Υλικά
Για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι
- Μια πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 ασπράδια ελαφρά χτυπημένα
- Ένα σφηνάκι ρακί
- Νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
- 1 κιλό ανάλατη μυζήθρα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
- 3 αυγά
- 4 κουταλιές κοφτές αλεύρι φαρίνα (ή απλό μ΄ένα κουταλάκι μπέικιν)
- 3 βανίλιες
Εκτέλεση Κάνουμε τη ζύμη - Ανακατεύουμε αλεύρι και αλάτι και βάζουμε το βούτυρο και τρίβουμε το αλεύρι ώστε να βραχεί όσο γίνεται το αλεύρι.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε νερό τόσο ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακιά για φύλλο. Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. - Χτυπάμε πρώτα λίγο τα΄ αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης αφού τρίψουμε πρώτα λίγο τη μυζήθρα.
Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με πιατάκι του καφέ. Ρίχνουμε σε κάθε κυκλάκι μια κουταλιά της σούπας γέμιση και αρχίζουμε με το δείκτη του ενός χεριού να σπρώχνουμε και με το άλλο χέρι να κάνουμε πιετούλες (τσιμπήματα). Κάποιες χρησιμοποιούν και οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως να ροδίσουν από πάνω. Καλή επιτυχία. Το Πάσχα ήμασταν στη Σαντορίνη και πήγα να δω μια θεία μας και ήταν μαζεμένες 4 γυναίκες του χωριού και έκαναν μελιτίνια. Πρώτη φορά είδα να κάνουν και κάθισα και παρακολουθούσα. Η κάθε μια έκανε και κάτι διαφορετικό. Μου έδωσαν να τσιμπήσω και μπορώ να πω πως έκανα μερικά με αρκετή επιτυχία όπως μου είπαν και αυτές. Θέλει τεχνική και εμπειρία για να είσαι γρήγορη και καλή. Εγώ αργούσα χαρακτηριστικά και γελούσαν μαζί μου. Αυτές έκαναν μεγάλη ποσότητα εμένα μου έδωσαν τη συνταγή για μια δόση. Είναι ένα γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι της Σαντορίνης αυτές τις μέρες και από κανένα μαγαζί. Μαζεύονται πολλές γυναίκες σε σπίτια και κάνουν τα γλυκά της κάθε μιας . Κάθε μέρα είναι και σε άλλο σπίτι. Οι καλές *τσιμπήστρες* όπως χαρακτηριστικά τις λένε με τα περισσότερα τσιμπήματα είναι περιζήτητες και θεωρούνται καλονοικοκυρές. Φεύγοντας πήρα και το κουτάκι μου με τα γλυκά και υποσχέθηκα του χρόνου να είναι εκεί από την αρχή της διαδικασίας. Προσθήκη ως Αγαπημένο (17) | Εμφανίσεις: 15511 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |