Μπογατσα Πελοποννησιακή ή Ηπειρωτικη της Καθαράς Δευτέρας & Μεγαλοβδομάδας! Διακεκριμένο αρτοσκεύασμα. Σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο και στην Ήπειρο φτιάχνουν αυτό το ψωμί κυρίως στις Νηστείες και την Καθαρά Δευτέρα με μικρές παραλλαγές. Αφού πλάσουνε την μπογάτσα στο ταψί μπορούν και την κεντάνε με δύο πιρούνια σχηματίζουν στο κέντρο σταυρό , και μια μπορντούρα γύρω γύρω ότι θέλουνε. Πολλές φορές την κάνουνε στους γάμους και την κεντάνε με λουλούδια και περιστέρια, σταφύλια και κληματόφυλλα. Συνήθως την λένε μπογάτσα και όχι μπουγάτσα. . Κάπου κάπου την λένε και μπουγάτσα, αλλά εννοούν αυτήν την μπουγάτσα-ψωμί, και όχι την άλλη τη μπουγάτσα με κρέμα της Θεσσαλονίκης την οποία λένε ότι είναι μπουγατσα ζαχαροπλαστείου! Υλικά (για ταψί Νο 32)
- 700 γραμ. αλεύρι σκληρό
- 200 γραμ. ζάχαρη
- 300 μ.λ. εκλεκτό λάδι
- 100-150 μ.λ. κρασί λευκό ή κόκκινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλα
- μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρίφαλο
- Δύο τρίτα του κουταλιού του γλυκού σόδα διαλυμένη σε 5 κουτ σούπας χυμό λεμονιού
- 3 ή 4 κουταλιές σούπας σουσάμι.
Εκτέλεση
- Από το μετρημένο λάδι αλείφω το ταψί και το πασπαλίζω με σουσάμι το μισό.
- Βάζω το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνω το λάδι. Τρίβω τις παλάμες και το κάνω σαν τραχανά. Προσθέτω και την ζάχαρη το κρασί τις μυρωδιές, και την σόδα διαλυμένη στο λεμόνι.
- Ζυμώνω να ενωθούν καλά, όλα τα υλικά. Πρέπει να γίνει μαλακό ζυμάρι, αν χρειαστεί βάζω και λίγο χλιαρό νεράκι.
- Πλάθω στο προετοιμασμένο ταψί και πασπαλίζω με το υπόλοιπο σουσάμι στην επιφάνεια και απλή ζάχαρη. Κεντάμε με τα πιρούνια αν θέλουμε και όσο μπορούμε.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο Κ για μια ώρα περίπου οπότε θα ροδίσει ελαφρά.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 15122 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |