Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Μελιτίνια Σαντορίνης Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από voula   
Τρίτη, 21/04/09
dsci0523_400
Υλικά
Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 ασπράδια ελαφρά χτυπημένα
  • Ένα σφηνάκι ρακί
  • Νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό ανάλατη μυζήθρα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 3 αυγά
  • 4 κουταλιές κοφτές αλεύρι φαρίνα (ή απλό μ΄ένα κουταλάκι μπέικιν)
  • 3 βανίλιες
Εκτέλεση
dsci0504_400Κάνουμε τη ζύμη
  • Ανακατεύουμε αλεύρι και αλάτι και βάζουμε το βούτυρο και τρίβουμε το αλεύρι ώστε να βραχεί όσο γίνεται το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε νερό τόσο ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακιά  για φύλλο. Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Χτυπάμε πρώτα λίγο τα΄ αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης αφού τρίψουμε πρώτα λίγο τη μυζήθρα.

Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με πιατάκι του καφέ. Ρίχνουμε σε κάθε κυκλάκι μια κουταλιά της σούπας γέμιση και αρχίζουμε με το δείκτη του ενός χεριού να σπρώχνουμε και με το άλλο χέρι να κάνουμε πιετούλες (τσιμπήματα). Κάποιες χρησιμοποιούν και οδοντογλυφίδα.
Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως να ροδίσουν από πάνω.

Καλή επιτυχία.

 

Το Πάσχα ήμασταν στη Σαντορίνη και πήγα να δω μια θεία μας και ήταν μαζεμένες 4 γυναίκες του χωριού και έκαναν μελιτίνια. Πρώτη φορά είδα να κάνουν και κάθισα και παρακολουθούσα. Η κάθε μια έκανε και κάτι διαφορετικό. Μου έδωσαν να τσιμπήσω και μπορώ να πω πως έκανα μερικά με αρκετή επιτυχία όπως μου είπαν και αυτές. Θέλει τεχνική και εμπειρία για να είσαι γρήγορη και καλή. Εγώ αργούσα χαρακτηριστικά και γελούσαν μαζί μου.

Αυτές έκαναν μεγάλη ποσότητα εμένα μου έδωσαν τη συνταγή για μια δόση.

Είναι ένα γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι της Σαντορίνης αυτές τις μέρες και από κανένα μαγαζί.

Μαζεύονται πολλές γυναίκες σε σπίτια και κάνουν τα γλυκά της κάθε  μιας . Κάθε μέρα είναι και σε άλλο σπίτι. Οι καλές *τσιμπήστρες*  όπως χαρακτηριστικά τις λένε με τα περισσότερα τσιμπήματα είναι περιζήτητες και θεωρούνται καλονοικοκυρές.

Φεύγοντας πήρα και το κουτάκι μου  με τα γλυκά και υποσχέθηκα του χρόνου να είναι εκεί από την αρχή της διαδικασίας.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (17) | Εμφανίσεις: 13550
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (14)
1. 22-04-2009 16:07
 
πω πω Βούλα τα έχω δοκιμάσει τα μελιτίνια, παρόλο που δεν έχω πάσει στη Σαντορίνη, και είναι υπέροχα :zzz
 
ekaterini
2. 22-04-2009 18:56
 
Υπέροχα φαίνονται Βούλα και πρέπει να μοσχομυρίζουν με τη μαστίχα :p  
Όλη η τέχνη είναι στο φύλλο ε; 
 
Άντε και του χρόνου με το καλό :)
 
Fey
3. 22-04-2009 19:26
 
Είναι υπέροχα, Μοσχομυρίζουν!Τα έφτιαξα. Επίσης έφτιαξα τα ίδια μελιτίνια αλλά μόνο με μέλι χωρίς μαστίχα, όπως τα κάνουν στην Σαντορίνη, την ίδια ακριβώς συνταγή,Ειναι εξ ίσου νόστιμα!! Και αυτοί μελιτίνια τα λένε!Αντε και του χρόνου! νάσαι καλά να ξαναπάτε!
 
pastaflora
4. 23-04-2009 00:10
 
Και του χρόνου Βούλα,γειά στα χέρια σου.
 
iwanna
5. 23-04-2009 08:51
 
Τέλεια!!!Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά :)  
Και του χρόνου, Βούλα. 
 
Και μία ερώτηση...Πόσα κομμάτια βγαίνουν περίπου με τα υλικά που έδωσες??
 
Flora
6. 23-04-2009 11:10
 
Υπέροχο γλυκάκι αλλά δύσκολο στις «τσιμπιές». Εγώ το βάζω σε φορμάκια για ταρτάκια γιατί δεν υπάρχει περίπτωση με την οδοντογλυφίδα να τελειώσω... 
Μπράβο πάντως Βούλα που τα κατάφερες. Και του χρόνου!
 
Mary
7. 23-04-2009 16:43
 
Φλώρα εκεί έκαναν μεγάλες ποσότητες για 4-5 κιλά μυζήθρα και δεν ξέρω ακριβώς πόσα βγαίνουν στο κιλό. Εμένα μου είπαν για 1 κιλό μυζήθρα θα ρωτήσω τη θεια και θα σου πω.
 
voula
8. 23-04-2009 19:41
 
4-5 κιλά μυζήθρα????? :eek :eek :eek  
Πόσες μέρες τα φτιάχνουν βρε Βούλα?
 
Mary
9. 23-04-2009 19:47
 
πολυ ωραιο αλλα δεν τα παω καλα με τις χειροτεχνιες και το βλεπω βουνο.. 
ερωτηση οταν το κανουν με οδοντογλυφιδα δεν κανει τρυπες? παντως πολυ θα ηθελα να τα δοκιμασω..αντε βουλα αφου πηρες φορα να μας τα φτιαξεις τωρα :grin
 
margarita79
10. 23-04-2009 20:49
 
ξεκίνησαν από το πρωί και τελείωσαν αργά τ΄απόγευμα. Από αυτά πήραν όλες. Δεν ήταν για μια και έδωσαν και όπου είχαν υποχρέωση. Η μια άνοιγε φύλλο και οι άλλες τσιμπούσαν. Και έψηναν σε δυο φούρνους. Μεγάλη διαδικασία. Αυτά που βλέπετε δεν είναι και με πολύ ψιλό τσίμπημα. Τα τέλεια έχουν πολύ ψιλές πιετούλες. Αυτές βιαζόντουσαν όμως απ΄ότι λέγανε. Όσο για μένα θέλω πολλές πρόβες ακόμα. Αν μεγαλώσουν τα παιδιά και φύγουν από το σπίτι και πλήξω θα τα επιχειρήσω μόνη μου.
 
voula
11. 24-04-2009 03:16
 
Με την άκρη της οδοντογλυφίδας τραβάνε λίγο το ζυμαράκι προς τα έξω για να κάνει αυτό το σχέδιο. Στα βιαστικά, τα τσιμπήματα είναι γύρω στα 20. Οι καλές νοικοκυρές όμως, φτάνουν και στα 40 (είναι τίτλος τιμής ο αριθμός των τσιμπημάτων :eek ). Μακάρι να το κρατούσαμε σε video. Το κάθε μελιτίνι τους έπαιρνε 10 δευτερόλεπτα να το γυρίσουν όλο με τσιμπήματα :x
 
ArXoS
12. 24-04-2009 17:46
 
Πόσο τους έπαιρνε; 10 δευτερόλεπτα; :eek  
Καλά εμείς πρέπει να ξεκινάσουμε από τώρα για να τα έχουμε έτοιμα το επόμενο Πασχα, μου φαίνεται :sigh
 
Fey
13. 06-01-2010 10:27
 
Αχ παιδιά ο μπαμπάς μου είναι απο την Σαντορίνη και η μαμά μου έχει μάθει την συνταγή. Είναι λοιπόν παράδοση απο τα παιδικά μου χρόνια να φτιάχνουμε μελιτίνια στο σπίτι το Πάσχα. Κάθε χρόνο εγώ άνοιγα το φύλλο (στη μηχανή εννοείται :grin ) και η μαμά μου έβαζε τη γέμιση και τσίμπαγε τα μελιτίνια. Θυμάμαι περίμενα με τόση λαχτάρα να γίνει η ανάσταση για να φάω μελιτίνια και καλτσούνια (κρητικά τυροπιτάκια)  
Απο τότε όμως που παντρεύτηκα τα κάνει μόνη της (ή με τον αδερφό μου για βοήθεια) και μου λείπει αυτό το έθιμο. Εγώ με την δουλειά δεν προλάβαινα να τα φτιάξω :sigh  
Σε ευχαριστώ Βούλα για την υπέροχη συνταγή :)
 
mariaZ
14. 02-04-2010 07:30
 
Πρέπει να μοιάζουν με τα δικά μας τα Καλτσούνια ή Λυχναράκια, μόνο που στην Κρήτη δεν βάζουν μαστίχα... Εχω φτιάξει καλτσούνια, μια φορά σαν βοηθός φυσικά... Μόνο που στο σπίτι που τα φτιάχναμε, τα έκαναν τετράγωνα και τα σκέπαζαν με τη ζύμη, αφήνοντας ένα μικρό μόνο κομμάτι γέμισης να φαίνεται. Δεν ξέρω αν σας δίνω να καταλάβετε την εικόνα. Υπόσχομαι όμως ότι θα δοκιμάσω και τα Σαντορινιά, γιατί μου αρέσει πολύ η μαστίχα.
 
Rebekka

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 24/04/09 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός