Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Χοιρινό γιορτινό Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Παρασκευή, 26/12/08
Υλικά:
  • 2-2,5 κιλά χοιρινή μπριζόλα ότι προτιμάτε: για πιο μαλακό προτιμήστε λαιμό, για πιο άπαχο κανονική μπριζόλα. Λέγοντας μονοκόμματη εννοώ να μην τις κόψει ο κρεοπώλης όπως για σχάρα, αλλά να αφήσει ολόκληρο το κομμάτι.
  • 4-5 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κιλά πατάτες ολόκληρες, ή αν είναι μεγάλες οι πατάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο από τη γλάστρα, μόνο τα φύλλα (αν δεν έχετε φρέσκο, καλύτερα  μην βάλετε καθόλου)
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
  • 3-4 πορτοκάλια το χυμό
  • 2 λεμόνια το χυμό
  • 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ ή ουίσκι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 φλυτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
  • 1 φλυτζ. τσαγιού κουκουνάρι
  • αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση: (Δεν θέλει κόπο... όλα μαζί στο ταψί και ψήσιμο.)
Θα χρειαστούμε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί και 2-3 φύλλα λαδόκολλα. Το κρέας το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 30’ λεπτά πριν μπει στο φούρνο. Αλατοπιπερώνουμε καλά καλά, ανοίγουμε μερικές τρυπούλες με ένα μυτερό μαχαιράκι,  και καρφώνουμε κομματάκια σκόρδου και φυλλαράκια δεντρολίβανου.

Ανάβουμε το φούρνο στο φουλ.

Βάζουμε στο ταψί το κρέας, τις πατάτες, τα καρότα, δεντρολίβανο και  το υπόλοιπο σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και τις  πατάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά, χτυπώντας σε σέικερ τους χυμούς με το κονιάκ και τη μουστάρδα, και περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού. Σκεπάζουμε με τις λαδόκολλες ή με το καπάκι αν χρησιμοποιούμε γάστρα και βάζουμε στο φούρνο. Λάδι δεν βάζουμε γιατί το κρέας έχει αρκετά λιπαρά για το ψήσιμο του φαγητού.

Σε 30’ λεπτά που έχει αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200-210 βαθμούς.

Ψήνουμε για άλλα 45-50 λεπτά, και ξεσκεπάζουμε να δούμε τί γίνεται. Αν οι πατάτες είναι έτοιμες, αδειάζουμε όσο περισσότερο από το ζουμί μπορούμε σε ένα κατσαρολάκι. Ξαναβάζουμε το ταψί ξεσκέπαστο στο φούρνο για άλλα 15-20’ λεπτά για να πάρει χρώμα.

Στο κατσαρολάκι, ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, και το βάζουμε να βράζει, μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό και να πήξει. Αν μείνει λίπος να επιπλέει πάνω πάνω στη σάλτσα το αφαιρούμε.

Σερβίρουμε το κρέας με τα λαχανικά σε πιατέλα, ρίχνοντας από πάνω λίγο ωμό ελαιόλαδο ίσα  για να γυαλίσουν οι πατάτες, και λίγο φρέσκο δεντρολίβανο.. Τη σάλτσα χωριστά σε σαλτσιέρα.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (16) | Εμφανίσεις: 10308
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 28-12-2008 18:37
 
Πολύ ωραία η συνταγή σου Αρχοντία, φαντάζομαι η σάλτσα θα έχει πολύ άρωμα από τα πορτοκάλια!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!!
 
xanthibax
2. 28-12-2008 18:46
 
Η σάλτσα αυτή είναι πολύ νόστιμη, δεν γλυκίζει υπερβολικά, και μυρίζει δεντρολίβανο και σκόρδο. Πρέπει να πώ οτι τσακώνονται για τη σάλτσα και για τις πατάτες, και μου αφήνουν το κρέας!
 
arhontia
3. 28-12-2008 22:59
 
To μπριζολίκι το είχα πάρει και εγω πρίν λιγο καιρό και παρότι το μαρινάρισα πολύ μου βγήκε σκληρό. 
Απο το λαιμό ολοκληρο δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ και δεν το ειχα σκεφτεί και ποτέ.Ωραία ιδέα για τραπέζι και ξεκούραστη. 
Δεν χρειάζεται καθόλου μαρινάρισμα πριν;;
 
al1975
4. 29-12-2008 09:41
 
Ναι, ξεκούραστη, γιατί καλή η μαγειρική αλλά να προλαβαίνουμε και κανένα beaute ως γυναίκες! 
Αν θέλεις μπορείς να το μαρινάρεις για τη γεύση - όχι για μαλάκωμα. Λειώνει στο στόμα, ο λαιμός είναι πολύ μαλακός, αλλά το έχει το παχάκι του. 
Γενικά έχω παρατηρήσει οτι το χοιρινό στεγνώνει και σκληραίνει αν ψηθεί παραπάνω από όσο πρέπει αντί να μαλακώνει. Μόλις λοιπόν ψηθεί, πρέπει να βγεί από το φούρνο, να σταθεί 5-10 λεπτά και μετά να κοπεί.
 
arhontia
5. 31-12-2008 13:09
 
Αρχοντία, ευχήσου μου καλή τύχη γιατί θα φτιάξω αύριο, στο γιορτινό τραπέζι, αυτό το ωραίο φαγητό που προτείνεις. Ευχαριστούμε για τη συνταγή. :zzz
 
despoinaki
6. 31-12-2008 19:09
 
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!! 
Και γω θα το φτιάξω πάλι αύριο που περιμένω κόσμο, γιατί μου το ζητήσανε.
 
arhontia
7. 01-01-2009 15:32
 
Χρόνια πολλά!! 
Το έκανα το φαγητό και μου πέτυχε. Έγινε πολύ νόστιμο και άρεσε σε όλους. Πρέπει να πω όμως ότι έβαλα 5-6 κουταλιές λάδι και ότι δεν έφτιαξα τη σάλτσα γιατί μου έμεινε λίγο ζουμί, που επειδή ήταν πηχτό και ωραίο, μπήκε κατευθείαν πάνω στις πατάτες και στο κρέας.  
Φιλάκια!!! :zzz
 
despoinaki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 28/12/08 )