Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Αφιερώματα arrow H τεχνη της ταρτας
H τεχνη της ταρτας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από iwanna   
Κυριακή, 25/01/09

Η τεχνη της ταρτας

11d3cf65_220Ταρτες! Οτι πιο κομψο,γευστικο και αφρατο μπορει να ετοιμασει μια σπιτικη κουζινα σε οτι αφορα τα γλυκα τουλαχιστον.Γλυκες συνηθως με γεμιση μαρμελαδα ,φρουτα κρεμες η καρπους κλεινουν απολαυστικα ενα γευμα και ειναι ιδανικες για απογευματινο μαζι με τον καφε η το χυμο μας.

Ευκολες κατα βαση απαιτουν ωστοσο μερικα μυστικα και τεχνικες για να αποδωσουν το μεγιστο της γευσης και της εμφανισης τους.

Υλικα (για μια ταρτα διαμετρου 23 εκ.)
  • 225γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 1 πρεζα αλατι
  • 115γρ. βουτυρο η μαργαρινη παγωμενο και κομμενο σε κομματακια
  • 3-4 κουτ.σουπας παγωμενο νερο

Ετοιμαζοντας κλασσικη ψιχουλιαστη ζυμη

Κοσκινιζουμε το αλευρι και το αλατι.Προσθετουμε τα κυβακια του βουτυρου και ανακατευουμε τα υλικα τριβοντας τα με τις ακρες των δαχτυλων μας μεχρι το μιγμα να μοιαζει με ψιχουλα ψωμιου.Πασπαλιζουμε το μιγμα με 3 κουτ.σουπας κρυο νερο και ανακατευουμε προσεκτικα με ενα πιρουνι.Πλαθουμε το μιγμα σε μπαλα.Αν ειναι πολυ ξερη και στεγνη και κομματιαζεται προσθετουμε αλλη μια κουταλια παγωμενο νερο ανακατευουμε και πλαθουμε παλι σε μπαλα.Τυλιγουμε την μπαλα της ζυμης σε διαφανη μεμβρανη και την τοποθετουμε στο ψυγειο για 30 λεπτα.

Για να ετοιμασουμε τη ζυμη στο μπλεντερ

ριχνουμε στον καδο της συσκευης το αλευρι κοσκινισμενο,το αλατι και το βουτυρο σε κυβακια.Δουλευουμε τα υλικα με διακοπτομενη λειτουργια μεχρι το μιγμα να γινει ψιχουλιαστο.Προσθετουμε το παγωμενο νερο και χτυπαμε ελαφρα.Το μιγμα θα πρεπει να ειναι ακομα ψιχουλιαστο.Το βγαζουμε απο το μπλεντερ και το πλαθουμε σε μπαλα.Το τυλιγουμε σε διαφανη μεμβρανη και το τοποθετουμε στο ψυγειο.

Στρωνοντας τη ζυμη στη φορμα

Αφου βγαλουμε την μπαλα της ζυμης απο το ψυγειο την ξατυλιγουμε απο τη μεμβρανη και την απλωνουμε σε επιπεδη επιφανεια κατα προτιμηση μαρμαρινη η εστω κρυα.Την απλωνουμε με τον πλαστη με ολη μας τη δυναμη και προς ολες τις κατευθυνσεις για να ανοιξει ομοιομορφα.Καθε τοσο σηκωνουμε τη ζυμη και τη γυριζουμε λιγο για να μην κολλησει στην επιφανεια με την πιεση που ασκουμε.Επισης με τον τροπο αυτο ο δισκος της ζυμης αποκτα παντου ομοιομορφο παχος.Σεολη τη διαρκεια τηα διαδικασιας πασπαλιζουμε τακτικα τη ζυμη με λιγο αλευρι για να μην κολλησει στον πλαστη.Συνεχιζουμε το ανοιγμα με τον πλαστη μεχρι η ζυμη να αποκτησει παχος περιπου 3 χιλ.και να απλωσει 5 εκ.απο το επανω ανοιγμα του ταψιου η της φορμας που θα ψησουμε.Τυλιγουμε με προσοχη τη ζυμη στον πλαστη κινωντας τον αργα επανω της αφου πρωτα αλευρωσουμε πλαστη και ζυμη.Στη συνεχεια ξεδιπλωνουμε τη ζυμη στο ετοιμο ταψακι(ελαφρα βουτυρωμενο και αλετρωμενο)προσεχοντας ωστε να περισσευει ομοιομορφα οσο το δυνατον πιο πολυ εξω απο το ταψακι η φορμα.Με προσοχη και απαλες κινησεις απλωνουμε τη ζυμη μεσα στο ταψακι ωστε να καλυψει καλα τα τοιχωματα και τον πυθμενα.Χρησιμοποιουμε τις ρωγες των δαχτυλων μας και ποτε τα νυχια για να μην κοπει η ζυμη.

Χρησιμες συμβουλες

  • Το παγωμενο βουτυρο ειναι ιδανικο για τη ζυμη αυτη γιατι δεν προλαβαινει να ζεσταθει πολυ κατα τη διαρκεια του τριψιματος με το αλευρι.Το βουτυρο σε θερμοκρασια περιβαλλοντος θα δωσει στο μιγμα λασπωμενη και οχι ψιχουλιαστη υφη ενω θα ταλαιπωρησει και μας.
  • Διαλεγουμε απλο βουτυρο η μαργαρινη και οχι τυπου <σοφτ>(soft)το οποιο παγωνει γρηγορα αλλα ξεπαγωνει επισης γρηγορα.Στη διαρκεια του ανακατεματος με το αλευρι αν το βουτυρο ζεσταθει (ειναι καλοκαιρι ακομη)τοποθετουμε το μπολ στο ψυγειο για μερικα λεπτα και συνεχιζουμε αργοτερα.
  • Εκτος απο το βουτυρο αλλα υγρα που τυχον θα χρησιμοποιησουμε στη ζυμη(νερο,ποτο,χυμος)πρεπει να ειναι παγωμενα αλλιως θα λιωσουν αυτα το βουτυρο.
  • Οταν προσθετουμε νερο η αλλο υγρο ριχνουμε τη μικροτερη δυνατη ποσοτητα που αναγραφεται στη συνταγη αλλα μεμια κινηση.Αν χρειαστει και αλλο υγρο το προσθετουμε στη συνεχεια και αυτο με μια κινηση.
  • Οταν τυλιγουμε τη ζυμη σε μπαλα το κανουμε με τις λιγοτερες δυνατες κινησεις για να μην τη ζεστανουμε.Τελος καλο ειναι να τοποθετησουμε τη ζυμη στο ψυγειο για τα προτεινομενα λεπτα και οχι παραπανω.Δηλαδη μετα το παγωμα καλο ειναι να συνεχιζουμε επι τοπου την παρασκευη του γλυκου και οχι την επομενη μερα η μετα απο ωρες.Ετσι η ζυμη θα παραμεινει ψιχουλιαστη και δε θα γινει<λαστιχενια>μετα απο πολυωρη παραμονη στο ψυγειο.

Σημειωση

Τις συμβουλες που παρεθεσα παραπανω δανειστηκα απο ενα παλιο τευχος του περιοδικου <ΓΕΥΣΗ-ΚΟΥΖΙΝΑ> που ειχα φυλλαξει.

Καλη σας επιτυχια.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 13484
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 26-01-2009 17:36
 
πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου Ιωάννα. Να προσθέσω και εγώ ότι και το αλεύρι πρέπει να είναι παγωμένο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Βάζουμε δηλαδή την ποσότητα αλευριού που θέλουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες πριν φτιάξουμε την ζύμη.
 
ekaterini
2. 08-02-2009 22:31
 
Ευχαριστω πολυ εμαθα πραγματα που δεν ηξερα, γηρασκω αει διδασκομενη!... Δεν ειναι ψεμα!
 
pastaflora
3. 08-02-2009 22:33
 
Να είσαι καλά pastaflora.
 
iwanna
4. 09-02-2009 11:42
 
Καταπληκτική ανάρτηση. Μπράβο σου.
 
Nena
5. 09-02-2009 14:22
 
Eτχαριστω πολυ Νενα.
 
iwanna

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 17/04/10 )