας. Το αυγό είναι τεράστιο σχεδόν σαν στραγάλι, λαμπερό και πορτοκαλένιο. Το σωστό φρέσκο μπρικ έχει χρώμα ιδιαίτερα λαμπερό οι κόκκοι του είναι ιδιαίτερα τσιτωμένοι και όχι μαλακοί και ξεφούσκωτοι και ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον. Υπάρχει Ρώσικο σε κονσέρβες το οποίο δεν είναι φρέσκο. Έχουμε κι εμείς όμως το δικό μας χαβιάρι, το σπάνιο και επίσης πανάκριβο αβγοτάραχο, από τη λίμνη του Μεσολογγίου. Φτάνει στα σπίτια μας σε συσκευασία μικρού μπαστουνιού, όπου τα αβγά του ειδικού ψαριού κατεργασμένα κι αυτά και σε μορφή αλίπαστου, τυλιγμένα μέσα σε ένα προστατευτικό κερί όταν κοπούν σε μικρές φετούλες τρελαίνουν τους ουρανίσκους από τη γλυκιά και συγχρόνως αρωματική με άρωμα εσπεριδοειδών , γεύση τους. Πως το επιλέγουμε.Η αγορά του χαβιαριού πρέπει να γίνεται από επιλεγμένα καταστήματα , τα οποία να μας κάνουν να αισθανόμαστε εμπιστοσύνη έτσι ώστε να αποφύγουμε αγορά μη κατάλληλου προϊόντος σε υψηλή τιμή. Ένα καλό χαβιάρι χαρακτηρίζεται από κόκκους , οι οποίοι δεν είναι ταλαιπωρημένοι, ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο ,ιδιαίτερα λαμπεροί ενώ αν το μυρίσουμε μοσχοβολάει ιώδιο και αλίπαστο κι όχι βαριά ψαρίλα τύποθ μουρουνέλαιο. Πως σερβίρεταιΟι μεγαλύτεροι εχθροί του χαβιαριού είναι η ζέστη ο αέρας κι ο χρόνος. Όσο περνάει ο χρόνος τα αρώματα του βαραίνουν η γεύση του γίνεται πιο αλμυρή και βαριά. Πρέπει να το συντηρούμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μεταξύ 0 – 3 βαθμών και να είναι όσο το δυνατόν αεροστεγώς κλεισμένο. Το χαβιάρι σερβίρεται στο τραπέζι μέσα σε ένα μπολ το οποίο είναι μέσα σε άλλο μπολ που περιέχει πάγο. Στην πιο απλή μορφή σερβίρεται πάνω σε μπλινί, μικρά στρογγυλά αμυλώδη καναπεδάκια ,πασαλειμμένα με ξινή κρέμα ή σε φρυγανισμένο ψωμί ελαφρά βουτυρωμένο. Φυσικά σερβίρεται παρέα με φλοίδες καπνιστού σολομού αλλά μπορεί να συνοδεύσει πολλές άλλες συνταγές. Με τι συνοδεύεταιΌπως είπα και στην αρχή το λουσάτο χαβιάρι προκαλεί λουσάτους συνοδούς. Ένας τέτοιος μπορεί να είναι μια σπιρτόζα βότκα, κι ο καλύτερος συνοδός του χαβιαριού μια καλή σαμπάνια. Και μιας και μιλάμε για σαμπάνια να σας πω ότι το κρασί δεν το αγαπάει ιδιαίτερα το χαβιάρι κι αν τέλος πάντων επιμένετε θα πρέπει να διαλέξετε κάποια ChardonnaySauvignon Blanc, έντονα αρωματικά και φρουτώδη.Τέλος αν θέλετε να συνοδεύσετε το χαβιάρι σας με ουίσκι διαλέξτε ένα γλυκόπιοτο ,ελαφρά καπνιστό και φρουτώδες. Πηγή πληροφοριών :περιοδικό μαγειρικής αλυσίδας Σ/Μ
Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 38122 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 24/11/09 ) |
Σας προτείνουμε :
|
|
Συζητήσεις
- Τι θα φάμε σήμερα 25/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 19/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 15/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 14/03/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 05/01/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 26/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 06/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 28/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 10/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 05/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 25/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 23/08/2023