Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Λαζαράκια (Kουλουράκια της Βαγιοβδομάδας)
Λαζαράκια (Kουλουράκια της Βαγιοβδομάδας) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 06/04/09

Λαζαράκια κουλουράκια Καλύμνικα της Βαγιοβδομάδας και της Μεγάλης Εβδομάδας

Την Παρασκευή και το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές της Καλύμνου φτιάχνουν τα νηστίσιμα κουλουράκια των ημερών που έρχονται. Η  συνταγή  είναι απλή νηστίσιμη, μπορεί να είναι πορτοκαλιού, μπορεί να είναι κανέλας,μπορεί να είναι  μουστοκούλουρα  όπως αυτά που σας περιγράφω παρακάτω, αλλά η διαφορά είναι στο πλάσιμο και τα λένε ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ  διότι τα  φτιάχνουν σαν τον Λάζαρο  την μέρα που έγινε το θαύμα!
Φτιάχνουν ανθρωπάκια με  κεφάλι  πόδια και χέρια και μπήγουν στο κεφάλι δύο ματάκια και στόμα..
Τα ψήνουν και τα κερνάνε μαζί με αυγά  στα παιδάκια που λένε του Λαζάρου τα  Κάλαντα, κρατώντας  (όπως και στον Βόλο  μόνο που εκεί τα λένε αποκλειστικά και μόνο τα κορίτσια!) καλαθάκια στολισμένα με Λουλούδια εις Ανάμνησιν για το Θαύμα της Ημέρας!

 <Ηρθε ο Λάζαρος ήλθαν τα Βάγια, ήλθε η Κυριακή που τρών τα ψάρια  σήκω Λάζαρε και μην Κοιμάσαι ήλθε η Μάνα σου από την πόλη..... οι κοτούλες σας αυγά γενούνε και φωλιτσες τους δεν τα χωρούμε, δώστε και σε μας να σας χαρούμε! Βάγια βάγια των Βαγιών ,τρώνε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώνε το ψητό (το μουούρι) το αρνί!.>
Κουλουράκια μούστου ή μουστοκούλουρα Αρετής Πιστιολα

Υλικά

  • 1 ποτήρι νερού με  μούστο βρασμένο
  • ½ κιλό αλεύρι  που φουσκώνει μόνο του ΑΠ
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν
  • 1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
  • 1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο,
  • ¾ του ποτηριού ζάχαρη διότι δεν τα θέλω πολύ γλυκά,
  • 1 χούφτα σταφίδες διάφορες,
  • 1 χούφτα τριμμένα καρύδια χοντρά,
  • 1-2 μεγάλες κουταλιές σουσάμι
  • 1 ποτήρι νερού λάδι καλαμποκέλαιο.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ : Άμα τα θέλω πολύ αφράτα  και όχι τραγανά  μπορώ να προσθέσω και  1 φακελάκι  ή 1 ουγκιά (30 γραμμάρια) αμμωνία σκόνη διαλυμένη σε λίγη πορτοκαλάδα.
 
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ :Μερικοί  προτιμούν τα κουλουράκια τους αντί με μπέικιν να βάλουν μαγιά την οποία διαλύουν σε λίγη χλιαρή πορτοκαλάδα.  Γίνονται επίσης τραγανά αλλά πιο ινώδη.

Εκτέλεση

  Τα ζυμώνω  όλα μαζί και πλάθω  και ψήνω  σε μέτριο φούρνο στους 185ο Κ. μέχρι να γίνουν χρυσορόδινα.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 15436
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 08-04-2009 10:22
 
δεν το ηξερα αυτο το εθιμο ουτε τα Καλαντα του Λαζάρου!!μπραβο κ.Αρετη στη σωστη ωρα η δημοσιευση σας!
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 20/05/12 )