Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ιμάμ Μπαϊλντί Νο.03 της τεμπέλας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Τετάρτη, 29/04/09
ima_400

Ιμάμ Μπαϊλντί δηλαδή ‘ο Ιμάμης λιποθύμησε’.
Στην Τουρκία η ιστορία του φαγητού αυτού έχει ως εξής: Ο Ιμάμης έψαλνε στον μιναρέ την περίοδο του ραμαζανιού (όπου οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα μέχρι τη δύση του ηλίου) όταν μυρίστηκε το ωραίο φαγητό που έφτιαχνε μια γειτόνισσα προφανώς άλλης θρησκείας αφού οι τουρκάλες δεν μαγείρευαν το μεσημέρι όταν είχαν το ραμαζάνι (ίσως ήταν ελληνιδα?λεω εγώ τώρα…). Η μυρωδιά λοιπόν ήταν τόσο ωραία που ο ιμάμης λιποθύμησε και έπεσε από τον μιναρέ. Από τότε το φαγητό ονομάστηκε έτσι.

Το ιμάμ λοιπόν είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά.Όταν υπάρχουν καλές μελιτζάνες το κάνω πολύ τακτικά αλλά βαριέμαι λίγο το γέμισμα όποτε έχω καθιερώσει τον τρόπο να τις κόβω στη μέση και έχω ένα πολύ γρήγορο και νόστιμο φαγητό.

Υλικά
  • 7-8 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  •  ½ φλιτζανιού χυμό ντομάτας
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη(προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι λάδι (συν λάδι για το τηγάνισμα)
  • Αλατι,πιπέρι,λιγη κανέλλα
  • Λίγη ζάχαρη για τη σάλτσα.
Εκτέλεση

Κανονικά το ιμάμ θέλει της μελιτζάνες χωρισμένες και γεμισμένες με τη σάλτσα και τα λαχανικά.Εγώ όμως κάνω το εξής:

  • Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση σε 2 ξεχωριστές φέτες. Τις αλατίζω και τις αφήνω για λίγο με το αλάτι.
  • Ψιλοκόβω τα λαχανικά σκόρδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρω ελαφρά με λίγο λάδι σε ένα τηγανάκι.
  • Ρίχνω τις ντομάτες αλατοπιπερώνω ,βάζω λίγη κανελίτσα και λίγη ζάχαρη και αφήνω τη σάλτσα να πάρει μια βράση.
  • Στη συνέχεια ξεπλένω τις μελιτζάνες τις σκουπίζω καλά και αν θέλω τις περνάω από το τηγάνι να πάρουν λίγο χρώμα.(Συνήθως αυτό το στάδιο για πιο ελαφρύ φαγητό το παραλείπω).
  • Στην κατσαρόλα βάζω μια στρώση μελιτζάνες με την ψίχα τους προς τα πάνω και ρίχνω τη μισή σαλτσα,από πάνω άλλη μια στρώση μελιτζάνες και πάλι σάλτσα.
  • Συμπληρώνω με το χυμό ντομάτας λίγο έξτρα λαδι,νερο και λίγο ακόμα αλατάκι.
  • Αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και να δέσει η σάλτσα. Εχω το νού μου να κουνάω που και που την κατσαρόλα αλλά δε βάζω κουτάλι για να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες.
  • Σερβίρω προσεκτικά και συνοδεύω με φρέσκο ψωμάκι και τυρί φέτα.

Καλή όρεξη!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 14152
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 30-04-2009 09:33
 
Αριστουργημα το μπαιλντισμα του ιμαμη.ευγε μαργαριτα.!! Κωστας
 
BRIZOLA
2. 30-04-2009 10:56
 
Μαργαριτούλα αυτό τα φαγάκι σαν τεμπέλα που είμαι θα το φτιάξω σίγουρα. Πολύ καλή ιδέα ομολογώ ;) Με τα άδια ακριβώς υλικά το φτιάχνω ως τώρα με τον κλασικό τρόπο και χωρίς να τις περνάω απ το τηγάνι. 
 
Να πω και ένα κολπάκι που κάνω για να μην κολλάει ποτέ το φαγητό αυτό: 
Αφαιρώ προσεκτικά τα κοτσανάκια της μελιτζάνας ολόκληρα, τα κόβω στη μέση, αφαιρω έν ασκληρό μέρος που έχει από μέσα τα πλένω καλά τα στρώνω στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω ακουμπάω τις μελιτζάνες. Έτσι δεν κολλάνε ποτέ (κολπάκι μαμάς αυτό) :)
 
Fey
3. 30-04-2009 11:15
 
Εδώ είμαστε!! Κάτι τέτοια τεμπελοφαγάκια μου κινούν το ενδιαφέρον! Πολύ σοφά τα έγραψες, ούτε τηγάνι ούτε άδειασμα. 
Αψογη η τεμπελοσυνταγή σου Μαργ. 
Καταχωρείται στα αγαπημένα !!!! :eek
 
sgr
4. 01-05-2009 08:06
 
Πολύ καλή Μαργαρίτα, μπράβο σου!!!!Αγαπημένο φαγητό!!! :zzz
 
atalanth
5. 01-05-2009 17:30
 
Mαργαρίτα εισαι τέλεια ολλα οσα δοκίμασα είναι υπέροχα.
 
nitsa2009
6. 01-05-2009 18:07
 
ευχαριστω πολυ παιδια.η αληθεια ειναι οτι ειχα ενδοιασμο στο να το δημοσιευσω μιας και δεν εχει κατι το ιδιατερο-ειναι γνωστη συνταγη, αλλα φαινεται οτι ολοι λιγο πολυ ψαχνουμε την ευκολια στη μαγερικη.ξεχασα να γραψω οτι καλλιστα μπορει να μαγειρευτει και με οποιαδηποτε μελιτζανα οχι αποκλειστικα μακροστενες απλα θα τις κοψουμε σε ροδελες παχους 2 δαχτυλων.ειναι εξισου νοστιμο και ευκολο.
 
margarita79
7. 27-05-2009 14:45
 
Τί λές Μαργαρίτα μου;Βάλε & μένα στις ΑΚΡΩΣ ενδιαφερόμενες γιά τεμπελοσυνταγές :zzz .Μία παράκληση μόνο κορίτσια!!! Να τις χαρακτηρίζετε κιόλας όπως η Μαργαρίτα για να τις βρίσκω πιο εύκολα ;)
 
joannoula
8. 27-05-2009 14:54
 
:grin :grin να εισαι καλα!!πολυ γελασα !
 
margarita79
9. 27-05-2009 15:20
 
Έχει δίκιο η Ιωάννα, Μαργαρίτα. Παρακαλώ ο τίτλος να αλλάξει. Μπορείς να το βαφτίσεις: «Το Ιμάμ Μπαϊλντί μιας business woman»! :grin
 
Mary
10. 27-05-2009 15:25
 
Next time dear mary..θα μεριμνησω αναλογως :grin
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 20/06/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός