Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικές arrow Βαμμένα κόκκινα αυγά...
Βαμμένα κόκκινα αυγά... Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Τετάρτη, 15/04/09
Ευρετήριο άρθρου
Βαμμένα κόκκινα αυγά...
Σελίδα 2

 "Δεμένο" με παραδόσεις αιώνων, το βάψιμο των αβγών ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης αποτελεί κοινή πρακτική στο σύνολο σχεδόν του Ορθόδοξου κόσμου. Τα κόκκινα αβγά, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εθιμοτυπικού των ημερών.Πολλές είναι, ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες τα κόκκινα αβγά αποτελούν … μειοψηφία στο πασχαλιάτικο καλάθι και τη θέση τους έχουν πάρει πράσινα, κίτρινα, μοβ ακόμη και ροζ αβγά, ενώ σε άλλες χώρες, κυρίως του σλαβικού κόσμου, τα βαμμένα αβγά αποτελούν μικρά έργα τέχνης, εφάμιλλα των ζωγραφικών πινάκων ή των θρησκευτικών εικόνων.

aaa_400_01

Αντίθετα με τη μόδα των τελευταίων ετών που θέλει τα αύγα μας κίτρινα,πράσινα,μπλέ,φουξια,με χαλκομανίες,πέρλες και ζωγραφιές εγώ προτιμώ τα Πασχαλιάτικα αυγά παραδοσιακά κόκκινα.Εχω δοκιμάσει στο παρελθόν να βάψω αυγά με φυσικούς τρόπους,με χρώμα απο πατζάρι,με κρεμμυδόφλουδες κτλ το αποτέλεσμα ήταν μεν φυσικό αλλα δεν ήταν κόκκινο.Ξαναγύρισα λοιπόν στις βαφές του εμπορίου και με αυτόν τον τρόπο βάφω τα αυγά μου.

Θα χρειαστούμε..

  • Αυγά κατα προτίμηση άσπρα γιατι βάφονται καλύτερα
  • 1 βαφή εμποριου
  • 1,5 λίτρο νερο
  • 3 κ.σ ξυδι
  • απορροφητικό χαρτί και γάντια
  • Αλάτι

Ας τα βάψουμε..

 
Βγαζουμε τα αυγα εκτος ψυγειου απο το προηγουμενο βραδυ για να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου και τα βυθιζουμε σε νερο με αλατι για να μη σπανε και να ξεφλουδιζονται επειτα ευκολότερα.
p4150159_400
Γεμζουμε μια μεγαλη κατσαρολα με νερο και παλι αλατι και μολις αρχισει να ζεσταινεται το νερο  τα ακουμπαμε στον πατο προσεχτικα.
Βραζουμε για περιπου 15 λεπτα και τα αφηνουμε να κρυωσουν καλα.(καλο ειναι να τα βρασουμε την προηγουμενη μερα και να τα βαψουμε την επομενη).
p4150171_400

Διαλεγουμε τα αυγα και αφαιρουμε οποιο ειναι ραγισμενο.Ακολουθουμε τις οδηγιες της βαφης.Συνηθως σε μια κατσαρολα με 1,5 λιτρο ή 6 κουπες χλιαρο νερο ριχνουμε το ξυδι και διαλυουμε τη βαφη.

p4150172_400
Βαζουμε λιγα,λιγα τα αυγα μεσα πολυ προσεχτικα σε μια στρωση παντα και τα αφηνουμε για λιγα λεπτα.
Τα βγαζουμε με μια τρυπητη κουταλα και οταν στεγνωσει πολυ καλα η μπογια τα περναμε με ενα απορροφητικο χαρτι με το βερνικι αφου φυσικα φορεσουμε γαντι.
Μπορουμε να τα γυαλισουμε και με ενα βαμβακι με ελαιολαδο.
 
Και του χρόνου!!! Καλό Πάσχα!!!
p4150181_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 27733
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (23)
16. 16-04-2009 16:12
 
Μαργαριτα και του χρονου να εισαι γερη.εχω μια απορια,αν μπορειτε να μου την λυσετε. γιατι οι αλλες βαφες εκτος το κοκκινο δεν πετυχαινουν τοσο στο βαψιμο χρησιμοποιωντας σκουρο αβγο?υπαρχει καποιος τροπος να μην κοβει το χρωμα?
 
myl
17. 16-04-2009 16:20
 
myl δε ξερω δεν εχω βαψει ποτε αλλα χρωματα αλλά εχω παρατηρησει οτι και με το κοκκινο πολλες φορες οταν ειναι καφετια τα αυγα δεν βαφει καλα..για αυτο εγραψα αν ειναι δυνατον να βρουμε λευκα αυγα. 
μαιρη υπεροχα!!και του χρονου!!!
 
margarita79
18. 16-04-2009 21:54
 
Τα βάψαμε κι εμείς! Και μπόλικα γιατί έχω να προσφέρω κιόλας. 80 αυγά 6 απώλειες και τα έβρασα σε 2 δόσεις να καταλάβετε. Παιδιά παλιά έβαφα 30 και έσπαγαν τα 20 ώσπου κάποιος μου είπε για το βιτέξ και το εφάρμοσα. Επίσης πρέπει να είναι γεμάτη η κατσαρόλα, ο πάτος εννοώ να μην έχουν χ΄ψρο να πηγαινοέρχονται. Και έχω και την εντύπωση ότι τα σκούρα είναι πιο γερά απ τα λευκά. 
Για τη βαφή που έχει λήξει αν δεν είναι τοξικά δεν υπάρχει πρόβλημα, για να βάψει μόνο καλά προσθέστε αρκετό ξύδι, τη δυναμώνει. 
Και του χρόνου παιδιά, με το καλό :)
 
Fey
19. 17-04-2009 00:56
 
Είναι πολύ όμορφα! Γεια στα χέρια σου Μαργαρίτα και του χρόνου. 
Μου αρέσει και εμένα να περνάμε τα έθιμα στα παιδιά μας, όμως στο θέμα των αυγών ή αβγών δεν τις τηρώ, δεν ξέρω γιατί, αλλά θέλω τα αυγά ...... χρωματιστά! Δεν ξέρω ίσως γιατί με στεναχωρούν τα Πάθη. 
Ίσως γι' αυτό το λόγο Θέλω τα αυγά ή αβγά του Πάσχα διαφορετικά. Κάθε χρόνο θέλω και κάτι διαφορετικό. Έβγαλε πάντως ο Χάρης φωτος το απόγευμα τα αυγά ή αβγά μας, να τις ποστάρουμε αλλά..... κοιμήθηκε...... (μα τι παιδί...). Αύριο πρώτα ο Θεός θα ποστάρουμε τα αυγά-αβγά μας στο φόρουμ. Η πολυχρωμία σε όλο της το μεγαλείο! 
Πάντως στα 30 αυγά είχαμε 4 απώλειες. Φυσικά τα έβρασε ο Χάρης έ ? Αλλιώς μόνο τα 4 θα ήταν σε καλη κατάσταση :zzz
 
sgr
20. 17-04-2009 00:58
 
Και του χρόνου παιδιά!
 
sgr
21. 05-05-2009 17:12
 
Και του χρόνου! Αργά είδα το άρθρο σου κι ενθουσιάστηκα. Πάντα τέτοια.
 
Nena
22. 30-03-2010 22:27
 
Καλησπέρα, σου εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με υγεία για σένα και την οικογενειά σου... 
Υ.Γ. ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
 
annakouki
23. 31-03-2010 16:50
 
Εβρασα τα αυγουλακια μου σημερα για να τα βαψω αυριο και περα απο τα παραπανω εκανα και το κολπακι της Φαιης με το βετεξ στον πατο της κατσαρολας και δεν μου εσπασε ουτε ενα!!!!Αντε και του Χρονου!!!Καλη Ανασταση με υγεια σε ολους μας!
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 16/04/09 )