Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Τοπικές συνταγές arrow Μπομπότα (4 παραδοσιακές συνταγές)
Μπομπότα (4 παραδοσιακές συνταγές) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 06/04/09
Μπομπότα με σπανάκι ή σέσκουλο  πηλιορείτικη

Υλικά

  • 1  φακελάκι μπέικιν  πάουντερ   ή   τρία   και μισό κουταλάκια του γλυκού κοφτά (προαιρετικά  αν την θέλουμε πολύ αφράτη την ζύμη).
  • ¼ κουταλάκι μικρό σόδα (ποτού),
  • λίγο πιπέρι   αλάτι,( για τον χυλό),
  • ¼  του  κιλού καλαμποκάλευρο.
  • 1 ½ - 2 ποτήρια του νερού λάδι
  • άνηθο μπόλικο και κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό,
  • σπανάκι ή σέσκουλο πλυμένο και ψιλοκομμένο και σμουριγμένο με ελάχιστο αλάτι,
  • τρίμμα αρκετό φέτας, αλάτι και πιπέρι,
  • 1 μεγάλο κατσαρόλι  ζεστό νερό
  • 1 φύλλο μεγάλο   (να απλώνεται στο ταψί και να εξέχει πολύ  γύρω –γύρω) σπιτικό ή χωριάτικο από σιτάλευρο , λαδωμένο πολύ καλά πάνω -κάτω , για να το στρώσω, στο  καλά λαδωμένο εσωτερικά πυρέξ ή ταψάκι μου, και να βάλω μετά  το κουρκούτι (χυλό ) της  μπομπότας, για   να μην κολλήσει στο ψήσιμο.

Εκτέλεση

  • Ζυμώνω και ανοίγω με σιτάλευρο ένα μεγάλο και  ωραίο φύλλο να στρώνεται μέσα στο λαδωμένο  ταψί, και να βγαίνει μπόλικο απέξω γύρω-γύρω , για να δεχθεί το κουρκούτι χυλό, για   να μην κολλήσει στο ταψί η μπομπότα.
  • Το λαδώνω  πολύ καλά πάλι από επάνω , πριν ρίξω το μείγμα της μπομπότας.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ  ανακατεύω καλά  το μισό  από το λάδι  το πολύ {κρατάω ½ ποτηριού  για  επάνω   από την πίτα}, το νερό το ζεστό, και  το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν, την σόδα,  το αλάτι και το πιπέρι . Να είναι ένας πηχτός χυλός,  που πήζει όσο  το ανακατεύουμε περισσότερο. 
  • Τα ρίχνω στο ταψί  και εν τω μεταξύ το αλεύρι έχει   πήξει  αρκετά.. Ρίχνω από επάνω ανακατεμένα  το σπανάκι το κρεμμυδάκι τον άνηθο και την ψιλοκομμένη φέτα  με το γιαούρτι  αλατοπιπερωμένα, και πιέζω ελαφρά να  δέσουν. Ρίχνω από πάνω  κι άλλο λίγο λάδι. Φουρνίζω, στους 220ο Κελσίου μέχρι να ροδίσει το σπανάκι.

Τρώγεται ζεστή.

Μπομπότα Μπατσαρό με χόρτα διάφορα

Αλλιώτικη Ηπειρώτικη συνταγή !! 

Γίνεται με χόρτα  σπανάκι, σέσκουλο, λάπατο,  βλίτα,  μαϊντανό, άνηθο, Κρεμμύδια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, 2 πράσα, όλα  ψιλοκομμένα και αχνισμένα στην κατσαρόλα με λίγο λάδι,  να σβήσουν πολύ,  και  τα ανακατεύω με  τυρί τριμμένο φέτα, και 1 ποτήρι του κρασιού ρύζι, ή τραχανά  και βούτυρο γάλακτος.  

Η ζύμη –κουρκούτι πρέπει να είναι πολύ σφιχτή με τυρί ανακατεμένη και βούτυρο, και την πλάθουμε χοντρά σουτζουκάκια, και την μισή την βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί κάτω σε όλη την επιφάνεια ένα σουτζουκάκι ένα κενό – ένα σουτζουκάκι ένα κενό, και απλώνουμε ανάμεσα τα λαχανικά γέμιση. Από επάνω  επαναλαμβάνω το ίδιο επάνω στα χόρτα με την ζύμη σουτζουκάκια!.  Σε κάθε κομματάκι βάζω και από λίγο βούτυρο, και την ψήνω να ροδίσει,  στους 220ο Κ.

Μπομπότα Γλυκιά Βλάχικη αλμυρή 
Παραδοσιακή  Βλάχικη !!

Υλικά Για το κουρκούτι (χυλό)

  • 1 κατσαρόλι νερό βραστό,
  • ¼   κιλού καλαμποκάλευρο,
  • ½   ποτηριού του νερού  ζάχαρη, 
  • ½  φλυτζάνι λάδι.,
  • ½   φλυτζάνι σταφίδες  άσπρες,
  •  ½   φλυτζάνι σταφίδες μαύρες,
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο,
  • 2 κουταλάκια κανέλα τριμμένη,
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού αμύγδαλα  χοντροκομμένα,
  • ½ φλυτζάνι χοντροκομμένα καρύδια,
  • 1 φακελάκι  {η   3 ½ κουταλάκια του γλυκού κοφτά} μπέικιν  πάουντερ.
  • 1  φύλλο από σιτάλευρο,  σπιτικό ή χωριάτικο, μεγάλο, να σχηματίζει  μέσα στο ταψί σαν λεκάνη γύρω- γύρω,  για να δεχθεί  τον χυλό (το κουρκούτι) της μπομπότας.
  • Ταψί λαδωμένο  πολύ καλά. 
Σιρόπι 
 Βράζω :
  •  2 ½  ποτήρι νερό ,
  •  3 ποτήρι ζάχαρη,     η 
  •  2 ½ ποτήρι  νερό,
  •  1 ½ ποτήρι  ζάχαρη,   και 
  •  1 ½  ποτήρι μέλι ,  με
  •  1 κομμάτι κανέλλα.

Εκτέλεση

  • Ανοίγω το φύλλο με απλό σιτάρι  αλεύρι, και το απλώνω μπόλικο στο ταψί το λαδωμένο  να βγαίνει από ταψί γύρω - γύρω μπόλικο. Το λαδώνω  καλά .
  • Κάνω  έναν χυλό με  το αλεύρι  , από το καλαμπόκι , το νερό το μπέικιν  ,και μετά  προσθέτω όλα τα άλλα  αρωματικά  και  τους  ξηρούς  καρπούς ανακατεύω καλά και με το λάδι και τα ρίχνω στο  καλά λαδωμένο  ταψί. Ψήνω ½ - ¾  της ώρας μέχρι να ροδίσει  σε μέτριο φούρνο δηλαδή 185ο  Κελσίου. Το περιχύνω με σιρόπι.  
Μπομπότα Γαλατόπιτα αλμυρή
Κουρκουτό  Πολέντα Αγρινιώτικη Παραδοσιακή!                      

Υλικά

  • ¼  του κιλού ή 300 γραμ. καλαμποκάλευρο
  • 2 φύλλα σπιτικά ή χωριάτικα από σιτάλευρο για να μην κολλάει στο ταψί  η μπομπότα.
Γέμιση
  • 1 κιλό γάλα βρασμένο με το καλαμποκάλευρο και αλάτι και πιπέρι το ανάλογο
  • 5-6 αυγά  κτυπημένα
  • 2-3 κουταλιές βιτάμ
  • ½ -1 κεσεδάκι  γιαούρτι  ΤΟΤΑΛ
  • λάδι για το ταψί και για τα φύλλα 

Εκτέλεση 

  • Στο ζεστό γάλα, ρίχνω  το καλαμποκάλευρο και το αλατοπίπερο με το Βιτάμ και  ανακατεύω καλά να μην κολλήσει και να  γίνει ένας πηχτός χυλός. Αποσύρω από την φωτιά και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να κρυώσει.
  • Κτυπώ τα αυγά προσθέτω και το γιαούρτι και τα ρίχνω  όλα μέσα στο μείγμα στο κουρκούτι, (ανακατεύοντας πολύ καλά).
  • Στρώνω σε πολύ καλά λαδωμένο ταψί 2 χωριάτικα φύλλα,  με λάδι ανάμεσα τους, μέσα σε αυτά  αναποδογυρίζω το κουρκούτι  από την κατσαρόλα.
  • Το φουρνίζω  σε προθερμασμένο φούρνο.Ψήνω μέχρι να ροδίσει  στους 200ο Κ.

Τρώγεται ζεστή.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 32110
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 15/02/10 )