Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Σύγκλινο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από susudi   
Τετάρτη, 15/04/09
Τι είναι το Σύγκλινο; Παστό χοιρινό που το έχουν καπνίσει με φασκόμηλο.
Προέλευση:  ΜΑΝΗ
Πώς τρώγεται; Σκέτο σαν μεζές ή σφογκάτο (ομελέτα με  πατάτες)
Πού το βρίσκουμε; Φυσικά στην Μάνη (Κρεοπολεία) ή και στο Super Market, αλλα με τσιμπημένη τιμή.
Υλικά
  • Ενάμιση κιλό Σύγκλινο( το κάθε κομμάτι σύγκλινο να είναι κομμένο όσο είναι μια γροθιά).
  • 3 κούπες τσαγιού νερό
  • 3 κούπες τσαγιού στυμμένο πορτοκάλι, 
  • μισή κούπα λάδι,
  • λίγο αλάτι,
  • λίγο πιπέρι
  •  πορτοκαλόφλουδες

Προσοχή (τις φλούδες από τα πορτοκάλια που στύψαμε τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σύγκλινο. Μπαίνουν επάνω από τα σύγκλινα ίσα ίσα να έρχονται σε επαφή με το ζουμί τις κατσαρόλας )

Εκτέλεση
Τα βάζουμε όλα μαζί για βράσιμο σε μέτρια φωτιά . Επειδή  το Σύγκλινο είναι ήδη καπνισμένο το αφήνουμε μισή ώρα με 45 λεπτά να βράσει μέχρι να πιεί τα 2 / 3 των ζουμιών. (δεν πετάμε ποτέ τον ζωμό που έχει μείνει από το βράσιμο του σύγκλινου).
Ο ζωμός που μένει μετά το βράσιμο λέγεται ΓΛΙΝΑ*. Σε αυτό το ζουμί (όταν κρυώσει έχει την αίσθηση του κολλώδες) μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μήνες το σύγκλινο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη χωρίς να πάθει τίποτα.
Το Σύγκλινο είναι έτοιμο να φαγωθεί σκέτο σαν μεζές ή Σφογγάτο (ομελέτα με αυγά και πατάτες).
 
Οι πορτοκαλόφλουδες είναι για τους μερακλήδες. Μπορούν να φαγωθούν μόνο την ίδια μέρα που βράσαμε το σύγκλινο.

Η γλίνα* είναι ιδανική  για την ομελέτα. Για να τηγανίσουμε βάζουμε  ως συμπλήρωμα του ελαιόλαδου λίγη γλίνα. Δίνει πλούσιο και δυνατό άρωμα.

ΥΓ: Να με συγχωρείται αν έχω γράψει κάτι μη κατανοητό!!!! 
Καλή μας όρεξη!!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 6519
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 16-04-2009 13:03
 
Μπράβο Σουσούνι , Πάντα ήθελα ν μάθω πώς γίνεται , γιατί είμαι από την π΄νω Έλλάδα, και εμείς δεν το κάνουμε. Όντως οι τιμές στα σούπερ μάρκετς είναι πολύ αλμυρή , όχι μόνον τσιμπημένη
 
pastaflora
2. 04-08-2009 20:22
 
Πολύ ωραία συνταγή. Στο σουερ μάρκετ το σύγκλινο είναι νομίζω λίγο "εξευγενισμένο", χωρίς την έντονη γεύση του μανιάτικου σύγκλινου.
 
YAMI

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 05/02/11 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός