Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Συμβουλές για ψητά στο φούρνο
Συμβουλές για ψητά στο φούρνο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Τρίτη, 14/04/09

Ότι σας γραφώ παρακάτω είναι οδηγίες της μητέρας μου που κατά γενική ομολογία πετυχαινει τα ψητά παρά πολύ με τέλεια τραγανή κρουστα.Μου έχει γράψει λοιπόν αυτές τις οδηγίες τις οποίες τηρώ ευλαβικά κάθε φορά που ψήνω στο φούρνο και με έχουν βγάλει ασπροπροσωπη.Σας τις δίνω μιας και κάποιοι από εμάς το Πάσχα ίσως ψήσουμε το αρνάκι στην κουζίνα μας!!

Γενικές Οδηγίες για όλα τα ψητά κρέατα στο φούρνο (γουρουνόπουλο, αρνί, γαλοπούλα)

p4190018_400_01
  • Τα ψήνουμε τόσες ώρες όσο είναι το βάρος τους.
  • Το αρνί και το γουρουνόπουλο δεν το βρέχουμε ποτέ από επάνω διότι η πέτσα τους γίνεται σα λάστιχο.
  • Αντιθέτως στη γαλοπούλα επιβάλλεται να βρέχουμε από πάνω με το ζωμό που ψήνεται(κρασι,πορτοκαλι ,λεμόνι και κονιάκ)

Ειδικότερα για το αρνί και το γουρουνόπουλο

  • Αν θέλουμε το βρέχουμε εσωτερικά με λίγο ξύδι και το ξεπλένουμε από την κάτω πλευρά χωρίς να βραχεί η πέτσα γιατί μαλακώνει.
  • Αν έχει τριχουλες το καψαλίζουμε με ένα κερί να φυγουν,αλατοπιπερωνουμε και από την κάτω πλευρά χαράζουμε κατά διαστήματα με ένα μαχαίρι  και βάζουμε πάλι αλατοπίπερο για παραδειγμα στα μπουτια ή στα πιο χοντρα μερη (όχι σκόρδο).
  • Έπειτα το αλείφουμε με το χέρι μας με λίγο λάδι (το γουρουνόπουλο με φυτινη)επάνω στην πέτσα.
  • Το βάζουμε στο ταψί με 1μιση ποτήρι νερό (για το αρνί αν έχουμε κληματόβεργες τις βάζουμε μέσα στο ταψί και από κάτω ρίχνουμε το νεράκι).
p4140151_400
  • Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για ½  ώρα μέχρι να αρχίσει να ροδίζει από πάνω και μετά κατεβάζουμε στους 130 βαθμούς.
  • Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ψηθεί τόσες ώρες όσο είναι το βάρος του.
  • Το ξεσκεπάζουμε ελέγχουμε αν έχει ψηθεί (όταν είναι ψημένο συνήθως φεύγουν τα κόκκαλα).
  • Τότε δυναμώνουμε το φουρνο στους 220 βαθμούς και το αφήνουμε ξεσκέπαστο  μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα και όταν την πιάνουμε να είναι μια τραγανή και σκληρή κρούστα.

Καλό Πάσχα και Καλή Επιτυχία

p4140158_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (22) | Εμφανίσεις: 25709
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 15-04-2009 14:48
 
Τέλειες και χρήσιμες οι συμβουλές της μαμάς. Ειδικά τώρα το Πάσχα και για εμάς που δεν έχουμε δυνατότητα σούβλας.
 
vago
2. 15-04-2009 15:20
 
πολύ ωραίο άρθρο Μαργαρίτα 
ευχαριστούμε :)
 
maroula
3. 15-04-2009 16:16
 
Τώρα κατάλαβα........η τελειότητα στην κουζίνα είναι οικογενειακή σας παράδοση :zzz
 
ekaterini
4. 16-04-2009 00:00
 
Τέλειες οι συμβουλές της μανούλας Μαργαρίτα :) Να ρωτήσω μόνο γιατί όχι σκόρδο;
 
Fey
5. 16-04-2009 21:59
 
φαιη τωρα ειδα την ερωτηση σου για το σκορδο.οι συμβουλες αυτες ειναι γραμμενες απο τη μαμα συμφωνα με τα οικογενειακα μας γουστα παρολλα αυτα επειδη το εχουμε συζητησει πιστευει οτι το σκορδο στα κρεατα στα σημεια που μπαινει δινει παρα πολυ εντονη γευση στο κρεας.με τον τροπο που σας εγραψα τα ψητα γινονται χωρις υπερβολες σχεδον σα να ειναι στη σουβλα.τωρα αν καποιος θελει το σκορδακι περι ορεξεως... :zzz
 
margarita79
6. 17-04-2009 02:41
 
Δίκιο έχει Μαργαρίτα μου η μανούλα, δίνει έντονη γεύση.Εγώ το χρησιμοποιώ σε μια συγκεκριμένη συνταγή αρνάκι στη λαδόκολλα που ανοίγω τρύπες και βάζω μέσα κεφαλοτύρι αλατοπίπερο και σκόρδο και γίνεται όντως πολύ πικάντικο, στα υπόλοιπα ψητά δεν βάζω. Ρώτησα γιατί είδα ότι το έχει τονίσει και υπέθεσα μήπως υπήρχε και κάποιος άλλος λόγος που δεν το χρησιμοποιεί. 
Όπως πρόσφατα έμαθα απ το χασάπη μου ότι δεν πρέπει να πλένουμε το συκώτι γιατί χάνει την αξία του και σκληραίνει ενώ αντίθετα πριν το μαγειρέψουμε μπορούμε να το βάλουμε ένα τεταρτάκι στο ξύδι.
 
Fey

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 24/04/09 )