Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Λαγάνα Νο.03 της Καθαρής Δευτέρας!!
Λαγάνα Νο.03 της Καθαρής Δευτέρας!! Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Σάββατο, 28/02/09
Υλικά
  • 20 γραμ. μαγιά νωπή
  • ½ κούπα χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό , και ακόμη έξτρα ποσότητα για το πλάσιμο.
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια βούτυρο
  • 2 ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Από το βράδυ 12-15 ώρες πριν, <πιάνω την μαγιά> , με: αρκετό αλεύρι ½ κούπα χλιαρό νερό, και την μαγιά. Τα ανακατεύω , και τα σκεπάζω σε ένα μπολ , και τα αφήνω να ανέβει η ζύμη και να κατέβει πολλές φορές μέχρι το πρωί, και να ξινίσει λιγάκι.

Το πρωί βάζω μέσα στον κάδο του μίξερ τις 2 ½ κούπες περίπου ζεστό- προς το χλιαρό νερό, το υπόλοιπο αλεύρι (όχι την έξτρα ποσότητα!), το λάδι το αλάτι το βούτυρο, την ζάχαρη και στο τέλος την ζύμη της βραδινής μαγιάς. Τα ανακατεύω με τα ζυμωτήρια να ομοιογενοποιηθούν καλά. Εν συνεχεία συνεχίζω να ζυμώνω πολύ καλά για 10 περίπου λεπτά ακόμη να γίνει μια καλά ζυμωμένη μπάλα που να ξεκολλά και να μαζεύεται κοντά στα ζυμωτήρια. Όπως είναι την αφήνω μέσα στον μπολ να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο. Αλλά επειδή δεν πρέπει να χάσει τα υγρά της, την σκεπάζω πρώτα με μία στεγνή πετσέτα και με μία υγρή στυμμένη καλά από επάνω. Και από επάνω με μια κουβέρτα να φουσκώσει πολύ καλά.

Μόλις φουσκώσει, την πατώ γροθιά μέσα στο κέντρο της ζύμης, και ξεφουσκώνει. Χωρίζω την ζύμη σε 3 μέρη–λαγάνες. Αφήνω να φουσκώσουν οι λαγάνες.

Τις αλείφω με λάδι ελαφρά και τις ανοίγω πατώντας με τα δάκτυλα σε ένα χοντρό φύλλο. Και δεν τις τρυπώ. Τις αφήνω να φουσκώσουνε πάλι.

Μόλις φουσκώσουν, ΤΟΤΕ τις βάζω στο ταψί, και με τα δυο δάκτυλα, κάνω δακτυλιές στις φουσκωμένες λαγάνες, και εν συνεχεία, τις αλείφω με πινέλο και νερό ελάχιστο και τις πασπαλίζω με σουσάμι να κολλήσει.

Τώρα είναι ώρα για ψήσιμο. Προθερμαίνω στους 180ο Κ. και ψήνω μέχρι να ροδίσει, όσο και όπως μου αρέσουν.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 13368
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 28-02-2009 15:39
 
Καλή Σαρακοστή και σε σένα σ'ευχαριστούμε για την πολίτιμη αυτή συνταγή της Καθαράς Δευτέρας
 
ekaterini
2. 28-02-2009 19:04
 
Χαίρομαι που μπορώ να σε βοηθώ εκεί που είσαι στα ξένα. Ειναι δύσκολο να βρής ελληνικά βιβλία εκεί. Αλήθεια σε ποιά πόλη μένεις; Επί πλέον θέλω να σε συγχαρώ για τα άψογα ελληνικά σου, και για τις προσπάθειές σου γύρω από τα έθιμα. Οι συνταγές αυτές είναι από βιβλίο μου. έχω πάραπολλές ελληνικές και ξένες. Γράψε μου καμμιά καναδέζικη ααν θέλεις.... Ευχαριστώ εκ τψν προτέρων.
 
pastaflora
3. 01-03-2009 17:56
 
Ωραία συνταγή για λαγάνα. Σίγουρα όμως με μαλακό αλεύρι; Εχω μία απορία και δύο μπορώ να σου πω. Αφού γενικώς τα ψωμιά θέλουν σκληρό αλεύρι, Γι αυτό. Πες μου pastaflolra μου σε παρακαλώ.
 
Nena
4. 01-03-2009 18:45
 
Αυτην την συνταγή την κάνει η κόρη μου και γίνεται υπέροχη, γιαυτό την έγραψα. ελπίζω να σου γίνει καλή. Έτσι ακριβώς μα αυτό το αλεύρι.  
Καλά να περάσετε
 
pastaflora
5. 02-03-2009 22:08
 
Τα θερμά μου συγχαρητήρια και στην κόρη που φτιάχνει τέτοιες λαγάνες κα στην μητέρα που μας έδωσε την συνταγή. Τις έκανα και έγιναν ανεπανάληπτες. Επίσης να ευχαριστήσω γα τα καλά σου λόγια σχετικά με τα ελληνικά μου, αλλά πρέπει να σου πω ότι αυτό το πολύτιμη βγάζει μάτι στο σχόλιό μου (τέλος πάντων το λάθος ήταν τυπογραφικό και όχι ορθογραφικό). :eek
 
ekaterini
6. 03-03-2009 20:58
 
Μην σκάς γιά τίποτε! Είσαι υπέροχη! Εγώ να δής πόσα λάθη κάνω γιατί δεν βλέπω καλά, έχω κουράσει πάρα πολύ τα μάτια μου με την ζωγραφική και το διάβασμα, και με εκνευρίζουν τα γυαλιά μου, π.χ. τώρα σου γράφω στα σκοτεινά. Τί έγινε με το πάρτυ; γράψε μου, περιμένω νέα σου.
 
pastaflora
7. 12-02-2010 16:19
 
Λοιπόν όπως και πέρσι, έτσι και φέτος αυτή την λαγάνα θα κάνω. Είχε εξαιρετική επιτυχία. Καλή Σαρακοστή να έχουμε :)
 
ekaterini

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 14/02/10 )