Υλικά:
- 2-2,5 κιλά χοιρινή μπριζόλα ότι προτιμάτε: για πιο μαλακό προτιμήστε λαιμό, για πιο άπαχο κανονική μπριζόλα. Λέγοντας μονοκόμματη εννοώ να μην τις κόψει ο κρεοπώλης όπως για σχάρα, αλλά να αφήσει ολόκληρο το κομμάτι.
- 4-5 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κιλά πατάτες ολόκληρες, ή αν είναι μεγάλες οι πατάτες, κομμένες στα τέσσερα
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο από τη γλάστρα, μόνο τα φύλλα (αν δεν έχετε φρέσκο, καλύτερα μην βάλετε καθόλου)
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
- 3-4 πορτοκάλια το χυμό
- 2 λεμόνια το χυμό
- 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ ή ουίσκι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 1 φλυτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
- 1 φλυτζ. τσαγιού κουκουνάρι
- αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση: (Δεν θέλει κόπο... όλα μαζί στο ταψί και ψήσιμο.) Θα χρειαστούμε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί και 2-3 φύλλα λαδόκολλα. Το κρέας το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 30’ λεπτά πριν μπει στο φούρνο. Αλατοπιπερώνουμε καλά καλά, ανοίγουμε μερικές τρυπούλες με ένα μυτερό μαχαιράκι, και καρφώνουμε κομματάκια σκόρδου και φυλλαράκια δεντρολίβανου. Ανάβουμε το φούρνο στο φουλ. Βάζουμε στο ταψί το κρέας, τις πατάτες, τα καρότα, δεντρολίβανο και το υπόλοιπο σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και τις πατάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά, χτυπώντας σε σέικερ τους χυμούς με το κονιάκ και τη μουστάρδα, και περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού. Σκεπάζουμε με τις λαδόκολλες ή με το καπάκι αν χρησιμοποιούμε γάστρα και βάζουμε στο φούρνο. Λάδι δεν βάζουμε γιατί το κρέας έχει αρκετά λιπαρά για το ψήσιμο του φαγητού. Σε 30’ λεπτά που έχει αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200-210 βαθμούς. Ψήνουμε για άλλα 45-50 λεπτά, και ξεσκεπάζουμε να δούμε τί γίνεται. Αν οι πατάτες είναι έτοιμες, αδειάζουμε όσο περισσότερο από το ζουμί μπορούμε σε ένα κατσαρολάκι. Ξαναβάζουμε το ταψί ξεσκέπαστο στο φούρνο για άλλα 15-20’ λεπτά για να πάρει χρώμα. Στο κατσαρολάκι, ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, και το βάζουμε να βράζει, μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό και να πήξει. Αν μείνει λίπος να επιπλέει πάνω πάνω στη σάλτσα το αφαιρούμε. Σερβίρουμε το κρέας με τα λαχανικά σε πιατέλα, ρίχνοντας από πάνω λίγο ωμό ελαιόλαδο ίσα για να γυαλίσουν οι πατάτες, και λίγο φρέσκο δεντρολίβανο.. Τη σάλτσα χωριστά σε σαλτσιέρα. Προσθήκη ως Αγαπημένο (16) | Εμφανίσεις: 10308 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |