Ιμάμ Μπαϊλντί δηλαδή ‘ο Ιμάμης λιποθύμησε’. Στην Τουρκία η ιστορία του φαγητού αυτού έχει ως εξής: Ο Ιμάμης έψαλνε στον μιναρέ την περίοδο του ραμαζανιού (όπου οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα μέχρι τη δύση του ηλίου) όταν μυρίστηκε το ωραίο φαγητό που έφτιαχνε μια γειτόνισσα προφανώς άλλης θρησκείας αφού οι τουρκάλες δεν μαγείρευαν το μεσημέρι όταν είχαν το ραμαζάνι (ίσως ήταν ελληνιδα?λεω εγώ τώρα…). Η μυρωδιά λοιπόν ήταν τόσο ωραία που ο ιμάμης λιποθύμησε και έπεσε από τον μιναρέ. Από τότε το φαγητό ονομάστηκε έτσι. Το ιμάμ λοιπόν είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά.Όταν υπάρχουν καλές μελιτζάνες το κάνω πολύ τακτικά αλλά βαριέμαι λίγο το γέμισμα όποτε έχω καθιερώσει τον τρόπο να τις κόβω στη μέση και έχω ένα πολύ γρήγορο και νόστιμο φαγητό. Υλικά - 7-8 μελιτζάνες τσακώνικες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3-4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- ½ φλιτζανιού χυμό ντομάτας
- 1 πιπεριά ψιλοκομμένη(προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι λάδι (συν λάδι για το τηγάνισμα)
- Αλατι,πιπέρι,λιγη κανέλλα
- Λίγη ζάχαρη για τη σάλτσα.
Εκτέλεση Κανονικά το ιμάμ θέλει της μελιτζάνες χωρισμένες και γεμισμένες με τη σάλτσα και τα λαχανικά.Εγώ όμως κάνω το εξής: - Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση σε 2 ξεχωριστές φέτες. Τις αλατίζω και τις αφήνω για λίγο με το αλάτι.
- Ψιλοκόβω τα λαχανικά σκόρδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρω ελαφρά με λίγο λάδι σε ένα τηγανάκι.
- Ρίχνω τις ντομάτες αλατοπιπερώνω ,βάζω λίγη κανελίτσα και λίγη ζάχαρη και αφήνω τη σάλτσα να πάρει μια βράση.
- Στη συνέχεια ξεπλένω τις μελιτζάνες τις σκουπίζω καλά και αν θέλω τις περνάω από το τηγάνι να πάρουν λίγο χρώμα.(Συνήθως αυτό το στάδιο για πιο ελαφρύ φαγητό το παραλείπω).
- Στην κατσαρόλα βάζω μια στρώση μελιτζάνες με την ψίχα τους προς τα πάνω και ρίχνω τη μισή σαλτσα,από πάνω άλλη μια στρώση μελιτζάνες και πάλι σάλτσα.
- Συμπληρώνω με το χυμό ντομάτας λίγο έξτρα λαδι,νερο και λίγο ακόμα αλατάκι.
- Αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και να δέσει η σάλτσα. Εχω το νού μου να κουνάω που και που την κατσαρόλα αλλά δε βάζω κουτάλι για να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες.
- Σερβίρω προσεκτικά και συνοδεύω με φρέσκο ψωμάκι και τυρί φέτα.
Καλή όρεξη! Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 18077 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |